Verbind je met ons

Europese Commissie

Europese poëzie voor forensen in Dublin

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Europees Parlement, de Europese Commissie, Poetry Ireland en Iarnród Éireann hebben een nieuw initiatief gelanceerd met de titel 'Poetry in Motion'. Vanaf 27 april, Nationale Poëziedag, toont Poetry in Motion gedichten van 10 dichters uit heel Europa.

De dichtbundel zal tot eind augustus zichtbaar zijn op DART & Commuter-services in de Greater Dublin Area. Dit is ook ter ere van het 50-jarig lidmaatschap van Ierland van wat nu de EU is.

Sprekend bij de lancering in Connolly Station in Dublin Frances Fitzgerald, lid van het EP zei

Nu we de 50e verjaardag van Ierlands lidmaatschap van de Europese Unie vieren, is het belangrijk om de enorme culturele invloed te erkennen die ons lidmaatschap heeft gebracht in Ierland en in het bijzonder in de kunsten. Het lidmaatschap heeft onze literatuur een rijkdom aan diversiteit gebracht, wat duidelijk tot uiting komt in deze reeks unieke gedichten uit de hele EU.

Ik verwelkom dit initiatief van Iarnród Éireann, het verbindingsbureau van het Europees Parlement en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Ierland voor het tot leven brengen van dit levendige culturele project van de EU voor pendelaars in het hele land.”

Eurocommissaris Mairead McGuinness zei

Ik ben verheugd vandaag te helpen bij de lancering van de prachtige campagne 'Poëzie in beweging' ter gelegenheid van het 50-jarig lidmaatschap van Ierland van de EU. Deze gedichten zijn een geweldige herinnering aan de taalkundige en culturele diversiteit van Europa, waarbij de creativiteit van de dichters ons dichter bij elkaar heeft gebracht. Ze bieden ook stof tot nadenken voor pendelaars en reizigers, en brengen poëzie uit heel Europa naar ons dagelijks leven.

advertentie

Liz Kelly, directeur van Poëzie Ierland toegevoegd,

Het idee van een gedicht als een boodschap in een fles herinnert ons eraan dat geen enkel gedicht een eiland is, het heeft een lezer nodig om het proces te voltooien. Gedichten wachten op de lezer om de fles te ontkurken en het gedicht te herontdekken, die intieme verbinding tussen oceanen en mijlen te ervaren, echt en metaforisch. Een gedicht moet compact zijn om binnen de muren van zijn container te zweven, maar de mogelijkheden zijn wonderbaarlijk eindeloos, het is een lied maar het kan ook een verhaal of een grap vertellen, een beeld schetsen, nieuws brengen, wijsheid doorgeven, onderdak bieden, advies geven of kennis, reistijd, lof, klaagzang of bezwering - de lezer hoeft alleen maar die fles te openen.

Door gedichten uit de hele EU in het openbaar vervoer te tonen, kan de lezer als het ware op reis gaan met het gedicht. Elk gedicht behandelt het thema Boodschap in een fles in een tijd waarin burgers in heel Europa meer dan ooit waarde hechten aan het identiteitsgevoel en het gemeenschapsgevoel dat de EU belichaamt. Gedichten geschreven in talen die ons niet bekend zijn, leveren intrigerende en interessante ideeën en manieren om de wereld te zien op. Ierse en Engelse vertalingen van elk gedicht maken de cirkel rond en stellen ons in staat om toegang te krijgen tot nieuwe dichters en perspectieven terwijl we bezig zijn met onze dagelijkse bezigheden.”

CEO van Iarnród Éireann, Jim Meade zei:

Iarnród Éireann is er trots op samen te werken met het Europees Parlement, de Europese Commissie en Poetry Ireland om te vieren dat Ierland 50 jaar lid is van wat nu de Europese Unie is. De gedichten van dichters uit heel Europa zullen de hele zomer op onze DART & Commuter-diensten te zien zijn en ik weet zeker dat onze klanten ze met plezier zullen lezen als ze met onze diensten reizen.

De gedichten zijn samengesteld door Poetry Ireland en de eerste gedichten die zijn uitgebracht zijn te zien Kwaliteitsbeleid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending