Verbind je met ons

Wit-Rusland

Wit-Rusland: EU verlengt beperkende maatregelen met nog een jaar

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Raad heeft besloten de beperkende maatregelen in verband met de binnenlandse repressie in Wit-Rusland en de steun van het regime aan de Russische oorlog tegen Oekraïne met nog een jaar te verlengen, tot en met 28 februari 2025. Het besluit is genomen op basis van de jaarlijkse evaluatie van de beperkende maatregelen en gezien de aanhoudende repressie en de drastisch verslechterende mensenrechtensituatie in Wit-Rusland, en de aanhoudende betrokkenheid van het land bij de illegale militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne.

Sinds augustus 2020heeft de EU verschillende opeenvolgende rondes van individuele en sectorale sancties opgelegd, tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de interne repressie en mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland, en in de context van de betrokkenheid van Wit-Rusland bij de Russische oorlog tegen Oekraïne. Met deze maatregelen geeft de EU de verantwoordelijke politieke en economische actoren het signaal dat hun acties en steun aan het regime en Rusland kosten met zich meebrengen.

De individuele beperkende maatregelen omvatten een bevriezing van tegoeden en een verbod om middelen beschikbaar te stellen. Natuurlijke personen zijn bovendien onderworpen aan a reisverbod. Er zijn momenteel 233 personen, waaronder Alexandr Loekasjenka, en 37 entiteiten vermeld.

Ook Wit-Rusland blijft doelwit economische sancties, inclusief beperkingen in de financiële sector, handel, goederen voor tweeërlei gebruik, technologie en telecommunicatie, energie, transport en andere.

In zijn conclusies van 19 februari 2024 bevestigde de Raad de geldigheid van de conclusies van 12 oktober 2020, en herhaalde hij zijn onwrikbare steun voor het streven van het Wit-Russische volk naar een vrij, democratisch, soeverein en onafhankelijk Wit-Rusland als onderdeel van een vreedzaam en welvarend Europa. De Raad uitte tevens zijn diepe bezorgdheid over de verslechterende mensenrechtensituatie in het land en veroordeelde krachtig de aanhoudende vervolging van de Wit-Russische samenleving, de aanhoudende steun die het Wit-Russische regime verleent aan de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, en riep Wit-Rusland op zich te onthouden van dergelijke acties en om zich te houden aan zijn internationale verplichtingen. De Raad herhaalde zijn toezegging om degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen ter verantwoording te roepen. In overeenstemming met de geleidelijke aanpak van de EU staat de EU klaar om verdere beperkende en gerichte maatregelen te nemen zolang de Wit-Russische autoriteiten deze acties voortzetten.

Verordening (EG) nr. 765/2006 van de Raad van 18 mei 2006 betreffende beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Belarus en de betrokkenheid van Belarus bij de Russische agressie tegen Oekraïne (geconsolideerde lijst van personen en entiteiten waaraan sancties zijn opgelegd)

Wit-Rusland: conclusies van de Raad bevestigen de onwankelbare steun van de EU voor democratie en mensenrechten (persmededeling, 19 februari 2024)

advertentie

Beperkende maatregelen van de EU tegen Wit-Rusland (achtergrondinformatie)

EU-betrekkingen met Wit-Rusland (achtergrondinformatie)

Bezoek de website

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending