Verbind je met ons

Wit-Rusland

Svietlana Tsikhanouskaya aan de leden van het Europees Parlement: steun de Europese aspiraties van de Wit-Russen 

DELEN:

gepubliceerd

on

Wit-Russen willen horen dat hun land niet als troostprijs aan Poetin zal worden gegeven, zei de verbannen Wit-Russische oppositieleider woensdag (13 september) tegen de leden van het Europees Parlement.

De leider van de Wit-Russische democratische krachten, Svietlana Tsikhanouskaya, sprak de plenaire vergadering toe (afgebeeld) riep de leden van het Europees Parlement op om het Europese perspectief van Wit-Rusland te steunen en drong er bij het Parlement op aan zijn relatie met het democratische Wit-Rusland naar een nieuw niveau te tillen. Ze stelde voor om vóór de EP-verkiezingen van 2024 een memorandum te ondertekenen als basis voor de samenwerking tussen het Europees Parlement en het democratische Wit-Rusland. “Wit-Russen willen horen dat ons land niet als troostprijs aan Poetin zal worden gegeven”, zei ze.

Mevrouw Tsikhanouskaya zei dat ze hulp nodig hebben in hun strijd om democratie naar Wit-Rusland te brengen. Loekasjenko verdient geen plaats in de internationale gemeenschap, maar een ticket voor het internationale gerechtshof in Den Haag, zei ze. Volgend jaar zouden de Wit-Russische democratische krachten moeten beginnen met het uitgeven van hun eigen paspoorten die het Wit-Russische staatsburgerschap zouden bevestigen, kondigde mevrouw Tsikhanouskaja aan, en die zullen dienen als reisdocument voor verbannen Wit-Russen. ,.Binnenkort zal ze de EU-regeringen vragen dit nieuwe reisdocument te erkennen.

Je kunt haar toespraak nog eens bekijken hier. (13.09.2023)

EP-voorzitter Metsola zei: “De bevolking van Wit-Rusland moet in vrijheid kunnen leven. Vrij van autocratie. Vrij van onderdrukking. Het is wat ze willen. Het is wat zij kozen. Het is wat ze verdienen. Wij zullen de Wit-Russische democratische krachten blijven steunen en een actieve rol blijven spelen bij het vormgeven van de reactie van de Europese Unie op de aanhoudende politieke crisis in Wit-Rusland. Het is van cruciaal belang dat we de sancties van de Europese Unie tegen het regime verder uitbreiden en niet uit het oog verliezen wat ze hebben gedaan.”

Prijs voor EP-voorzitter Metsola

Tijdens een bilaterale bijeenkomst ontving EP-voorzitter Roberta Metsola uit handen van mevrouw Tsikhanouskaya het "Kruis van goed nabuurschap", toegekend aan uitmuntende personen die de zaak van de Wit-Russen aanzienlijk hebben geholpen.

advertentie

De leden van het Europees Parlement zijn gealarmeerd over de situatie in Wit-Rusland

Woensdag heeft het Parlement ook een nieuw rapport aangenomen over de betrekkingen van de EU met Wit-Rusland, waarin het de democratische politieke partijen van het land steunt in hun verklaringen over de Europese aspiraties van de Wit-Russen. De EP-leden roepen het Wit-Russische regime op om alle politieke gevangenen vrij te laten en veroordelen krachtig de rol van het regime in Minsk als medeplichtige aan de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Zij nemen met grote bezorgdheid nota van de wijdverbreide politieke, economische, militaire en culturele ondergeschiktheid van Wit-Rusland aan Moskou, waardoor het land de facto een satellietstaat wordt die onder Russisch bevel tactische kernwapens herbergt.

In het rapport roepen de EP-leden ook op tot strengere EU-sancties tegen Wit-Rusland, terwijl ze benadrukken dat de recente komst van Russische huursoldaten uit de Wagner-groep nieuwe potentiële veiligheidsrisico's met zich meebrengt voor Oekraïne, maar ook voor de buurlanden van Wit-Rusland en de bredere EU. De tekst zal volledig beschikbaar zijn hier (13.09.2023). Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU en de leden van het Europees Parlement ook het nieuwe rapport besproken op dinsdagmiddag (12.09.2023).

Het rapport werd aangenomen met 453 stemmen voor, 21 tegen en 40 onthoudingen.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending