Verbind je met ons

Oezbekistan

Strategie voor gendergelijkheid dient stabiliteit en groei in Oezbekistan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In het huidige stadium van hervormingen in Oezbekistan worden hervormingen om de rechten en legitieme belangen van vrouwen te beschermen, sociale steun te bieden aan vrouwen in nood en ervoor te zorgen dat gendergelijkheid systematisch blijft plaatsvinden. De strategie voor het bereiken van gendergelijkheid in Oezbekistan tot 2030 werd aangenomen om deze zaken naar een kwalitatief nieuw niveau te tillen, schrijft Malika Kadirkhanova.

De huwelijksleeftijd voor mannen en vrouwen werd vastgesteld op 18 jaar en de lijst van banen met ongunstige arbeidsvoorwaarden, waarin vrouwenarbeid geheel of gedeeltelijk verboden is, werd afgeschaft. In het systeem van interne zaken is de functie van inspecteur voor het werken met vrouwen ingevoerd.

In overeenstemming met het decreet van de president van 7 maart 2022: "Over maatregelen om het werk aan systematische ondersteuning van familie en vrouwen verder te versnellen", het nationale programma voor het vergroten van de activiteit van vrouwen in alle sectoren van de economie van het land, evenals het politieke en sociale leven in 2022-2026 werd goedgekeurd. In dit document zijn een aantal maatregelen vastgesteld die gericht zijn op het waarborgen van de sociale, politieke en economische rechten van vrouwen en er wordt gezorgd voor de praktische uitvoering ervan. Er werd met name een quotum van 4 procent toegekend aan volwassen meisjes uit gezinnen die sociale bescherming nodig hebben om aan een instelling voor hoger onderwijs te studeren.

Met ingang van 9 februari 2022 is de anciënniteit van vrouwen, inclusief de periode van zwangerschapsverlof, verlengd van drie naar zes jaar. De periode van werkervaring voor kinderen met een handicap sinds de kindertijd is verlengd van 16 naar 18 jaar.

Sinds september 2022 worden zwangerschaps- en bevallingsuitkeringen voor vrouwen in particuliere ondernemingen en organisaties ingevoerd ten laste van de staatsbegroting. Er werden renteloze onderwijsleningen ingevoerd voor vrouwen die studeren aan instellingen voor hoger onderwijs, technische scholen en hogescholen, en de procedure voor terugbetaling door de staat van contractkosten van alle vrouwen die op masterniveau studeren, werd vastgesteld.

De procedure voor het dekken van de onderwijscontracten van gezinsleden met een laag inkomen, wezen of vrouwelijke studenten die verstoken zijn van ouderlijke zorg, zonder de voorwaarde van terugbetaling ten koste van extra middelen van de lokale begroting, werd ingevoerd. Bovendien werd het alimentatiefonds opgericht en in het geval dat de schuldenaar strafrechtelijk aansprakelijk werd gesteld wegens het ontduiken van de financiële steun van zijn minderjarige kind, werd de praktijk ingevoerd om de betaling van alimentatiebetalingen te sturen om de achterstallige betalingen te dekken.

Hervormingen gericht op het radicaal vergroten van de rol van vrouwen in het sociaal-politieke leven en de zakenwereld van ons land zijn nog steeds aan de gang. Er werd een uniek systeem gecreëerd om sociaal actieve vrouwen voor te bereiden op leidinggevende posities, training en het verbeteren van hun kwalificaties. Hierdoor bedroeg het aantal vrouwelijke leiders in ons land in 2016 7%, in 2020 is dit gestegen naar 12%, in 2022 naar 27% en bij ondernemers naar 25%.

advertentie

Er werd een enkele elektronische database gecreëerd van veelbelovende vrouwelijke kandidaten die in overheidsinstanties en -organisaties werken, en er werd een reservelijst van meer dan 25,000 vrouwen voor leiderschap gecreëerd. In 2022 is met medewerking van ministeries en agentschappen een programma ontwikkeld om de activiteit van vrouwen in het openbaar bestuur te vergroten, en gericht op implementatie.

Tegenwoordig werken er in het systeem van staats- en publieke organisaties ongeveer 1,400 vrouwen in leidinggevende posities op het niveau van republieken en regio's, en meer dan 43,000 op het niveau van districten en steden. 48 of 32% van de 150 afgevaardigden die in de Wetgevende Kamer zijn gekozen, zijn vrouwen. Het is niet overdreven om te beweren dat deze resultaten worden bereikt dankzij de voorwaarden die zijn gecreëerd voor vrouwen op het gebied van politiek en management om de toekomst van ons land te dienen.

De Academie voor Openbaar Bestuur en het Staatscomité voor Gezin en Vrouwen ontwikkelden een 552 uur durend programma "School voor vrouwelijke leiders" voor het opleiden van vrouwelijke leiders. Als onderdeel van het programma werden 100 actieve vrouwen getraind. Van 142 vrouwelijke afgestudeerden van de KNAW in de periode 1996-2021 zijn gegevens verzameld en opgenomen in de landelijke database personeelsreserve. Tegelijkertijd werd één enkel informatiesysteem opgezet om vrouwelijke slachtoffers van intimidatie en geweld te registreren. 29 centra, waaronder 1 republikeins centrum, 14 regionale centra en 14 voorbeeldige interdistrictscentra voor rehabilitatie en aanpassing van vrouwen, werken goed.

VERDERE VERSTERKING VAN HET WETTELIJK KADER

Vrouwen leveren een waardige bijdrage aan de ontwikkeling van Nieuw-Oezbekistan. Dit is het resultaat van de hervormingen die zijn doorgevoerd om de invloed van vrouwen te versterken en hun rechten en belangen te beschermen in de meest elementaire aspecten van de samenleving - op politiek, economisch en sociaal gebied.

De afgelopen jaren zijn aanzienlijke inspanningen geleverd om de rechtsgrondslag voor het waarborgen van gendergelijkheid op alle gebieden verder te versterken. Er zijn belangrijke maatregelen genomen om de wetgevende en institutionele basis voor het bereiken van deze doelstellingen te versterken, en er zijn meer dan 20 normatieve juridische documenten aangenomen om het systeem van alomvattende ondersteuning van vrouwen en de bescherming van hun rechten en juridische belangen verder te verbeteren.

De begrippen "genderexpertise" en "genderaudit" werden geïntroduceerd in de nationale wetgeving. Er is een wet aangenomen over de vereenvoudiging van de rechtsgrondslag van de goedkeuringsprocedure. Degenen die een klein misdrijf hebben gepleegd en een straf hebben uitgezeten, mochten op grond van dit document een kind adopteren.

Verder werd er een wet aangenomen om de rechten van vrouwen in moeilijke sociale situaties te waarborgen. Op basis van de aanbeveling van de VN zijn de wet "Bescherming van vrouwen tegen intimidatie en misbruik" en andere relevante juridische documenten verbeterd, is het concept van "huiselijk geweld" in de wet opgenomen en is de verantwoordelijkheid voor huiselijk geweld vastgelegd als een afzonderlijke misdaad. Momenteel is het mechanisme voor de bescherming van vrouwen tegen intimidatie en misbruik verbeterd en is een wetsontwerp opgesteld waarin de procedure wordt vastgelegd voor het uitvaardigen van een beschermingsbevel voor een jaar door middel van een rechterlijke beslissing, en dit is voorgelegd aan de Wetgevende Kamer.

In het kader van de strategie voor gendergelijkheid van de Republiek Oezbekistan tegen 2030 heeft de centrale verkiezingscommissie 11 indicatoren vastgesteld die de deelname van vrouwen en mannen op voet van gelijkheid in alle stadia van de verkiezingen monitoren om vrouwen en mannen te betrekken bij de verkiezingsproces op gelijke voorwaarden, om gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen te waarborgen bij de vorming van verkiezingscommissies. In 2022 werden het belang van vrouwen en het bieden van arbeidsrechten als afzonderlijke indicatoren vastgesteld in de rangschikking van afzonderlijke personeelsafdelingen in overheidsinstanties en -organisaties.

De basis van wettelijke regulering van arbeidsverhoudingen is verbeterd in de Arbeidswet die in 2022 is aangenomen in overeenstemming met internationale normen voor mensen- en arbeidsrechten. In deze Code zijn meer dan twintig nieuwe normen ter bescherming van de arbeidsrechten van vrouwen opgenomen. Met name het recht van de burgers om te beschikken over hun capaciteiten om te werken, om deze uit te oefenen in welke vorm dan ook die niet bij wet verboden is, om vrijelijk het type opleiding, beroep en specialiteit, werkplek en arbeidsomstandigheden te kiezen, werd bijzonder versterkt.

UITVOERING VAN INTERNATIONALE DOCUMENTEN

Oezbekistan dient periodieke nationale rapporten in bij de VN-Mensenrechtenraad over de uitvoering van internationale verdragen en pacten. Er is parlementair toezicht ingesteld op de naleving van internationale verplichtingen op het gebied van mensenrechten.

Als onderdeel van de implementatie van de genderstrategie, de kwestie van de implementatie van de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie "Gelijke relaties en gelijke kansen voor werkende vrouwen en mannen: werknemers met gezinsverantwoordelijkheden", "Deeltijdwerk" en "Huishouden" in onze nationale wetgeving is overwogen. Er werden voorstellen ontwikkeld over de opportuniteit van de toetreding van de Republiek Oezbekistan tot het Verdrag van Den Haag inzake de internationale orde inzake kinderalimentatie en andere vormen van gezinsondersteuning. Momenteel wordt een wetsontwerp in dit internationale document omgezet.

Vorig jaar werden het nationale actieplan voor de uitvoering van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad "Women, Peace and Security" en de "routekaart" voor 2022-2025 goedgekeurd door de republikeinse commissie voor het vergroten van de rol van vrouwen en meisjes in de samenleving, gender gelijkheid en gezinskwesties. Op basis van dit document is besloten om tijdelijk bijzondere maatregelen te nemen om het aantal vrouwen in leidinggevende posities te vergroten en te stimuleren.

Daarnaast is begonnen met het voorkomen van gevallen van geweld tegen vrouwen, het uitbreiden van hun bescherming, het versterken van de strijd tegen mensenhandel, waaronder de handel in vrouwen en kinderen, en het vergroten van de paraatheid en verantwoordelijkheid van de bevoegde overheidsinstanties om de risico op geweld tegen vrouwen.

De regulering van kwesties in verband met de rechten van arbeidsmigranten is van bijzonder belang voor Oezbekistan. Daarom is ons land in 2019 lid geworden van de Internationale Organisatie voor Migratie. Er werd een speciaal fonds opgericht om personen die in het buitenland werken te ondersteunen, om hun rechten en belangen te beschermen. In 2022 erkende de coalitie "Cotton Campaign", die bedrijven verenigt die eindproducten van katoen produceren en katoenproducten verhandelen, de volledige uitbanning van dwangarbeid en kinderarbeid in Oezbekistan en hief het verbod op Oezbeekse katoen op. Bovendien werd in het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid "Lijst van goederen geproduceerd door kinderarbeid en dwangarbeid - 2022" Oezbeekse katoen geschrapt van de lijst van goederen geproduceerd door kinderarbeid en dwangarbeid.

Vandaag worden in ons land constitutionele hervormingen doorgevoerd. Het ontwerp van constitutionele wet "Over amendementen op en aanvullingen op de grondwet van de Republiek Oezbekistan" is opgesteld. Het wetsontwerp werd onderworpen aan genderjuridische expertise.

Op 20 juli 2022 vond in de stad Tasjkent een internationale openbare discussie (raadpleging) plaats over het onderwerp "Weerspiegeling van bepalingen over vrouwenrechten in wereldgrondwetten". Tijdens het evenement werden suggesties gedaan voor de verdere ontwikkeling van de grondwettelijke en juridische basis om de effectieve bescherming van de waardigheid, rechten, vrijheden en wettelijke belangen van vrouwen te waarborgen.

Tegenwoordig zijn in ons land het waarborgen van de rechten en belangen van vrouwen, gendergelijkheid, het ontwikkelen van vrouwelijk ondernemerschap, het creëren van nieuwe banen voor hen en het verbeteren van werk- en levensomstandigheden een prioriteit van het staatsbeleid geworden. Dit dient op zijn beurt om de invloed van vrouwen in de meest elementaire aspecten van de samenleving te vergroten - politieke, economische en sociale sferen, hun activiteit op elk gebied en de deelname van onze zusters aan het leven van de samenleving neemt jaar na jaar toe .

Malika Kadirkhanova, voorzitter van de Senaatscommissie van de Oliy Majlis over vrouwen en gendergelijkheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending