Verbind je met ons

Europees parlement

Kritieke grondstoffen: het veiligstellen van de bevoorrading en soevereiniteit van de EU 

DELEN:

gepubliceerd

on

Vorige week hebben de leden van het Europees Parlement hun standpunt aangenomen over het stimuleren van de aanvoer van strategische grondstoffen, die van cruciaal belang zijn om de transitie van de EU naar een duurzame, digitale en soevereine toekomst veilig te stellen. plenaire zitting, ITRE.

De Wet kritische grondstoffen is bedoeld om de EU competitiever en autonomer te maken. Het zal de administratieve rompslomp terugdringen, innovatie in de hele waardeketen bevorderen, het MKB ondersteunen en het onderzoek en de ontwikkeling van alternatieve materialen en milieuvriendelijkere mijnbouw- en productiemethoden stimuleren.

Strategic Partnerships

In their negotiating position ahead of talks with the Council, MEPs highlight the importance of securing strategic partnerships between the EU and third countries on critical raw materials, in order to diversify the EU’s supply, on equal footing, with benefits for all sides. They want to pave the way for long-term partnerships with knowledge- and technology-transfer, training and upskilling for new jobs with better working and income conditions, as well as extraction and processing on the best ecological standards in partner countries.

De Europarlementariërs willen ook aandringen op een sterkere focus op onderzoek en innovatie met betrekking tot vervangende materialen en productieprocessen die grondstoffen in strategische technologieën zouden kunnen vervangen. Ze willen circulariteitsdoelen stellen om de winning van meer strategische grondstoffen uit afvalproducten te bevorderen. De leden van het Europees Parlement benadrukken ook de noodzaak om de administratieve rompslomp voor bedrijven, en met name voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), terug te dringen.

Leid MEP Nicola-bier (Renew, DE) said: “The course towards European sovereignty and competitiveness has been set. With an overwhelming majority across political groups in today’s vote, the European Parliament has made its position on European security of supply very clear, and takes a strong mandate into negotiations with the Council and the Commission. Our focus is on reducing bureaucracy, fast and simple approval processes, a research and innovation boost along the entire value chain, and targeted economic incentives for private investors with a view to European production and recycling. The European Parliament is focused on building strategic, equal partnerships with third countries.

Parliament will push to conclude the trilogue negotiations by Christmas 2023. We are counting on the urgency and relevance of the secure and sustainable supply of raw materials being as much a concern for member states as it is for us, the people’s representatives.”

advertentie

Volgende stappen

Het wetsontwerp werd aangenomen met 515 stemmen voor en 34 tegen, bij 28 onthoudingen. Het Parlement zal nu onderhandelingen aangaan met het Spaanse voorzitterschap van de Raad om tot een akkoord in eerste lezing te komen.

Achtergrond

Electric cars, solar panels and smartphones – all of them contain critical raw materials. For now, the EU is dependent on certain raw materials. Critical raw materials are pivotal for the EU’s green and digital transitions, and securing their supply is crucial for the European Union’s economic resilience, technological leadership, and strategic autonomy. Since the Russian war against Ukraine and an increasingly aggressive Chinese trade and industrial policy, cobalt, lithium and other raw materials have also become a geopolitical factor.

Met de mondiale verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen en de digitalisering van economieën en samenlevingen zal de vraag naar deze strategische grondstoffen de komende decennia snel toenemen.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending