Verbind je met ons

Wit-Rusland

Erfenis van Tsjernobyl voor Wit-Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

AFP_Getty-TOPSHOTS-OEKRAÏNE-Door James Wilson, directeur van de Belarus EU Business Council

Afgelopen zondag was het 29 jaar geleden dat de ramp in Tsjernobyl plaatsvond.

Om 1.23 uur in de ochtend van 26 april 1986 vond een door de mens veroorzaakt ongeval plaats met de meest verwoestende gevolgen ooit in de wereldgeschiedenis: een explosie in de vierde energieopwekkingseenheid van de kerncentrale van Tsjernobyl, gelegen in een klein Oekraïens stadje genaamd Prypiat. , een paar kilometer van de Wit-Russische grens.

Het grondgebied van Wit-Rusland ontving 70% van de radioactieve neerslag van het ongeval. Als gevolg hiervan was bijna 23% van het grondgebied besmet. De totale kosten van de investeringen die nodig zijn om deze besmetting alleen al in Wit-Rusland over een periode van dertig jaar te bestrijden, worden geschat op 30 miljard dollar. Dit komt overeen met 235 ​​keer de jaarlijkse begroting van Wit-Rusland.

De erfenis van het Tsjernobyl-ongeval beïnvloedt elk aspect van het dagelijks leven in de getroffen regio’s in Wit-Rusland. De radioactieve vervuiling van de bodem veroorzaakt voedselverontreiniging en sociale en psychologische problemen. De verslechtering van de levensomstandigheden in de besmette gebieden is slechts een deel van het probleem. Maar het is de gezondheid van mensen die de grootste zorg baart.

Wit-Russische oncologen melden een toename van alle soorten kanker sinds de ramp in Tsjernobyl, maar vooral een hoge incidentie van schildklierkanker bij kinderen. 29 jaar later besteedt de regering van Wit-Rusland nog steeds jaarlijks ongeveer 10% van de staatsbegroting om de gevolgen van de ramp te verzachten. De belangrijkste taak is het waarborgen van de gezondheid van mensen die in de besmette gebieden wonen, het verminderen van het risico op toekomstige radioactieve besmetting en het verbeteren van de levenskwaliteit in de besmette gebieden. Dit is een enorme opgave en Wit-Rusland heeft grote waardering voor de humanitaire hulp van andere landen ter ondersteuning van hun eigen nationale inspanningen.

Helaas zijn de herinneringen kort en is het bewustzijn van de Tsjernobyl-ramp en de noodzaak om de erfenisproblemen die deze heeft achtergelaten de afgelopen tijd afgenomen. De langetermijngevolgen voor de gezondheid van de bevolking en het milieu blijven bestaan. De Verenigde Naties erkenden deze catastrofe als een regionale ramp die grenzen overschrijdt en waarvan de ecologische gevolgen ongekend zijn. De Algemene Vergadering heeft de VN een rol toebedeeld om de internationale herstelmaatregelen voor de gevolgen van deze ramp te coördineren. De Algemene Vergadering verzocht de secretaris-generaal van de VN tevens om een ​​nauwe samenwerking tot stand te brengen met de Europese Unie en andere regionale organisaties om samen te werken.

advertentie

Als gevolg hiervan heeft Wit-Rusland geprofiteerd van humanitaire hulp, medelevende hulp van vriendschapsverenigingen met Wit-Rusland, niet-gouvernementele organisaties en individuen. De belangrijkste focus van hun activiteiten was het verwelkomen van Wit-Russische kinderen uit vervuilde gebieden voor rehabilitatie en het sturen van medische apparatuur en medicijnen naar Wit-Rusland. Maar er moet nog veel meer worden gedaan, en er is nog steeds behoefte aan uitbreiding van de internationale samenwerking om de historische erfenis van Tsjernobyl aan te pakken.

Mogelijke activiteiten omvatten samenwerking met medische instellingen op het gebied van de behandeling van patiënten, met name kinderen, de opleiding van medisch personeel, de uitwisseling van ervaringen, de opleiding van Wit-Russische deskundigen en de levering van apparatuur om ontsmettingswerkzaamheden uit te voeren.

Denk alstublieft eens na over de enorme menselijke kosten die één menselijke fout in de productieketen van energieopwekking voor onze huishoudelijke elektriciteit 29 jaar geleden heeft veroorzaakt. Vraag uzelf af wat u kunt doen om deze sombere verjaardag te vieren, en wat u kunt doen om een ​​verschil te maken voor de miljoenen jonge mensen wier leven, gezondheid en wereld voor altijd zijn veranderd door de ramp in Tsjernobyl.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending