Verbind je met ons

Centraal-Azië

Timurid renaissance: het tijdperk van de heropleving van kunst en wetenschap in Centraal-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

De Renaissance verkoopt dromen. Weinig mensen zijn echter op de hoogte van een andere Renaissance, namelijk de Timuridische Renaissance, die ook zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de mensheid. De Timuridische Renaissance was een briljant artistiek, cultureel en wetenschappelijk tijdperk dat in de 15e eeuw door de Timuriden werd gesticht. Het is daarom eigentijds voor de westerse renaissance, schrijft Derya Soysal, hoogleraar geschiedenis en aardrijkskunde, milieuwetenschapper en doctoraatsonderzoeker waterstof aan de Université libre de Bruxelles.

De Timuriden zijn de afstammelingen van Timur (Tamerlane) die in de 14e eeuw de keizer was van het Timurid-rijk (het huidige Oezbekistan). Het rijk nagelaten door Timur gaf geboorte aan een eeuwlange renaissance van cultuur en kunst, waarvan Samarkand het juweel was.

Het was Shah Rukh (Shahrokh Mirza), zoon van Emir Timur, en zijn vrouw Goharshad Begim die de Timurid Renaissance begonnen. In Samarkand ontwikkelde hij een briljant artistiek, cultureel en wetenschappelijk beleid dat de hele 15e eeuw besloeg.

Timurid Rijk in de 15e eeuw:

De Timurid-dynastie in Centraal-Azië leidde tot een heropleving van kunst en wetenschap. Sommigen zeiden dat het dezelfde pracht had als de Italiaanse Renaissance. "Door militaire activiteit te combineren met artistieke bescherming, wat een groot effect had, werd de vijftiende eeuw bekend als het tijdperk van de Timuridische renaissance, een glorieuze wedstrijd voor de Italiaanse Quattro centro." Ruggiero, G. (2007).

Shahrokh Mirza en zijn vrouw aangetrokken tot het rijk en tot hun hof, kunstenaars, architecten, filosofen en dichters die tegenwoordig worden erkend als een van de beroemdste ter wereld, waaronder de dichter Djami. Hun oudste zoon, Ulugh Beg, gouverneur van Samarkand, was een uitstekende astronoom.

De reconstructie van Samarkand, Herat (gelijk aan het Florence van de Italiaanse Renaissance), de scholen gebouwd door Ulug Beg (kleinzoon van Emir Timur), de ontwikkeling van poëzie en literatuur kunnen de Timuridische Renaissance samenvatten.

advertentie

Grootschalige bouwprojecten werden gecreëerd en uitgevoerd, en mausolea, madrasa's werden gebouwd. Wiskundige en astronomische studies werden nieuw leven ingeblazen en in het begin van de 16e eeuw begon men vuurwapens onder de knie te krijgen. De stad Samarkand werd een belangrijke halte op de Zijderoute die China met het Westen verbond (DICKENS M. 1999).

Timur was niet alleen een groot veroveraar, hij was ook een groot bouwer. Het meest opvallende aan de monumenten van Timur is hun grootsheid. Timur bouwde zowel seculiere als religieuze monumenten en tuinen in zijn hoofdstad, met uitbundig gedessineerde stenen muren en vloeren en paleizen versierd met goud, zijde en tapijten.

De stad Herat werd in deze periode een belangrijk centrum van intellectueel en artistiek leven in de moslimwereld. Samarkand was een centrum van wetenschappelijk onderzoek en werd het centrum van de Timuridische Renaissance vanwege hun constructies in die periode.

De belangrijkste werken uit de Timuridische periode zijn de bouw van het Zomerpaleis, de Bibi-Khanym-moskee en de Registan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de Taj Mahal, een van de wereldwonderen, werd gebouwd door de Mughal-keizer Shah Jahn, een afstammeling van Emir Timur.

Bibi-Khanym-moskee, Samarkand, Oezbekistan:

De Registan is het oude hart van de stad Samarkand en werd in 1888 door Lord Curzon, de onderkoning van India, beschreven als "het edelste openbare plein ter wereld". "Ik ken niets in het Oosten dat het in zijn enorme eenvoud en grootsheid benadert", schreef hij. 'Geen enkel Europees schouwspel kan er inderdaad adequaat mee worden vergeleken, want we kunnen geen enkele open ruimte aanwijzen in een westerse stad die aan drie van de vier zijden wordt gedomineerd door gotische kathedralen van de beste orde.'" (Blunt, W. 1973)

Registan, Samarkand:

Ulugh Begh, kleinzoon van Emir Timur, astronoom en wiskundige, meer geleerde dan militaire of religieuze leider, verliet een onderwijsinstelling als zijn belangrijkste bijdrage aan de architectuur van Samarkand. Ulugh Beg versierde Samarkand met prachtige monumenten en parken.

De madrasa van Ulugh Beg was in die tijd een wetenschappelijke instelling. Tussen 1424 en 1429 liet Ulugh Beg zelfs de Samarkand Astronomical Observatory bouwen, die was uitgerust met astronomische instrumenten die tot dan toe geen equivalent hadden (Golombek, Lisa en Donald Wilber, 1988).

Ulugh Beg Madrasa, Samarkand:

De inrichting van de madrasa, zoals overal in Samarkand, benadrukt de kleur blauw, met licht- en donkerblauwe tegels. Blauw is inderdaad alomtegenwoordig in Samarkand. Het faience-mozaïek boven de ingang in een stervormig ontwerp is een eerbetoon aan de astronomie.

De heerser Ulugh Beg, het grote symbool van de Timuridische Renaissance, droeg bij aan de wetenschap en het is aan de kwaliteit van zijn trigonometrische tabellen dat hij zijn plaats in de geschiedenis van de wiskunde te danken heeft. Daarom noemde de International Astronomical Union, als eerbetoon aan hem, in 1961 een maankrater naar hem en een asteroïde (2439) Ulugbek (Minor Planet Center, de International Astronomical Union).

Miniatuurschilderijen hebben een grote plaats in de Timuridische kunst. Schilderen was niet beperkt tot papier, omdat veel kunstenaars uit de Timuridische periode complexe muurschilderingen schilderden. Timuridische kunst werd zelfs weerspiegeld in Anatolië. Marthe Bernus-Taylor (1997) schreef "De decoratie van het 'Groene Complex' in Bursa, een weerspiegeling van de Timuridische kunst".

Timurid miniatuur:

De originaliteit van de Timuridische culturele beweging is dat het in die mate heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Chagatay dat de taal zelfs werd geleerd door sommige Ottomaanse sultans (Ortayli, I.). , om zijn leven, de Baburnama, volledig in Chagatay Turkse taal te schrijven (Maria, E. Subtelny 1994).

Vrouwen speelden een belangrijke rol in het politieke en economische leven onder de Timuriden. (Mukminova, R.) Mukminova schreef dat vrouwen een vrij belangrijke plaats innamen aan het hof van Amir Timur en de Timurids. Ze namen deel aan de festiviteiten waar hoge hoogwaardigheidsbekleders, ambassadeurs,..., deelnamen aan de bouw van mausolea, madrasa's, vrouwen managers werden, enz. (T.Fajziev, 1994).

Net als de westerse renaissance ontwikkelde de Timuridische renaissance zich door middel van wetenschap, kunst, architectuur, enz. Het lijdt geen twijfel dat polymathy gebruikelijk was in Centraal-Azië tijdens het Timuridische rijk. Uiteindelijk heeft dit tijdperk zijn stempel gedrukt op de geschiedenis, en iedereen die deze Timuridische monumenten in Samarkand heeft gezien of zal zien, kan gemakkelijk getuigen van de pracht die ze bezitten, zelfs na jaren van verval, en zich de grootsheid van vroeger voorstellen, die veel bewonderaars van de geschiedenis zijn vol lof.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending