Verbind je met ons

Albanië

Grensbeheer: EU ondertekent Frontex-statusovereenkomst met Albanië

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 15 september ondertekenden de Europese Unie en Albanië een nieuwe overeenkomst over operationele samenwerking op het gebied van grensbeheer met het Europees Grens- en Kustwachtagentschap (Frontex). De overeenkomst werd ondertekend door vertegenwoordigers van de Raad, de Commissie en de Albanese regering.

De overeenkomst is een resultaat van de EU-actieplan voor de Westelijke Balkan. Strengthened operational co-operation between Western Balkan partners and Frontex will contribute to addressing irregular migration and cross border crime and further enhance security at the EU’s external borders. The new agreement will update the previous status agreement from 2019 by also allowing the deployment of Frontex Standing Corps officers at the borders between Albania and neighbouring Western Balkan partners. After the signature, the agreement may be applied provisionally, upon agreement of the Albanian Parliament. The final conclusion of the agreement is subject to the consent of the European Parliament and a Council decision as well as any remaining ratification steps on the side of Albania.

De handtekening vond plaats in de marge van de Bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken van het Berlijnse proces, gisteren georganiseerd in Tirana door de Albanese minister van Binnenlandse Zaken Taulant Balla. Daar wisselden ministers van partners uit de Westelijke Balkan, een aantal EU-ministers, vertegenwoordigers van EU-agentschappen, het Verenigd Koninkrijk en internationale organisaties van gedachten over geïntegreerd grensbeheer, samenwerking ter bestrijding van de georganiseerde misdaad en cyberveiligheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending