Verbind je met ons

Conflicten

Verklaring van Europees Economisch en Sociaal Comité Voorzitter Henri Malosse na de recente gebeurtenissen in Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

portret_henri_malosse_9-extra_groot“De komst van het Russische leger op de Krim kan alleen maar worden gezien als een de facto annexatie van deze regio. Daarom veroordelen wij een dergelijke militaire interventie in Oekraïne, die een daad van internationaal banditisme is, krachtig.

“Het Europese maatschappelijk middenveld blijft zich inzetten voor de noodzaak voor Oekraïne om echte hervormingen door te voeren om een ​​'rechtsstaat' te vestigen, de bestaande corruptie te bestrijden en de rol van het georganiseerde maatschappelijk middenveld te versterken. Het herhaalt het belang van Europese waarden zoals tolerantie en het respect voor het recht van minderheden op hun culturele identiteit en hun taal.

“In dit opzicht is de stemming van het Oekraïense parlement die een einde maakt aan de co-officiële status van andere talen zoals het Hongaars, Pools of Russisch een onredelijke beslissing, die naar onze mening moet worden herzien.

“Wij vragen om een ​​onmiddellijke mobilisatie van een buitengewone Europese Raad, waarvoor de Oekraïense premier zou worden uitgenodigd, om formeel de vastberadenheid en het engagement van Europa te benadrukken om naast de nieuwe regering te staan.

“Wij roepen het Russische maatschappelijk middenveld en de Russische regering op om een ​​dialoog te aanvaarden om de huidige spanningen vreedzaam op te lossen. De afgelopen weken is verenigbaarheid tussen het proces van toenadering tot de Europese Unie en het onderhouden van historische, economische en culturele banden met de Russische Federatie mogelijk gebleken. Het zou dus mogelijk zijn de partnerschapsovereenkomsten aan te passen en onze buurlanden een echt Europees perspectief te bieden. In dit opzicht kan het maatschappelijk middenveld een fundamentele rol spelen bij het opbouwen van een vreedzame en evenwichtige dialoog.

“Daartoe vragen wij dat waarnemers uit het maatschappelijk middenveld onverwijld naar Oekraïne worden gestuurd, vooral in het Oosten en op de Krim, om de belofte tot dialoog waar te maken. Het Europese maatschappelijk middenveld heeft in het verleden, net als in Noord-Ierland, inderdaad aangetoond dat het in staat is een sleutelrol te spelen in de uitkomst van de crisis.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending