Verbind je met ons

Geslachtsgelijkheid

Internationale Vrouwendag: een uitnodiging voor samenlevingen om het beter te doen 

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag spraken Nobelprijswinnares Shirin Ebadi en astronaut Samantha Cristoforetti de leden van het Europees Parlement toe in Straatsburg, plenaire sessie, FEMM.

Sprekers van de fracties brachten hulde aan de vrouwelijke helden die een inspiratie zijn voor jonge meisjes - aan werkende moeders die voor hun gezin zorgen, degenen die het slachtoffer zijn van gendergerelateerd geweld, vrouwelijke vluchtelingen die op de vlucht zijn voor oorlog, schoolmeisjes in gevaar en de vrouwen die andere vrouwen helpen vechten voor hun recht op een veilige abortus. Sprekend over de zaak van activiste Justyna Wydrzynska, gisteren veroordeeld tot acht maanden taakstraf in Polen voor het helpen van een vrouw bij de toegang tot abortus, riepen sommige EP-leden op om het recht op abortus toe te voegen aan het EU-Handvest van de grondrechten. Ze herhaalden dat vrouwen buiten Europa die onze solidariteit nodig hebben niet mogen worden vergeten.

President Metsola zei dat Internationale Vrouwendag niet alleen een moment is om de prestaties van vrouwen en meisjes over de hele wereld te erkennen. Het moet ook een oproep tot actie zijn om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in alle geledingen van onze samenleving te versterken. President Metsola zag het als een uitnodiging aan samenlevingen om het beter te doen en zei: "De tijd is nu aangebroken voor de Europese Unie om het goede voorbeeld te geven - normen vast te stellen voor het strafbaar stellen van geweld tegen vrouwen, de toegang tot de rechter te verbeteren en het Verdrag van Istanbul te ratificeren. voor het einde van deze termijn.” De volledige toespraak van de president is beschikbaar hier.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen prees alle moedige Iraanse vrouwen die strijden voor hun “vrijheid om hun haar te tonen of te bedekken, om te studeren, te werken, lief te hebben zonder iemands toestemming te vragen” en voor het inspireren van vrouwen over de hele wereld. Ze benadrukte hoeveel werk er nog moet worden verzet om vrouwen te beschermen en beloofde de eerste EU-wet ter bestrijding van geweld tegen vrouwen waar te maken. Ze bedankte alle rolmodellen, die jonge jongens en meisjes laten zien dat ze kunnen zijn wat ze willen zijn en sloot af met de opmerking: "het is tijd voor een wereld van gelijkheid en eerlijke kansen, niet alleen voor meisjes maar voor ons allemaal".

In haar toespraak benadrukte commandant Cristoforetti dat ruimte een essentieel onderdeel is van het dagelijks leven, dat wordt gebruikt voor essentiële diensten zoals milieumonitoring, rampenbestrijding en financiële transacties. Ze merkte op dat ze de eerste Europese vrouwelijke commandant van het internationale ruimtestation ISS was "maar zeker niet de laatste", erop wijzend dat de European Space Agency vorig jaar een nieuwe klasse van carrière- en reserve-astronauten heeft geselecteerd, waarvan meer dan de helft vrouw is. Het vermogen om mensen de ruimte in te sturen, schept het vertrouwen dat we moeilijke uitdagingen aankunnen. "Als we mensen de ruimte in kunnen sturen, is er niets dat we niet kunnen doen, toch?" ze zei. “Laat ons die ambitie hebben in Europa. Ik ben twee keer naar de ruimte gevlogen - in Russische en Amerikaanse voertuigen - ik droom op een dag om astronauten naar de ruimte te zien vliegen in een Europese."

Dr. Shirin Ebadi deed een beroep op de leden van het Europees Parlement om de protesten in Iran, aangewakkerd door de moord op de jonge Mahsa Amini, niet de rug toe te keren, waarbij naar verluidt meer dan 550 mensen het leven hebben verloren en meer dan 20 mensen zijn gearresteerd. Ebadi beschreef de benarde situatie van gevangen journalisten, advocaten, schrijvers, kunstenaars, buitenlandse activisten en jonge schoolmeisjes, en het ontbreken van een functionerend en onafhankelijk rechtssysteem. Ze herhaalde de eisen van de demonstranten voor een verandering van regime onder de slogan "Vrouw, leven, vrijheid". Ze riep democratieën op om niet onverschillig te blijven tegenover mensenrechtenschendingen in het land en drong er bij hen op aan de naam te noemen Islamitische Revolutionaire Garde een terroristische groepering. Ze verzekerde de Europeanen dat als er democratie komt in Iran, niet alleen het aantal vluchtende vluchtelingen zal afnemen, maar Iraniërs ook in staat zullen zijn hun land weer op te bouwen en vrede en rust in de regio te brengen.

Klik hier om de verklaringen van Roberta Metsola, voorzitter van het EP, en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Commissie, te bekijken.

advertentie

Om de reacties van de fracties nog eens te bekijken, klik hier.

De verklaringen van commandant Samantha Cristoforetti en dr. Shirin Ebadi zijn opnieuw beschikbaar om te bekijken hier.

Achtergrond

De Nobelprijs voor de vrede werd in 2003 toegekend aan Shirin Ebadi voor haar werk voor democratie en mensenrechten, met name gericht op de rechten van vrouwen en kinderen.

Samantha Cristoforetti is een astronaut van de European Space Agency en de eerste vrouwelijke hoofdcommandant van het internationale ruimtestation Expedition 68.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending