Verbind je met ons

Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC)

Het EESC viert het succes van het burgerinitiatief 'Fur Free Europe'

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 20 september 2023 organiseerde het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) een debat waarin de resultaten van het Europees Burgerinitiatief (ECI) "Bontvrij Europa" werden belicht. In de kern is het initiatief een klinkende oproep voor een bontvrij continent, dat aandringt op een totaal verbod op de pelsdierhouderij en op de verkoop van bontproducten op de Europese markten.

Het ECI "Bontvrij Europa" heeft de steun gekregen van maar liefst 1.5 miljoen Europese burgers en heeft in minder dan 18 maanden de vereiste drempelwaarden in 10 lidstaten bereikt. Deze cijfers weerspiegelen de uitkomst van de Conferentie over de Toekomst van Europa en de meest recente speciale Eurobarometer-enquête, die beide de hogere normen op het gebied van dierenwelzijn krachtig hebben onderschreven.

“De huidige inzet van de Europese Commissie om de dierenwelzijnswetgeving tijdens haar huidige mandaat te herzien, is een cruciale kans om een ​​bontvrij Europa te verwezenlijken”, benadrukt Elise Fleury, organisator van het ECI en campagneleider voor Eurogroup for Animals. In haar verklaring riep zij het EESC op om de opname van beide verboden in het komende voorstel voor nieuwe wetgeving inzake dierenwelzijn te steunen.

Tilly Metz, lid van het Europees Parlement en voorzitter van de Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals, herhaalde dit sentiment: “Het snelle succes van het Fur Free Europe ECI onderstreept de diepe bezorgdheid onder burgers over uitgebuite dieren en roept op tot doortastend optreden van de EU. Een loutere verbetering van dierenwelzijnsnormen zal in dit geval niet volstaan. Het is de hoogste tijd dat we een einde maken aan deze wrede en onnodige zaak."

Op 12 oktober zal het Fur Free Europe ECI zijn initiatief presenteren tijdens een openbare hoorzitting georganiseerd door de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement. Het EESC zal actief aan dit evenement deelnemen om zijn steun aan het initiatief uit te breiden. In een aankomend EESC-advies zal ook specifiek ingegaan worden op de nieuwe voorstellen over dierenwelzijn en de voorwaarden voor dierenvervoer die eind 2023 van de Europese Commissie worden verwacht.

EESC-voorzitter Oliver Röpke prees dit succesvolle initiatief en benadrukte: “Ik wil de actieve deelname van het EESC aan ECI’s nieuw leven inblazen en hen een democratisch podium geven om de EU-wetgeving te beïnvloeden. U kunt er zeker van zijn dat het Europees Economisch en Sociaal Comité de ontwikkelingen niet alleen nauwlettend zal volgen, maar ook actief zal volgen. bijdragen aan verdere ontwikkelingen op dit onderwerp.”

Achtergrond

advertentie

Als voorvechter van het burgerparticipatierecht en als stem van het maatschappelijk middenveld heeft het EESC vanaf het allereerste begin het idee van een burgerinitiatief gesteund en gevochten voor een eenvoudige, begrijpelijke reeks regels. Door de jaren heen heeft het Comité een centrale rol gespeeld bij het promoten van ECI’s, het faciliteren van netwerken tussen belanghebbenden en het organiseren van informatieve seminars en jaarlijkse evenementen, zoals de ECI-dag. Het neemt ook het voortouw bij het bevorderen van de interinstitutionele samenwerking tussen de bevoegde EU-bestuursorganen, waarbij het zowel optreedt als facilitator voor opkomende initiatieven als als institutionele mentor tijdens de evaluatiefasen van het EBI.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending