Verbind je met ons

Oekraïne

Olivier Védrine: We riepen op tot het EU-lidmaatschap van Oekraïne op de dag dat Rusland binnenviel

DELEN:

gepubliceerd

on

Toen op de ochtend van 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnenreden,  Olivier Védrine, directeur van de Vereniging Jean-Monnet (AJM), publiceerde "Kyiv's Appeal", waarmee een campagne werd gelanceerd om Oekraïne toe te laten tot de Europese Unie toe te treden. Henri Malosse, de voormalige voorzitter van de AJM, heeft dit proces ook vanaf het begin ondersteund. Beide mannen namen deel aan een discussie georganiseerd door Pascal Junghans van AJM, om het ontstaan ​​van hun werk uit te leggen aan en de gevolgen van het besluit dat op 23 juni 2022 door de Unie werd genomen om de kandidatuur van Oekraïne als toekomstig lid te accepteren.

Vereniging Jean-Monnet: What is the meaning of “Kyiv’s Appeal”?

Olivier Védrine: Ik heb een aantal jaren in Kiev gewoond en werkte ook met de Russische oppositie tegen Poetin. Ik nam deel aan de Maidan-revolutie (de Maidan-revolutie, genoemd naar het centrale plein van Kiev, vond plaats tussen 18 en 23 februari 2014 en resulteerde in de vorming van een pro-Europese regering). Voor het uitbreken van de Russische agressie voelde ik het risico van een oorlog toen niemand erin geloofde. Op 2 februari 2022 publiceerde ik een analyse van de verschillende agressiescenario's. Ik voelde ook de zeer sterke vraag van de Oekraïners naar Europa.

Dus op 21 februari 2022 publiceerde ik "Kyiv's Appeal" in de Kiev Post, waarin ik wenste dat de Unie zou bewijzen dat ze Jean Monnet waardig zou zijn, die opriep tot versterking van Europa met de mensen. "Kyiv's Appeal" eiste dat het proces van toetreding van Oekraïne tot de Unie onverwijld zou worden gestart. Op 24 februari 2022 is deze oproep gepubliceerd door: De Tribune de Genève.

Het had een onmiddellijke en significante impact in de verlichte kringen van de Unie en in Oekraïne. Leden van de Rada (red.: de Oekraïense Nationale Assemblee) deelden het beroep dat vervolgens het voorzitterschap bereikte. De Oekraïense president, Volodymyr Zelenski, herhaalde vervolgens een aantal punten uit het hoger beroep in zijn toespraken.

Henri Malosse: Ruslands agressie begon niet in 2022. De oorlog begon in 2014 en er zijn aan beide kanten meer dan 15,000 omgekomen. We moesten reageren. En de Europese oplossing lag voor de hand voor Oekraïne.

Zijn lidmaatschap, in het kader van de Europese soevereiniteit, dat we in 2008 met Philippe Laurette hebben gesteund, zou het belangrijkste vooruitzicht voor dit land zijn.

Olivier Védrine en ik stonden in de voorhoede van de Maidan-opstand in 2013/2014 en werden beiden onderscheiden met de prestigieuze orde van Sint Vladimir voor onze steun aan het Oekraïense volk - dit is onze legitimiteit!

advertentie

Olivier Vedrine: Inderdaad. Het lidmaatschap van Oekraïne van de NAVO is een casus bello voor Rusland. We moeten de geopolitieke realiteit erkennen. Door Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat te geven, wordt het Oekraïense volk leven ingeblazen en krijgt het veel hoop zonder dat dit een provocatie voor Poetin is.

Pascal Junghans: wat zal de weg van Oekraïne zijn bij zijn mogelijke integratie in de Unie?

Olivier Védrine: Deze kandidaat-status is geen onbeschreven blad; het moet gepaard gaan met echte politieke wil van de kant van de Oekraïense regering.

Dit vereist ingrijpende hervormingen. Ten eerste in de strijd tegen corruptie. We weten dat de Oekraïense oligarchen het proces zullen willen vertragen, wat een teken is van hun verlies van politieke en economische macht. Maar de mensen willen versnellen. De Maidan-revolutie, die een product was van het maatschappelijk middenveld, had al anticorruptie-eisen. Het zijn de mensen die gelijk hebben.

Als Europeanen moeten we hen steunen. De tweede leerstelling is die van de democratie, waar Oekraïne weinig ervaring mee heeft. Het land moet daarom aanzienlijke inspanningen leveren, geen kandidaten meer hebben bij verkiezingen die systematisch door oligarchen worden gepresenteerd en werken aan gendergelijkheid, enz.

Henri Malosse: De kandidaat-status van Oekraïne moet de rechtsstaat versterken. We mogen onze kop niet in het zand steken. We weten dat de regering van Kiev tegenwoordig feesten verbiedt – sommige zijn pro-Russisch, maar niet allemaal. We maken ons ook grote zorgen over de kracht en activiteiten van extreemrechtse groeperingen.

Olivier Védrine: Dat moeten we natuurlijk in de gaten houden. Maar de verboden partijen ondermijnden de oorlogsinspanning. Dit is niet erg slim van de kant van de autoriteiten, maar we moeten begrijpen zonder noodzakelijkerwijs te accepteren. Extreemrechtse groepen zijn niet goed vertegenwoordigd in de Rada.

Pascal Junghans: Hoe is dit lidmaatschap positief?

Olivier Védrine: Het lidmaatschapsproces van Oekraïne is een sterk politiek en geopolitiek symbool. Het laat vooral zien dat Europa geen technocratie is, maar waarden, een project. Het laat zien dat voor Jean Monnet en de andere grondleggers Europa altijd fundamentele humanistische ideeën verdedigt.

Pascal Junghans: wat zijn de risico's van dit lidmaatschap?

Olivier Védrine: Dit is zeker geen geopolitiek risico van een mogelijke directe confrontatie met Rusland. Dit land heeft al een gemeenschappelijke grens met de Unie, via de Baltische staten. En voorlopig wordt de EU door Poetin niet beschouwd als een geopolitieke entiteit.

Er is echter een reëel economisch risico. In het Sovjettijdperk had Oekraïne een ontwikkelde en gediversifieerde industrie.

Sinds 1991 is de economie ingestort en geëvolueerd naar landbouw en de winning van grondstoffen. Het plan van Lugano, waartoe op 5 juli 2022 is besloten, voorziet in $ 750 miljard voor de wederopbouw van Oekraïne.

This new “Marshall Plan” must not be diverted by the oligarchs and must not feed a Danaid’s Barrel. It must truly allow Ukraine to join the concert of developed nations.

Henri Malosse: Sinds 2008 hebben we met Philippe Laurette een Europees project gepromoot dat openstaat voor alle Europese volkeren, op voorwaarde dat de rechtsstaat wordt gerespecteerd en dat ze lid worden van de interne markt.

Het is de taak van de Vereniging Jean-Monnet om het Oekraïense volk door middel van uitwisselingen te helpen op hun lange weg naar de Unie.

In 2008 kwamen we samen met Philippe Laurette om de Oekraïners te ontmoeten om hen bewust te maken van de Monnet-methode en hen te vertellen dat het Europese project open stond voor alle Europese volkeren. Oekraïne, maar ook Rusland, kan ooit lid worden van de Europese familie, op voorwaarde dat we de rechtsstaat en onze democratische waarden respecteren en de capaciteit hebben om lid te worden van de interne markt.

Het is de taak van de Vereniging Jean-Monnet om het Oekraïense volk, door middel van uitwisselingen, zo snel mogelijk op weg naar de Unie te helpen, omdat het gaat om de vrede en stabiliteit van ons continent.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending