Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan bevestigt op de conferentie in Genève dat nucleaire ontwapening een belangrijk aandachtspunt voor het buitenlands beleid is

DELEN:

gepubliceerd

on

Nucleaire ontwapening blijft de topprioriteit van Kazachstan in het buitenlands beleid, zei vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan Murat Nurtleu op het hoogste onderdeel van de Conferentie over Ontwapening in Genève op 27 februari.

In zijn toespraak onderstreepte Nurtleu de cruciale rol van de Conferentie over Ontwapening als het belangrijkste multilaterale platform voor ontwapeningsonderhandelingen. In het huidige geopolitieke landschap zijn ontwapeningsonderwerpen essentieel voor het bevorderen van de dialoog op basis van het Handvest van de Verenigde Naties (VN) en het internationaal recht, aldus de minister.

Hij kondigde ook het komende voorzitterschap van Kazachstan aan in twee multilaterale fora: de tweede voorbereidende commissie van de toetsingsconferentie van het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens en de derde bijeenkomst van het Verdrag inzake het verbod op kernwapens.

Kazachstan zal later dit jaar ook gastheer zijn voor een bijeenkomst van vertegenwoordigers van alle kernwapenvrije zones.

De minister erkende het belang van het versterken van het Biologische Wapenverdrag en riep de delegaties op om samen te werken om het initiatief van de Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev om een ​​Internationaal Agentschap voor Biologische Veiligheid op te richten, uit te voeren.

Aan de zijlijn van de conferentie had Nurtleu een ontmoeting met Tatiana Valovaya, de directeur-generaal van het VN-kantoor in Genève, waarmee ze de bereidheid van Kazachstan bevestigde om de interactie over alle kritieke kwesties van de mondiale agenda op het in Genève gevestigde platform te versterken.

Onderwerpen die werden besproken waren onder meer de initiatieven van Kazachstan op het gebied van nucleaire ontwapening, het versterken van het non-proliferatieregime van massavernietigingswapens, de oprichting van het Internationaal Agentschap voor Bioveiligheid en het Regionaal Centrum voor Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor Centraal-Azië en Afghanistan.

advertentie

Volgens de Kazachse minister van Buitenlandse Zaken hecht Kazachstan belang aan de activiteiten van de Conferentie over Ontwapening. Het wordt beschouwd als het enige onmisbare multilaterale onderhandelingsplatform op het gebied van ontwapening, non-proliferatie en wapenbeheersing.

Nurtleu sprak ook zijn dank uit aan het hoofd van het VN-bureau voor zijn steun aan de jaarlijkse evenementen gewijd aan de Internationale Dag tegen Kernproeven, die op 29 augustus werd gevierd.

De minister van Buitenlandse Zaken had ook een ontmoeting met de directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), Gilbert Houngbo.

Minister Nurtleu informeerde Houngbo over de hervormingen die in Kazachstan zijn doorgevoerd met betrekking tot de wettelijke regeling van arbeidsverhoudingen. Deze hervormingen zijn gericht op verschillende doelstellingen, waaronder het uitbreiden van de bescherming van de rechten van werknemers, het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het verhogen van het minimumloon.

Nurtleu kondigde het voornemen van Kazachstan aan om zijn nationale wetgeving op het gebied van arbeidsrechten, werkgelegenheid en sociale bescherming verder af te stemmen op de ILO-normen. Hij bevestigde ook de steun van Kazachstan voor het initiatief van de ILO-chef inzake de Global Coalition for Social Justice en sprak de bereidheid van ons land uit om zich daarbij aan te sluiten.

Naast andere bilaterale bijeenkomsten sprak Nurtleu met de ministers van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita van Marokko, Riyad al-Maliki van Palestina, Filip Ivanović van Montenegro, Margus Tsahkna van Estland en Hanke Bruins Slot van Nederland.

De dialogen omvatten onderwerpen over de huidige situatie en de vooruitzichten voor de ontwikkeling van bilaterale en multilaterale samenwerking, inclusief wederzijdse steun in internationale organisaties.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending