Verbind je met ons

Landbouw

EU geeft toestemming voor 1.61 miljard dollar voor Nederlandse regering om boeren uit te kopen en stikstof te verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie zei dinsdag (2 mei) dat ze twee Nederlandse plannen ter waarde van in totaal € 1.47 miljard heeft goedgekeurd om veehouders uit te kopen om de stikstofvervuiling te verminderen, en zei dat ze volgens de staatssteunregels zijn toegestaan.

De Nederlanders moeten het teveel aan stikstof, mede veroorzaakt door tientallen jaren intensieve landbouw, een probleem dat ertoe heeft geleid dat rechtbanken belangrijke bouwprojecten hebben geblokkeerd totdat het probleem is opgelost.

Onvrede over regeringsplannen om het probleem aan te pakken tot nu toe leidde tot een grote nederlaag voor de regeringscoalitie van premier Mark Rutte bij regionale verkiezingen maart.

Farm buy-outs worden gezien als een belangrijke stap in de richting van een alomvattend plan om het probleem aan te pakken.

In de regelingen die de uitvoeringsorganisatie van de Europese Unie dinsdag heeft goedgekeurd, reserveert Nederland het geld om boeren te compenseren die vrijwillig boerderijen sluiten die in de buurt van natuurgebieden liggen.

De plannen zullen "positieve effecten hebben die opwegen tegen mogelijke concurrentievervalsing en handel in de EU", zei de Commissie in een verklaring waarin ze de steun goedkeurde.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending