Verbind je met ons

Conflicten

Interview: Afrika en Oekraïne 'hebben elkaar veel te bieden'

DELEN:

gepubliceerd

on

2014_04_29_498_PLENARY_SESSION_014Door Massa Mboup

EU Reporter's correspondent spreekt uitsluitend met de voormalige president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko (Foto, links), over de verschillen en overeenkomsten tussen de twee plaatsen, en de voortdurende samenwerking die moet worden voortgezet nu de politieke crisis het voormalige Sovjetland blijft teisteren. Het interview vond plaats in Brussel, waar Joesjtsjenko deelnam aan de plenaire vergadering van het Economisch en Sociaal Comité (EESC) van de EU, op uitnodiging van voorzitter Henri Malosse (foto, rechts).

EU Reporter: Had u, toen u president was, de mogelijkheid om naar Afrika te gaan om daar staatshoofden te ontmoeten? 

Viktor Joesjtsjenko: Ik heb verschillende bezoeken gebracht aan het Afrikaans Congres. Ik was op een bijeenkomst van de Liga van de Afrikaanse Staten. Ik bracht officiële bezoeken aan Egypte en Libië. We werkten actief samen met de Wereldvoedselorganisatie, zij waren geïnteresseerd in het gebruik van onze graanproductiefaciliteiten. We hadden enkele interessante dialogen. Er is veel potentieel in het werken met Afrika.

Ik heb altijd gedacht dat we een belangrijke rol konden spelen in Afrika. Ik denk dat we elkaar veel te bieden hebben; onze politieke systemen, economische samenwerking, bruggen bouwen, elkaar ontmoeten. We hebben zelfs gesproken over de optie van uitwisselingsprogramma's voor studenten, omdat in het verleden veel studenten uit Afrikaanse landen in Oekraïne zijn gaan studeren. We bespraken ook hoe we artsen kunnen opleiden en opleiden op basis van onze medische universiteiten, en we werken goed samen bij sommige Afrikaanse onderwijskwesties.

Wat voor signaal verwacht u van Afrikaanse staatshoofden, die onlangs in Brussel bijeenkwamen. Verwacht u een boodschap van solidariteit van het Afrikaanse volk? We hebben in het verleden veel problemen gehad met bijvoorbeeld overheersing, slavernij en kolonisatie, en Oekraïne is daar erg mee bezig.

Die politieke krachten die agressie in Oekraïne veroorzaken, zijn bang voor de externe actie van de wereld, naast de reactie van hun eigen volk. Ik denk dat veel landen van de wereld serieus begonnen te praten over Russische agressie; Ik denk dat ze deze dingen anders bekijken, op een meer systemische manier, als een meer systemische bedreiging.

advertentie

We hebben het niet alleen over de Krim. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Azerbeidzjan of het Armeense conflict. Hetzelfde geldt voor Abchazië of Ossetië, voor Georgië, voor Transnistrië. Dus ja, Oekraïne heeft veel solidariteit nodig in hoe de wereld reageert om een ​​unanieme reactie te hebben op de acties van de president [Vladimir Poetin].

Het is niet zo moeilijk om deze reactie te produceren. Het is gewoon dingen bij hun echte namen en echte definities noemen. Als dit slecht is, zou het slecht genoemd moeten worden.

De Verenigde Naties hebben verschillende resoluties opgesteld over Oekraïne en het Oekraïense conflict. De band met de Arabische landen kan verder gaan en zij kunnen hun eigen resoluties aannemen. Er zijn tientallen internationale organisaties die kunnen helpen om zinvolle verkiezingen te organiseren, waarbij u kunt zien dat het ons niet onverschillig laat als andere landen kwaad begaan.

Heeft u via uw stichting contact gehad met Afrika?

Eigenlijk werken we nu, op initiatief van president Clinton, op analytisch en theoretisch niveau aan bepaalde projecten met Afrikaanse landen, en ik hoop dat onze projecten vroeg of laat werkelijkheid zullen worden. En via de Club de Madrid, een organisatie waar veel buitenlandse leiders lid van zijn, zijn er ook projecten in Afrika. En ik ben net lid geworden van die club.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending