Verbind je met ons

Centraal-Azië

Sleutel tot samenwerking om het groene energiepotentieel van Centraal-Azië vrij te maken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Centraal-Aziatische staten zijn snel hoger op de politieke agenda van de EU gekomen. Het proces is naar een hoger niveau getild door de Brussels Energy Club, met de allereerste conferentie van de Europese hoofdstad over energiezekerheid en duurzaamheid in de hele Centraal-Aziatische regio. schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De hoofdvertegenwoordiger van de Brussels Energy Club, Marat Terterov, opende de conferentie op hoog niveau en zei dat Centraal-Azië uit de schaduw is getreden. Een van de snelst groeiende gebieden ter wereld, zowel economisch als demografisch, was gearriveerd. Erkennend dat een groot deel van Europa's aandacht is uitgegaan naar de regio als oost-west handelsroute en als bron van olie en gas, zei de heer Terterov dat het tijd was om niet alleen door de prisma's van connectiviteit, transport en conventionele energie te kijken.

Als teken dat de aandacht van de EU voor Centraal-Azië volledig wordt beantwoord, waren alle vijf landen sterk diplomatiek aanwezig op de conferentie, waaronder vier ambassadeurs. De ambassadeur van Kazachstan, Margulan Baimukhan, benadrukte zowel de kracht van de inzet van zijn land om koolstofneutraliteit te bereiken als de omvang van de taak. Met een grote afhankelijkheid van steenkool voor elektriciteitsopwekking en verwarming, zou Kazachstan aanzienlijke internationale investeringen in zijn groene transitie moeten aantrekken.

Kazachstan speelde ook een belangrijke rol als strategische partner van de Europese Unie op het gebied van zeldzame aardmetalen en andere kritische grondstoffen, maar ook op het gebied van de productie van batterijen en groene waterstof. De ambassadeur zei dat samenwerking tussen de Centraal-Aziatische staten de inspanningen van elk land en van de EU zou versterken voor het gezamenlijke doel van een eerlijke en rechtvaardige energietransitie voor de hele regio.

De ambassadeur van Oezbekistan, Dilyor Khakimov, zei dat zijn land klaar is om een ​​energiepartnerschap met de EU te ontwikkelen, gebruikmakend van Europese geavanceerde technologieën. Hervormingen hadden de weg vrijgemaakt voor internationale investeringen, met garanties op lange termijn. Hij wees op het enorme potentieel voor zonne-energie in een land met 330 dagen zon per jaar.

Ambassadeur Aidit Erkin uit Kirgizië benadrukte het enorme potentieel van de opwekking van waterkracht in zijn land. De ambassadeur van Turkmenistan, Sapar Palvanov, beschreef hoe een compleet nieuwe stad was gebouwd die alleen groene energie gebruikte. De zaakgelastigde van Tadzjikistan, Firdavs Usmanov, benadrukte dat zijn land niet alleen een groot potentieel voor groene energie heeft, maar ook een grote kwetsbaarheid heeft voor klimaatverandering als gevolg van smeltende gletsjers.

De speciale vertegenwoordiger van de Europese Dienst voor extern optreden voor Centraal-Azië, Terhi Hakala, zei dat de uitdagingen van klimaatverandering, zoals droogte, steeds duidelijker worden in de regio. Ze zei dat de groene transformatie door de EU werd gezien als een economische kans. Het had € 700 miljoen geïnvesteerd in projecten in Centraal-Azië en was vastbesloten om alle vijf landen te ondersteunen bij het bereiken van een duurzame toekomst.

advertentie

De senior adviseur van de Brussels Energy Club, Mehmet Ogutcu, beschreef Centraal-Azië als een strategisch zeer belangrijke geopolitieke regio. Fossiele brandstoffen bleven de energiesector domineren en een massale verschuiving naar groene energie is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is niet alleen internationale investering nodig, maar ook regionale integratie, met een gedeeld elektriciteitsnet.

Zo'n transnationaal systeem voor Centraal-Azië zou de plek zijn waar de Europese Unie in zou kunnen investeren, suggereerde de voorzitter van de Qazaq Green Association, Nurlan Kapenov. Hij zei dat het doel van zijn organisatie was om het investeringsklimaat voor de duurzame energiesector te verbeteren. Sinds 2014 is er aanzienlijke vooruitgang geboekt en zijn er nu meer dan 230 wind-, zonne-, waterkracht- en biobrandstofprojecten in Kazachstan.

De Chief Policy Officer van Wind Europe, Pierre Tardieu, voerde aan dat hoewel de Europese landen grotendeels verder gevorderd waren in het mainstream maken van wat ooit als alternatieve energiebronnen werd gezien, Centraal-Azië een grote sprong voorwaarts zou kunnen maken. Het was een kwestie van de marktprikkels en het regelgevingskader goed krijgen. Interconnectiviteit tussen de verschillende staten was belangrijk, omdat het goed zou zijn voor de energiezekerheid en het concurrentievermogen.

Het hoofd van klimaatverandering en duurzame energie bij het directoraat Internationale Partnerschappen van de Europese Commissie, Stefano Signore, zei dat er een nieuwe nadruk kwam te liggen op het ondersteunen van harde infrastructuur in het kader van het Global Gateway-initiatief. In samenwerking met lidstaten en banken stond de EU klaar om te investeren. Regionale integratie was belangrijk, omdat het een beter evenwicht tussen energiebronnen mogelijk maakte.

Vanuit de financiële wereld zei Vadim Sinista van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling dat zijn organisatie open zou staan ​​voor investeringen in transnationale interconnectieprojecten. Alexander Antonyuk van de Europese Investeringsbank zei dat ze zich concentreren op energie-efficiëntie, koolstofarm maken en stroomnetwerken. Sinds 2011 hadden ze een portefeuille van € 1 miljard opgebouwd, die snel groeide.

Ekaterina Galitsyna van KfW IPEX-Bank benadrukte de kansen in Oezbekistan en Kazachstan. Het was niet nodig om alle stappen te doorlopen die Europa moest doorlopen om duurzame technologieën te implementeren. Het ging niet alleen om windparken, zei ze, terwijl ze het potentieel van waterstofprojecten in Kazachstan identificeerde.

Het eerste onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor waterstof in Kazachstan is geopend door KMG Engineering. Het maakt deel uit van de nationale olie- en gasexploitant KazMunayGas en heeft nu een Department of Alternative Energy. De senior ingenieur, Daulet Zhakupov, zei dat er drie belangrijke drijfveren zijn om de productie van waterstof vooruit te helpen.

De eerste is de potentiële exportmarkten in zowel China als Europa. De tweede is de impact van koolstofbelasting, met inbegrip van het EU-mechanisme voor koolstofgrensaanpassing en van het emissiehandelssysteem. De derde is de strategie om Kazachstan in 2060 klimaatneutraal te maken.

Het hoofd van Low Carbon Development bij KazMunayGas, Aliya Shalabekova, lichtte de algemene inspanningen van het staatsbedrijf toe om de economie koolstofarm te maken. De strategie vereiste zowel het verminderen van de koolstofintensiteit van de productie als het ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen. Het werkte aan de productie van duurzame vliegtuigbrandstof en het creëren van de infrastructuur voor elektrische auto's.

De conferentie kreeg wat Marat Terterov een "glimp van de toekomst" noemde toen Jan Haizmann van de European Association of Energy Traders een nieuw initiatief onthulde, de Zero Emissions Traders Alliance, bekend onder de naam Zeta. Het is een stichting zonder winstoogmerk die is opgericht om een ​​transparante markt te creëren voor de aan- en verkoop van niet alleen grondstoffen, maar ook certificaten, zoals koolstofkredieten en garanties van oorsprong.

Zeta is bedoeld als een vrijwillige markt, waar bedrijven verificatie door derden accepteren. Transparantie zou vertrouwen scheppen en nieuwe spelers aantrekken, waardoor liquiditeit en een ruimere keuze zouden ontstaan. Jan Haizmann spoorde Centraal-Azië aan om dit systeem van standaardproducten en standaardcontracten te omarmen. Als de vijf landen met elkaar zouden samenwerken, zouden ze daarbij onafhankelijker worden van grotere buren.

De voordelen van regionale samenwerking kwamen naar voren als thema van de dag. Het stemde overeen met de geest van het Centraal-Aziatische Veiligheids- en Samenwerkingsforum, dat de week daarop in de Kazachse hoofdstad Astana werd gehouden. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Murat Nurtleu sprak over de missie van Kazachstan om sterkere regionale interactie te bevorderen die het potentieel van Centraal-Azië zou ontsluiten. Hij hield ook opmerkingen van president Kassym-Jomart Tokayev, die zei dat zijn land zich consequent heeft gehouden aan het principe dat "een succesvol Centraal-Azië een succesvol Kazachstan betekent".

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending