Verbind je met ons

Geschiedenis

Onbekende soldaat van Waterloo aan het licht gebracht door militaire veteranen

DELEN:

gepubliceerd

on

Alle foto's copyright Chris van Houts.

In 2019 heeft een internationaal team van archeologen, ondersteund door militaire veteranen, geamputeerde ledematen opgegraven in de buurt van de Mont Saint Jean Farmhouse, waar het belangrijkste veldhospitaal voor het leger van Wellington zou zijn geweest, tijdens de beroemde slag bij Waterloo. Meer dan twee jaar na het begin van de pandemie is het team teruggekeerd naar de opgraving en heeft een dramatische ontdekking gedaan: een intact skelet van een soldaat, schrijft Catherine Feore.

“What we’ve got here is a unique example of how a battlefield was cleared in the early 19th century and this sort of evidence is very, very rare,” said Professor Tony Pollard, one of the project’s archaeological directors and director of the Centre for Battlefield Archaeology at Glasgow University. “For instance, at Waterloo, given that probably 20,000 people died in the battle, only one single skeleton has been subjected to archaeological excavation – that was by my Belgian colleague, when they were building the museum a few years ago.

“So when you put it into context, this is incredibly rare, but we’ve also got this mixture of humans, horses and ammunition boxes that provides a snapshot of the battle. It’s astounding to me, as someone who has done 25 years of battlefield archaeology, that this has come to light.”

Een van de partners in de opgraving is 'Waterloo Uncovered', een baanbrekende liefdadigheidsinstelling die archeologie van wereldklasse combineert met veteranenzorg en herstel. Sinds 2015 gebruikt de liefdadigheidsinstelling archeologie als hulpmiddel om veteranen en militairen te ondersteunen bij hun herstel van de trauma's van oorlog en de overgang naar het burgerleven.

Een veteraan vertelde EU Reporter dat toen hij zich bij het leger voegde, het was om na te bootsen wat andere mensen in het verleden hadden gedaan om hun land te verdedigen. Hij zei dat er nog steeds een stigma kleefde aan PTSS en dat het slecht werd begrepen door het grote publiek: “Veel mensen lijden om allerlei redenen aan PTSS, sommige mensen denken dat het zich uit in woede en geweld, maar in feite kan het mensen op veel verschillende manieren beïnvloeden.”

Er is een diepgaande online cursus die moet worden gevolgd door veteranen die nieuw zijn in de archeologie, er zijn een aantal niveaus en deelnemers worden geselecteerd uit degenen die de cursus met succes hebben afgerond. Liam Telfer, van de Household Cavalry, is een van de veteranen die een passie voor archeologie heeft ontwikkeld: “Het is heel therapeutisch en behoorlijk louterend. Je moet je echt concentreren op wat je doet. Het heeft mijn leven echt veranderd en ik denk serieus na over een carrière in de archeologie.”

advertentie

Pollard zegt dat de veteranen echt een verschil maken: “Veel van deze mensen hebben gevochten. Ze lezen het landschap niet zoals wij, maar als militair terrein. Er is een wisselwerking tussen het verleden en het heden. Ik zeg tegen mijn studenten dat archeologie het dichtst in de buurt komt van een tijdmachine. Maar veteranen bij het project hebben, is bijna alsof je de sleutels van die tijdmachine hebt, het is gewoon fenomenaal.

De slag van Waterloo maakte een einde aan de imperiale ambities van Napoleon en luidde een periode van relatieve vrede in via het 'Concert van Europa'. Toch herinneren de opgravingen aan de kosten van het conflict. Kieran Oliver (afgebeeld, hieronder), een Coldstream Guard, sprak over de opwinding van de ontdekking, maar zag het ook als een herinnering aan de angst die oorlog met zich meebrengt. Net als militaire dienst is de opgraving een gezamenlijk werk, zei Oliver: "Dienstmannen en -vrouwen steunen elkaar, wat we gewend zijn te doen."

Ashley Gordon (hieronder afgebeeld, links) van het 1st Battalion The Rifles en Liam Telfer, van de Household Cavalry (hieronder afgebeeld, rechts) – Gordon said that the experience was humbling: “You’re focused on the historical and the archaeological process, but then you realise that this was a person and you are able to give them their place in history.”

Rod Eldridge, die het welzijnsteam leidt, zei dat het de rol van het team is ervoor te zorgen dat veteranen en dienend personeel een goede ervaring hebben die hun gezondheid verbetert. Gezien hun achtergrond, zegt Eldridge dat de militairen een bijzonder respect hebben gezien hun begrip dat ze te maken hebben met een strijder die zijn leven heeft verloren in de strijd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending