Verbind je met ons

China

De EU 'moet Tibet betrekken' bij de komende strategische dialoog met China

DELEN:

gepubliceerd

on

dsc_0509-kopie-2De Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini moet de verslechterende mensenrechtensituatie in Tibet aanpakken tijdens haar aanstaande bezoek aan China ter gelegenheid van de Strategische Dialoog die op 5 en 6 mei zal plaatsvinden, zegt de International Campaign for Tibet (International Campaign for Tibet). ICT).

In een recente brief aan de Hoge Vertegenwoordiger heeft ICT haar opgeroepen ervoor te zorgen dat de mensenrechten, zowel in Tibet als op het vasteland van China, bovenaan haar agenda en ontmoetingen met de Chinese regering blijven staan.

“Aangezien dit het eerste officiële bezoek van mevrouw Mogherini aan China is, is het erg belangrijk dat zij de toon en het kader zet voor verdere toekomstige discussies met de Chinese leiders door vanaf het begin een sterk standpunt in te nemen over mensenrechtenkwesties”, aldus ICT’s EU Beleidsdirecteur Vincent Metten.

“Aan het begin van haar mandaat sprak de Hoge Vertegenwoordiger haar bereidheid uit om de aanpak van de EU ten aanzien van belangrijke strategische partners, zoals China, opnieuw te beoordelen. Dit bezoek is de perfecte gelegenheid om van woorden naar concrete daden te gaan en een nieuwe aanpak te implementeren. Haar standpunt tijdens deze dialoog moet de toezeggingen van de EU op het gebied van de mensenrechten weerspiegelen.”

Dit jaar markeert de 40e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen de EU en China, die zich hebben uitgebreid en talrijke kwesties omvatten, georganiseerd rond drie pijlers, namelijk de politieke dialoog, de economische en sectorale dialoog, en de dialoog tussen mensen. De afgelopen jaren zijn de EU en haar lidstaten er echter niet in geslaagd de grove mensenrechtenschendingen door de Chinese regering volledig aan te pakken, ondanks het feit dat deze zorgen van cruciaal belang zijn voor een robuuste en gezonde bilaterale relatie.

In Tibet is het harde optreden geïntensiveerd nadat Xi Jinping de macht overnam als leider van China. Willekeurige detenties, martelingen in staatshechtenis, haatzaaiende uitlatingen tegen de Dalai Lama en Tibetaanse vertegenwoordigers, en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en vergadering zijn slechts enkele voorbeelden van de misbruiken waaraan het Tibetaanse volk regelmatig wordt blootgesteld. 139 Tibetanen in China hebben op de angst van de onderdrukking gereageerd door zichzelf in brand te steken.

De EU en haar lidstaten moeten een sterker en meer gecoördineerd standpunt innemen ten aanzien van Tibet, in het bijzonder ten aanzien van het Chinees-Tibetaanse dialoogproces, dat sinds 2010 is vastgelopen. ICT is ernstig bezorgd dat als China er niet in slaagt deze kwestie aan te pakken, het land leiden tot grotere spanningen en instabiliteit in het land. Het oplossen van de huidige situatie in Tibet is in het belang van zowel het Chinese als het Tibetaanse volk. Deze kwestie moet als prioriteit aan de orde worden gesteld tijdens de komende Strategische Dialoog.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending