Verbind je met ons

Kazachstan

De Kazachse president dringt aan op meer samenwerking tussen de BRICS-landen en Centraal-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

President Kassym-Jomart Tokajev heeft de BRICS-top in Zuid-Afrika toegesproken, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Shanghai Cooperation Organization. Het bevordert de veiligheid, de economische en politieke samenwerking tussen Rusland, China en de meeste landen in Centraal- en Zuid-Azië. Vanuit Astana zei de president via een videoverbinding dat de SCO en de BRICS hun inspanningen zouden kunnen bundelen op belangrijke gebieden waar ze dezelfde belangen en prioriteiten deelden, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

In zijn toespraak benadrukte president Tokajev dat ze elkaar ontmoetten in een tijd van toenemende spanningen in de internationale arena, gekenmerkt door uitgebreide politieke druk, confrontatie en het wijdverbreide gebruik van sancties. Hij zei dat Kazachstan, als een van de stichtende leden van de Shanghai Cooperation Organization, vastbesloten is zijn tijd als voorzitter te gebruiken om deze om te vormen tot een effectievere organisatie die in staat is deze uitdagingen aan te gaan.

Gezien de belangen en prioriteiten die de BRICS en de SCO delen, stelde de president voor dat zij hun inspanningen op sleutelgebieden bundelen en zoeken naar een geschikte formule voor vrede, stabiliteit en veiligheid, gebaseerd op het VN-Handvest. Hij herinnerde zijn toehoorders eraan dat hij op de SCO-top van dit jaar het Initiative on World Unity for Just Peace and Harmony had voorgesteld.

“Dit initiatief is gericht op het boeken van vooruitgang op het gebied van de mondiale veiligheid en stabiliteit en op het vestigen van een meer rationele politieke en economische internationale orde”, legde president Tokajev uit. Hij zei dat BRICS en zijn BRICS Plus-partners zouden kunnen samenwerken om het initiatief te promoten.

Hij stelde ook voor om de SCO-, BRICS- en BRICS Plus-landen samen te brengen op het gebied van kritieke digitale infrastructuur, e-commerce en cybersecurity. Hij nodigde de BRICS Plus-landen uit om deel te nemen aan het SCO Digital Forum dat in 2024 in Kazachstan zal plaatsvinden. Hij riep ook de partnerlanden op om zich aan te sluiten bij de handels-, transport- en investeringsprojecten van Kazachstan langs de Noord-Zuid- en Oost-West-corridors.

“De Trans-Kaspische Internationale Transportroute, die een aanvulling vormt op het cruciale Belt-and-Road-initiatief, biedt waardevolle vooruitzichten voor handelssamenwerking. Deze synergie zal de interregionale handel stimuleren en het volledige doorvoer- en transportpotentieel van onze respectieve regio's ontsluiten”, aldus de president.

Hij dacht ook na over de verreikende negatieve effecten van klimaatverandering, die hebben geresulteerd in een versnelling van ernstige droogtes en andere natuurrampen die Zuid- en Centraal-Azië treffen. Kazachstan wil dat de SCO 2024 uitroept tot het Jaar van de Ecologie en het voortouw neemt bij de aanpak van dit urgente probleem. “Een actueel initiatief waarvan ik hoop dat het weerklank zal vinden bij de BRICS-familie”, aldus de president.

advertentie

Zijn toespraak ging ook over het belangrijke onderwerp voedselzekerheid. Drie van de vier grootste voedselproducenten ter wereld zijn BRICS-leden, en de BRICS-landen zijn goed voor meer dan de helft van het mondiale landbouwbbp. “We moeten het mondiale aanbod van voedsel en kunstmest depolitiseren en deze uitsluiten van sancties en beperkingen”, stelde hij voor.

De president van Kazachstan herbevestigde zijn voornemen om de samenwerking met de Afrikaanse Unie te versterken. “Ik ben er sterk van overtuigd dat we een collectieve aanpak van mondiale veiligheid, duurzame ontwikkeling en inclusiviteit moeten versnellen”, benadrukte hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending