Verbind je met ons

Centraal-Azië

Vooruitzichten voor internationale samenwerking bij het waarborgen van de klimaatbestendigheid in Centraal-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

Centraal-Azië is een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld voor klimaatveranderingen. De regio, die wordt gekenmerkt door droogte, scherpe temperatuurschommelingen en weinig neerslag, evenals een heterogene verdeling van hulpbronnen, is bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering.

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties is de gemiddelde jaartemperatuur in Centraal-Azië de afgelopen dertig jaar met 0.5°C gestegen en zal deze naar verwachting tegen 30 met 2.0 tot 5.7°C stijgen. De toegenomen frequentie en snelheid van extreme weersomstandigheden en natuurrampen bedreigen de fysieke veiligheid, kritieke infrastructuur en de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Economische en sociale instabiliteit, een laag niveau van onderzoekscapaciteit en een hoge degradatie van landbouw- en natuurlandschappen hebben ook een negatieve invloed op het vermogen van de Centraal-Aziatische staten om met de klimaatverandering om te gaan.

1. Klimaat en daarmee samenhangende water-, energie- en andere problemen hebben een ernstige negatieve impact op alle landen in de regio.

Eerste, klimaatverandering heeft de water- en energiezekerheid van Centraal-Aziatische landen bedreigd. Gletsjers krimpen (in omvang afgenomen met 30% in de afgelopen 50-60 jaar), terwijl de vraag naar water en energie in de regio groeit. Volgens voorspellingen zal de bevolking van Centraal-Azië in 2050 toenemen van 77 miljoen naar 110 miljoen mensen. Volgens deskundigen van de FAO en de Wereldbank zijn de watervoorraden per hoofd van de bevolking in de landen van Centraal-Azië voldoende (ongeveer 2.3 duizend m3) en het probleem in de regio is niet de schaarste ervan, maar het uiterst irrationele gebruik ervan. De beschikbaarheid van binnenlandse hernieuwbare waterbronnen in de stroomafwaartse landen is zwak.

Deze situatie zal niet alleen verergeren door de klimaatverandering, maar ook door de groei van de productie, de landbouw en de bevolking, wat zal leiden tot een grotere vraag naar water.

De Aziatische Ontwikkelingsbank ( ADB ) voorspelt een afname van de watervolumes in de Syr Darya- en Amu Darya-bekkens met 10-15% tegen 2050. Rivieren zijn de belangrijkste waterbronnen in Centraal-Azië, wat van invloed is op de watertekorten in de landen in de regio. Het huidige watertekort in Oezbekistan kan toenemen tot 7 miljard kubieke meter in 2030 en tot 15 miljard kubieke meter in 2050, rekening houdend met de afname van de watervolumes in de Syr Darya- en Amu Darya-bekkens.

Zoals u weet blijft het grootste milieuprobleem in de regio het opdrogen van het Aralmeer. Landen in de regio hebben zeer weinig implementatie van waterbesparende technologieën, beperkte coördinatie van managementsystemen en geen systematische aanpak van gemeenschappelijke waternetwerken, inclusief kleinere rivieren en meren. Tegen deze achtergrond is actiever werk nodig van internationale structuren, zoals het Internationaal Fonds voor het Redden van het Aralmeer en de Interstatelijke Coördinatiewatercommissie van Centraal-Azië, op het gebied van Aralmeerkwesties.

advertentie

Tweede Elk jaar worden de landen in de regio geconfronteerd met droogte, waardoor de oogstopbrengsten afnemen en in sommige gevallen tot volledige vernietiging ervan leidt, waardoor enorme materiële schade aan de landbouw wordt toegebracht en een bedreiging ontstaat voor de voedselzekerheid van de hele regio. De landbouw is goed voor 10-45% van het bbp van de Centraal-Aziatische landen. De landbouw biedt werk aan 20 tot 50% van de beroepsbevolking, terwijl volgens de FAO meer dan de helft van het door regen gevoede bouwland in de regio regelmatig onderhevig is aan droogte, en bijna alle geïrrigeerde gebieden te kampen hebben met hoge of zeer hoge niveaus van waterstress.

Droogte kan ook worden veroorzaakt door vernietigende zand- en stofstormen die miljarden tonnen zand over continenten kunnen verplaatsen. Woestijnen breiden zich uit, waardoor de hoeveelheid land die beschikbaar is voor het verbouwen van voedselgewassen kleiner wordt.

Hittestress veroorzaakt door hoge temperaturen verergert het watertekort en vermindert de beschikbare hoeveelheid weiland, wat leidt tot lagere gewasopbrengsten en een negatieve invloed heeft op de veehouderij.

Ten derde, De gevolgen voor de energieproductie als gevolg van de stijgende temperaturen en de verminderde neerslag, evenals de bedreigingen voor de elektriciteitsopwekkings- en transmissie-infrastructuur als gevolg van extreme weersomstandigheden, ondermijnen de toeleveringsketens en de energieveiligheid.

In Centraal-Aziatische landen zoals Kirgizië en Tadzjikistan, waar waterkracht een centrale rol speelt in de economie, kan het dichtslibben van reservoirs de energieproductie verminderen en extra problemen creëren voor het beheer van waterkrachtcentrales.

Volgens de Wereldbank zouden negatieve klimaateffecten in het algemeen kunnen leiden tot een vermindering van 20% van de opwekking van waterkracht in Kirgizië en Tadzjikistan in de komende jaren. Verhoogde watertemperaturen of onvoldoende hoeveelheden water kunnen een negatieve invloed hebben op de energieproductie van thermische centrales in de rest van de regio.

Ten vierde, de sociaal-economische gevolgen van de klimaatverandering in Centraal-Azië worden verklaard door financiële verliezen veroorzaakt door de toename van het aantal en de frequentie van natuurrampen in Centraal-Azië, zoals overstromingen, aardverschuivingen, lawines, modderstromen, zandstormen en branden, die enorme materiële schade veroorzaken . Volgens de Wereldbank hebben overstromingen in vijf Centraal-Aziatische landen sinds 1991 alleen al meer dan 1.1 miljoen mensen getroffen en voor meer dan 1 miljard dollar aan schade aangericht. In totaal veroorzaken natuurrampen in de regio verliezen die oplopen tot ongeveer $10 miljard. dollar en beïnvloeden jaarlijks de levens van bijna 3 miljoen mensen.

Klimaatverandering, die gepaard gaat met extreme weersomstandigheden, vergroot de oorzaken van armoede nog meer. Natuurrampen kunnen leiden tot de gedwongen ontheemding van mensen met een laag inkomen. Overstromingen, aardverschuivingen en aardverschuivingen vernietigen bevolkte gebieden en mensen verliezen hun levensonderhoud. Extreme hitte- en watertekorten hebben een negatieve invloed op de gewasopbrengsten en daarmee op de inkomens van boeren. Bovendien zouden er volgens een rapport van de Wereldbank tegen 2050 wel 2.4 miljoen interne klimaatmigranten in Centraal-Azië kunnen zijn.

2. De inspanningen van de Centraal-Aziatische staten om mondiale milieuproblemen op te lossen hangen nauw samen met de activiteiten van de VN op dit gebied. Alle Centraal-Aziatische landen hebben de Overeenkomst van Parijs ondertekend en geratificeerd, de grootste multilaterale overeenkomst met betrekking tot klimaatverandering die momenteel van kracht is, die tot doel heeft alle staten te betrekken bij het algemene proces van het implementeren van ambitieuze inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden en zich aan te passen aan de gevolgen ervan.

De staten in de regio nemen zonder uitzondering deel aan alle internationale conferenties over milieubescherming en zijn tot vrijwel alle milieuverdragen van de VN toegetreden. Deze omvatten: het Kaderverdrag inzake klimaatverandering; Verdrag inzake biodiversiteit; Verdrag van Wenen en Protocol van Montreal voor het behoud van de ozonlaag; Verdrag ter bestrijding van woestijnvorming; Verdrag van Bazel inzake de controle op grensoverschrijdend verkeer van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan; Verdrag van Aarhus inzake toegang tot informatie, publieke participatie bij besluitvorming en toegang tot de rechter in milieuaangelegenheden.

De afgelopen jaren hebben de landen van Centraal-Azië een aantal initiatieven gelanceerd die erop gericht zijn de aandacht van de internationale gemeenschap te vestigen op de milieuproblemen van de regio.

Deze omvatten het “International Decade for Action: Water for Sustainable Development 2018-2028”, geïnitieerd door Tadzjikistan, en een nieuwe ontwerpresolutie getiteld “De natuur kent geen grenzen: grensoverschrijdende samenwerking is de sleutel tot het behoud en het duurzame gebruik van biodiversiteit”, voorgesteld door Kirgizië.

De noodzaak om effectieve maatregelen te nemen met betrekking tot de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering heeft ertoe geleid dat Oezbekistan een bijzonder hoge prioriteit heeft gekregen wat betreft alle belangrijke kwesties op de klimaatagenda. Zo werd dankzij de inspanningen van Tasjkent in 2018, onder auspiciën van de VN, het Multi-Partner Fund for Human Security for the Aral Sea-regio opgericht, dat een betrouwbaar platform is geworden voor praktische hulp van de internationale gemeenschap aan de bevolking van de regio die in een gebied met een moeilijke milieusituatie woont. Tot nu toe heeft het Fonds 134.5 miljoen dollar aan financiële middelen van donorlanden aangetrokken.

Een belangrijke prestatie was dat in 2021, tijdens de 75e zitting van de Algemene Vergadering van de VN, een door de president van Oezbekistan voorgestelde speciale resolutie over het uitroepen van het Aralmeergebied tot een zone van milieu-innovatie en -technologie, mede gesteund door ongeveer 60 staten, werd goedgekeurd. unaniem aangenomen. Tijdens het evenement dat in oktober van dit jaar werd gehouden. Op het 3e Internationale Forum “One Belt, One Road” ( BRI ), stelde de Oezbeekse zijde voor om, met de deelname van toonaangevende bedrijven uit China en andere buitenlandse partners in het Aralmeergebied, een speciaal demonstratietechnologiepark te creëren voor de implementatie van industriële en sociaal belangrijke programma's gebaseerd op de wijdverbreide introductie van "groen" technologieën. De leiding van ons land stelde ook voor om een ​​wetenschappelijk en informatieplatform te lanceren voor de overdracht van “groene” kennis en oplossingen op basis van het Internationale Innovatiecentrum van het Aralmeergebied.

Oezbekistan neemt regelmatig actief deel aan de jaarlijkse bijeenkomsten van het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering. Tijdens de 27e bijeenkomst, gehouden in 2022, pleitte de Oezbeekse delegatie voor het consolideren van de inspanningen om koolstofneutraliteit te bereiken, het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen, projecten voor aanpassing aan de klimaatverandering, het bestrijden van woestijnvorming en landdegradatie, het introduceren van waterbesparende technologieën en andere klimaatacties in Centraal-Azië.

Een ander belangrijk aspect was dat de VN het voornemen van Oezbekistan steunden om in het voorjaar van 2024 het eerste Internationale Klimaatforum in Samarkand te houden, gewijd aan kwesties op het gebied van de klimaatverandering, waarin mogelijkheden voor internationale samenwerking worden besproken om de risico's en bedreigingen in de Centraal-Aziatische regio en kwesties te verminderen. van het aantrekken van klimaatfinanciering. Tijdens de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de VN in september van dit jaar. In New York nam de president van Oezbekistan het initiatief om de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN “Centraal-Azië in het licht van mondiale klimaatbedreigingen: solidariteit voor gemeenschappelijke welvaart” aan te nemen en stelde voor de belangrijkste bepalingen ervan te bespreken op het Samarkand Forum.

De leiding van Oezbekistan besteedt ook meer aandacht aan de integratie van conceptuele initiatieven – de “Groene Agenda van Centraal-Azië” en de “Groene Zijderoute”. In dit verband zei de president van het land, Sh. Mirziyoyev stelde voor “een volledig groen ontwikkelingsprogramma te ontwikkelen voor de praktische implementatie van sleuteltaken: groene transformatie en digitalisering van economische sectoren; het creëren van duurzame infrastructuur in de transport- en energiesector; het lanceren van “groene” industriële capaciteiten; armoedebestrijding en ontwikkeling van ‘slimme’ landbouw.”

In deze context heeft de Oezbeekse zijde ook voorgesteld om in ons land een Groen Financieringsfonds op te richten, dat een effectief instrument zal worden voor het mobiliseren van financiële middelen voor de ontwikkeling van een koolstofarme economie en schone technologieën, evenals voor de introductie van hoogwaardige milieuvriendelijke technologieën. normen in de landen van Centraal-Azië.

De bovengenoemde initiatieven van Oezbekistan dragen bij aan het vergroten van de deelname van ons land aan het waarborgen van de duurzaamheid van het klimaat in Centraal-Azië, legitimeren, ondersteunen en versterken het “groene discours” in de regio en daarbuiten, waardoor Centraal-Azië stevig wordt gepositioneerd als een belangrijke deelnemer aan het proces van industrialisering internationale samenwerking op het gebied van het oplossen van urgente problemen op het gebied van klimaatverandering en milieubescherming. Ze passen ook duidelijk in de implementatie van de belangrijkste doelstellingen van de Strategie voor de transitie van de Republiek Oezbekistan naar een “groene economie” voor de periode 2019-2030, aangenomen in 2019.

Over het algemeen is er de afgelopen jaren sprake van een intensivering van de bijdrage van Oezbekistan en andere Centraal-Aziatische landen aan het oplossen van de meest complexe problemen die verband houden met het minimaliseren van de gevolgen en de aanpassing aan de klimaatverandering in de wereld en de afzonderlijke regio's ervan. Bovendien kunnen, zoals deskundigen van de Wereldbank opmerken in het in november van dit jaar gepubliceerde Country Report on Climate and Development, maatregelen om zich aan te passen aan de klimaatverandering en de energie-intensieve economie van Oezbekistan koolstofvrij te maken, helpen de ontwikkelingsdoelstellingen van het land te verwezenlijken en het welzijn van de bevolking te verbeteren. zijn burgers.

Choshimova Shahodat
Hoofdonderzoeker van het Informatie- en Analytisch Centrum voor Internationale Betrekkingen onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Oezbekistan

Limanov Oleg
Hoofdonderzoeker van het Informatie- en Analytisch Centrum voor Internationale Betrekkingen onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Oezbekistan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending