Verbind je met ons

Europese Commissie

Oekraïne: 135 miljoen euro die oorspronkelijk was gepland voor programma's met Rusland en Wit-Rusland zal worden overgedragen om de samenwerking met Oekraïne en Moldavië te versterken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft besloten 135 miljoen euro over te maken van de Instrument voor nabuurschap, ontwikkeling en internationale samenwerking, oorspronkelijk gepland voor 2021-2027 Interreg NEXT-programma's met Rusland en Wit-Rusland, tot andere Interreg-programma's met Oekraïne en Moldavië.

Commissaris voor cohesie en hervormingen Elisa Ferreira (afgebeeld) zei: “Het besluit om de oorspronkelijk geplande samenwerking met Rusland en Wit-Rusland via onze Interreg-programma's te annuleren, is het resultaat van de meedogenloze oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Ik ben blij dat de middelen die we oorspronkelijk hadden gepland voor deze samenwerking nu ten goede zullen komen aan de EU-programma's met Oekraïne en Moldavië. Dit zal de samenwerking tussen EU-regio's en lokale belanghebbenden met Oekraïense en Moldavische partners helpen versterken."

Concreet kan deze financiering een reeks activiteiten ondersteunen, waaronder Solidarity Lanes en de ontwikkeling van grensoverschrijdende vervoersverbindingen, gezondheidsdiensten, onderwijs- en onderzoeksprojecten, regelingen voor sociale inclusie, en ook de versterking van de institutionele capaciteit van de Oekraïense en Moldavische overheidsinstanties. Betrokkenheid bij Interreg-programma's levert beide landen ook administratieve capaciteitsvoordelen en ervaring op bij het beheer en de uitvoering van EU-fondsen.

Na de Russische militaire agressie tegen Oekraïne en in overeenstemming met de maatregelen die de EU in maart 2022 had genomen, had de Commissie aanvankelijk de samenwerking met Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland in Interreg-programma's opgeschort. Dit leidde naar € 26 miljoen euro wordt herverdeeld ter ondersteuning van samenwerkingsprogramma's met Oekraïne en Moldavië. Dit besluit herverdeelt de resterende middelen uit de periode 2021-2027 op dezelfde manier. 

De Commissie heeft ook besloten dat regio's in Finland, Estland, Letland en Polen die zouden deelnemen aan samenwerkingsprogramma's met Rusland en Wit-Rusland, mogen deelnemen aan andere bestaande Interreg-programma's.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending