Verbind je met ons

Geslachtsgelijkheid

'We kunnen niet nog 60 jaar wachten om gendergelijkheid te bereiken' 

DELEN:

gepubliceerd

on

Op Internationale Vrouwendag heeft Robert Biedroń, voorzitter van de commissie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid, de volgende verklaring afgegeven.

“Het Europees Parlement heeft de afgelopen twaalf maanden een aantal belangrijke stappen gezet in de richting van gendergelijkheid. Het parlement keurde baanbrekende regels goed om te stimuleren gendergelijkheid in raden van bestuur in november en er werd een deal bereikt bindende loontransparantiemaatregelen in december, om er maar een paar te noemen.

"Maar we hebben nog zo ver te gaan.

"Als we in het huidige tempo doorgaan, is de Europese Unie dat tenminste 60 jaar weg van het bereiken van volledige gendergelijkheid. We kunnen niet nog eens 60 jaar wachten.

"De afgelopen jaren is er verzet geweest tegen de rechten van vrouwen, zowel in Europa als in de rest van de wereld. Dit zorgwekkende fenomeen brengt veel van de zuurverdiende verworvenheden van vrouwen in gevaar, met name op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid. en rechten.

"De beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om afstand doen van het federale grondwettelijke recht op abortus heeft het leven van vrouwen en meisjes in de VS ingrijpend veranderd en vrouwen in kwetsbare situaties onevenredig zwaar getroffen. Met de recente de facto abortusverbod in Polen en beperkingen van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in andere EU-landen, moet de uitholling van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten dringend worden aangepakt. Het verzet tegen vrouwenrechten en gendergelijkheid wordt ook gevoeld in andere sectoren, waaronder sociale en arbeidsbescherming, onderwijs, politieke besluitvormingsposities en werkplekken. Daarom moeten we onze inspanningen opvoeren om ervoor te zorgen dat de reeds geboekte vooruitgang zorgvuldig wordt gevrijwaard en dat vrouwen nooit van hun zwaarbevochten en verworven rechten kunnen worden beroofd. Alle Europese vrouwen zouden dezelfde rechten moeten kunnen genieten.

"Gendergerelateerd geweld blijft een van de meest voorkomende mensenrechtenschendingen ter wereld, en seksueel geweld wordt nog steeds gebruikt als oorlogswapen, waarbij vooral vrouwen en meisjes worden getroffen door de oorlog in Oekraïne. Als vrouwen in Afghanistan onderworpen zijn aan genderapartheid, en in Iran vrouwelijke demonstranten blijven ernstige gevolgen ondervinden, het Parlement zal blijven werken om deze negatieve ontwikkelingen tegen te gaan.

advertentie

"We moeten krachtig optreden tegen het verzet tegen gendergelijkheid en de flagrante discriminerende acties die we zien tegen vrouwen, de LGBTQI+-gemeenschap en andere kwetsbare groepen, en daarvoor is politieke wil nodig. Voor de toekomst zal de commissie blijven aandringen op de EU ratificeren Istanbul Convention en zal proberen te onderhandelen over de best mogelijke overeenkomst over een richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen.”

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending