Verbind je met ons

Europees parlement

Verminder de vraag en bescherm mensen in de prostitutie, zeggen Europarlementariërs 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Parlement riep vorige week op tot EU-maatregelen om prostitutie aan te pakken en tot beleid dat armoede uitroeit. plenaire zitting, FEMM.

Het rapport over prostitutie in de EU, de grensoverschrijdende implicaties en impact ervan op gendergelijkheid en vrouwenrechten werd door de leden van het Europees Parlement aangenomen met 234 stemmen voor, 175 tegen en 122 onthoudingen. Het onderstreept dat de asymmetrie tussen de nationale regels inzake prostitutie binnen de EU, gezien het grensoverschrijdende karakter ervan, leidt tot meer slachtoffers van mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting en een vruchtbare voedingsbodem vormt voor de georganiseerde misdaad. De lidstaten moeten de bestaande wetgeving beoordelen om mazen in de wet te vermijden waardoor criminelen ongestraft kunnen handelen, terwijl de Commissie gemeenschappelijke EU-richtlijnen moet ontwikkelen die de fundamentele rechten van mensen in de prostitutie garanderen.

Maatregelen om de vraag en online advertenties terug te dringen

Prostitutie en mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting bestaan ​​omdat er vraag naar is, merken de EP-leden op. Het terugdringen van de vraag is daarom van cruciaal belang om mensenhandel te voorkomen en terug te dringen en moet gebeuren op een manier die degenen die zich in de prostitutie bevinden, niet schaadt, zeggen ze. Zij roepen de lidstaten op om dringende maatregelen te nemen om onlinereclame aan te pakken die direct of indirect prostitutie aanmoedigt of kopers probeert aan te trekken.

De leden van het Europees Parlement eisen ook steun voor en samenwerking met de politie en andere wetshandhavingsinstanties, sociale en medische diensten en NGO's om mensenhandel en seksuele uitbuiting aan te pakken en vrouwen in de prostitutie te beschermen.

Geef mensen in de prostitutie toegang tot essentiële diensten en bescherm hun rechten

De verslechterende sociale en economische situatie als gevolg van COVID-19 en de huidige crisis op het gebied van energie en kosten van levensonderhoud hebben alle vormen van misbruik en geweld tegen vrouwen doen toenemen, zeggen de leden van het Europees Parlement, inclusief seksuele uitbuiting., waarbij veel vrouwen in kwetsbare situaties in armoede en sociale uitsluiting terechtkomen. De leden van het Europees Parlement eisen een efficiënt beleid tegen armoede. Ze willen de sociale bescherming verbeteren, schooluitval aanpakken, onderwijs bevorderen en een inclusief beleid opzetten dat de empowerment en economische onafhankelijkheid van vrouwen ondersteunt, samen met maatregelen die degenen die uitbuiten, veroordelen.

advertentie

Mensen in de prostitutie worden geconfronteerd met de voortdurende dreiging van vervolging door politie en justitie, en worden gemarginaliseerd en gestigmatiseerd, zo merkt het rapport op, wat hun vermogen om gerechtigheid te zoeken vaak belemmert. De leden van het Europees Parlement roepen op tot volledige toegang tot hoogwaardige gezondheids- en sociale diensten, tot het rechtssysteem en tot uitweg uit de prostitutie.

Maria Noichl (S&D Duitsland), de rapporteur, zei: “Vandaag geeft het Parlement een stem aan mensen, en vooral vrouwen, die traditioneel over het hoofd worden gezien, gemarginaliseerd en gestigmatiseerd in onze samenlevingen. Wij staan ​​achter degenen die al heel lang waarschuwen voor de realiteit van prostitutie. Dit rapport schetst de redenen waarom de grote meerderheid van de mensen in de prostitutie belandt, en belicht de weg voorwaarts: creëer exitprogramma’s en alternatieven, roei armoede en sociale uitsluiting uit, ontmantel stereotypen en ongelijkheden, en verminder de vraag door de kopers aan te pakken.”

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending