Verbind je met ons

Elektriciteit interconnectiviteit

EP-leden steunen plannen voor een meer betaalbare en consumentvriendelijke elektriciteitsmarkt

DELEN:

gepubliceerd

on

De hervorming van de elektriciteitsmarkt, om deze stabieler, betaalbaarder en duurzamer te maken, kreeg woensdag de steun van de Energiecommissie.

  • Betere consumentenbescherming tegen volatiele prijzen 
  • Speciale contracten, langlopende koopovereenkomsten om energie-investeringen te stimuleren 
  • Meer bescherming om te voorkomen dat kwetsbare huishoudens zonder elektriciteit komen te zitten  

In hun amendementen op de ontwerpwetgeving stellen de EP-leden voor om de bescherming van de consument tegen volatiele prijzen verder te versterken. Consumenten moeten recht hebben op contracten met een vaste prijs, contracten met dynamische prijzen, evenals meer belangrijke informatie over de opties waarvoor ze zich aanmelden, waarbij leveranciers worden uitgesloten van de mogelijkheid om de voorwaarden van een contract eenzijdig te wijzigen. Het doel is ervoor te zorgen dat alle consumenten, maar ook kleine bedrijven, kunnen profiteren van betaalbare en stabiele prijzen op de lange termijn en om de impact van plotselinge prijsschokken te verzachten.

EP-leden pleiten er ook voor dat EU-landen leveranciers verbieden de elektriciteitsvoorziening van kwetsbare klanten af ​​te sluiten, ook tijdens geschillen tussen leveranciers en klanten, en voorkomen dat leveranciers van deze klanten eisen dat ze vooruitbetalingssystemen gebruiken.

Speciale contracten en flexibiliteit

De Energiecommissie steunt een breder gebruik van zogenaamde "Contracts for Difference" (CFD's) om energie-investeringen aan te moedigen en stelt voor om na goedkeuring door de Commissie de deur open te laten voor gelijkwaardige steunregelingen. Bij een CFD compenseert een overheidsinstantie de energieproducent als de marktprijzen te sterk dalen, maar int zij betalingen als de prijzen te hoog zijn.

EP-leden benadrukken ook het belang van stroomafnameovereenkomsten (PPA's) om consumenten stabiele prijzen te bieden en leveranciers van hernieuwbare energie betrouwbare inkomsten te bieden. De Europese Commissie heeft de taak om tegen eind 2024 een marktplaats voor PPA's op te zetten.

EP-leden pasten de criteria voor het uitroepen van een elektriciteitsprijscrisis aan, om ervoor te zorgen dat er concrete maatregelen zijn om burgers en bedrijven beter te beschermen.

advertentie

Ook pleit de commissie voor “niet-fossiele flexibiliteit” (het vermogen van het elektriciteitsnet om zich aan te passen aan veranderingen in vraag en aanbod zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen) en flexibiliteit aan de vraagzijde, bijvoorbeeld via het gebruik van thuisbatterijsystemen. Dit kan helpen het elektriciteitsnet in evenwicht te brengen, prijsschommelingen te verminderen en consumenten in staat te stellen hun energieverbruik aan te passen aan de prijzen en hun behoeften.

“Met deze overeenkomst stelt het Parlement de burger centraal bij het ontwerp van de elektriciteitsmarkt, verbiedt het bedrijven de macht van kwetsbare en risicoconsumenten af ​​te snijden, bevordert het het recht om energie te delen, vermindert het prijspieken en bevordert het betaalbare prijzen voor burgers en bedrijven”, zei hoofdlid van het EP Nicolas González Casares (S&D, ES). “We hebben van CfD's het referentiesysteem gemaakt om de elektriciteitssector aan te moedigen om over te stappen naar een op hernieuwbare energie gebaseerd emissievrij systeem. Een systeem dat zal verbeteren, zal bedrijven concurrerender maken door middel van schone elektriciteit tegen concurrerende en stabiele prijzen”, voegde hij eraan toe.

Volgende stappen

De hervorming van de elektriciteitsmarkt kreeg de steun van 55 EP-leden in de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie, 15 stemden tegen en 2 onthielden zich van stemming. Ze stemden ook voor het openen van onderhandelingen met de Raad met 47 stemmen voor, 20 tegen en 5 onthoudingen – een besluit dat tijdens een komende plenaire vergadering groen licht zal moeten krijgen van het voltallige Huis.

Achtergrond

Sinds medio 2021 zijn de energieprijzen aan het stijgen, in eerste instantie in de context van het post-COVID-19 economisch herstel. De energieprijzen stegen echter sterk als gevolg van problemen met de gasvoorziening na het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne in februari 2022, die een energiecrisis veroorzaakte. De hoge gasprijzen hadden direct effect op de elektriciteitsprijzen, aangezien deze onder de wet aan elkaar gekoppeld zijn verdienste orde systeem, waarbij de duurste (meestal op fossiele brandstoffen gebaseerde) energiebron de totale elektriciteitsprijs bepaalt.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending