Verbind je met ons

Albanië

Groeiende bezorgdheid in Washington over de bescherming van de rechten van Iraanse dissidenten in Albanië

DELEN:

gepubliceerd

on

De Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen hield op 26 juli een hoorzitting om verschillende lopende benoemingen voor functies op het ministerie van Buitenlandse Zaken te bespreken, waaronder die van adjunct-staatssecretaris voor Europese en Euraziatische Zaken. In zijn ondervraging van kandidaat James Obrien bracht de voorzitter van de commissie, Robert Menendez, de kwestie aan de orde van personen die hun toevlucht zoeken in zijn zorggebied, en verwees hij specifiek naar een gemeenschap van ongeveer 3,000 Iraanse ballingen die de afgelopen jaren in Albanië hebben verbleven.

“Op 20 juni deed de Albanese regering een inval in kamp Ashraf 3,” specificeerde Menendez, eraan toevoegend dat er “verschillende verslagen” zijn over de inval.

Volgens nieuwsberichten kwam één bewoner om het leven bij de inval en liepen een aantal anderen verwondingen op die ziekenhuisopname vereisten. Albanië stemde ermee in om duizenden leden van de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging, de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK), een paar jaar geleden te ontvangen.

Menendez leek sceptisch over de motieven van de inval toen hij de kwestie tijdens de hoorzitting van woensdag ter sprake bracht. Aan de ene kant sprak hij zijn dankbaarheid uit jegens Albanië omdat het ermee instemde om MEK-leden te helpen verhuizen van de voormalige Amerikaanse militaire basis van Camp Liberty in Irak, waar ze herhaaldelijk waren aangevallen in opdracht van het Iraanse regime. Maar aan de andere kant benadrukte hij dat "als je toevlucht zoekt, je uiteindelijk in staat moet zijn om te weten dat toevluchtsoord veilig is."

Obrien was het met beide punten eens en zei: "Ik sluit me bij u aan bij de waardering van Albanië, dat een zeer belangrijk toevluchtsoord is geweest voor een aantal mensen die asiel zoeken." Hij beloofde verder dat hij de aanval op Ashraf 3 zou onderzoeken en zijn bevindingen zou rapporteren aan de commissie buitenlandse betrekkingen, in afwachting van de samenwerking met de commissie in de toekomst.

Op de vraag van Menendez of hij "zich zou inzetten om te pleiten voor de fundamentele rechten en vrijheden van de bewoners van kamp Ashraf", antwoordde Obrien: "Absoluut."

Verscheidene andere Amerikaanse wetgevers hebben ook hun bezorgdheid geuit over de veiligheid van de inwoners van Ashraf 3, waarbij ze deze kwesties vaak koppelen aan de kwestie van internationale steun voor pro-democratische protesten in Iran, die vooral zichtbaar zijn sinds afgelopen september, toen een landelijke opstand werd ontketend door de dood van de 22-jarige Koerdische vrouw Mahsa Amini door toedoen van de “zedenpolitie”.

advertentie

Met dat doel dienden Rep. Lance Gooden (R-TX) en Rep. Steve Cohen (D-TN) op 27 juli een resolutie in bij het Huis van Afgevaardigden, waarin ze de Iraanse regering veroordeelden voor haar harde optreden tegen afwijkende meningen, met name het bloedbad in 1988 van politieke gevangenen die zich voornamelijk richtten op leden en aanhangers van de MEK. De resolutie identificeerde recente protesten als "geworteld in de meer dan vier decennia van georganiseerd verzet" die het Iraanse regime tevergeefs probeerde uit te roeien door in de zomer van 30,000 maar liefst 1988 dissidenten en activisten te doden. Dienovereenkomstig drong het er bij de Verenigde Naties op aan De Mensenrechtenraad zal onderzoeken naar dat bloedbad opnemen als onderdeel van zijn lopende onderzoek naar het harde optreden tegen de opstand in september.

De resolutie, die tientallen medesponsors van beide partijen heeft gekregen, stelde dat "de Verenigde Staten betrokken moeten worden bij elke instelling van een internationaal onderzoek naar de buitengerechtelijke executies van Iraanse dissidenten in 1988, evenals de moord op demonstranten." Vervolgens benadrukte het dat meer dan 900 inwoners van Ashraf 3 voormalige politieke gevangenen zijn die konden getuigen over de details van het bloedbad en de betrokkenheid van hooggeplaatste Iraanse functionarissen, waaronder de huidige president Ebrahim Raisi.

Verschillende van die inwoners legden inderdaad een dergelijke getuigenis af in 2021, als onderdeel van de vervolging door de Zweedse rechterlijke macht van Hamid Noury, een voormalige Iraanse gevangenisfunctionaris, wegens oorlogsmisdaden en massamoord.

De resolutie van het Huis uitte zijn dankbaarheid jegens Albanië, maar ook zijn bezorgdheid over het nakomen van zijn toezeggingen.

Het riep de regering van de Verenigde Staten op om, in samenwerking met onze bondgenoot Albanië, de volledige bescherming van de Iraanse politieke vluchtelingen in Ashraf 3 in Albanië te verzekeren en hen te laten profiteren van alle rechten die zijn vastgelegd in het Verdrag van Genève van 1951 en het Europees Verdrag inzake Mensenrechten, waaronder het recht op leven, vrijheid en veiligheid, en bescherming van eigendom, evenals vrijheid van meningsuiting en vergadering.”

Meer in het algemeen stelt de resolutie dat het Huis van Afgevaardigden "achter het Iraanse volk staat" en "hun strijd om een ​​democratische, seculiere en niet-nucleaire Republiek Iran te vestigen" erkent.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending