Verbind je met ons

België

Onbekende soldaat van Waterloo aan het licht gebracht door militaire veteranen

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2019 heeft een internationaal team van archeologen, ondersteund door militaire veteranen, geamputeerde ledematen opgegraven in de buurt van de Mont Saint Jean Farmhouse, waar het belangrijkste veldhospitaal voor het leger van Wellington zou zijn geweest, tijdens de beroemde slag bij Waterloo. Meer dan twee jaar sinds het begin van de pandemie keerde het team terug naar de opgraving en deed een dramatische ontdekking: een intact skelet van een soldaat, schrijft Catherine Feore.

Professor Tony Pollard, een van de archeologische directeuren van het project en directeur van het Centre for Battlefield Archaeology aan de Universiteit van Glasgow, zei: "Wat we hier hebben is een uniek voorbeeld van hoe een slagveld werd ontruimd in het begin van de 19e eeuw en dit soort bewijs is zeer, zeer zeldzaam. In Waterloo bijvoorbeeld, is er, aangezien waarschijnlijk 20,000 mensen zijn omgekomen in de strijd, slechts één enkel skelet onderworpen aan archeologische opgravingen - dat was door mijn Belgische collega toen ze een paar jaar geleden het museum bouwden.

“Dus als je het in context plaatst, is dit ongelooflijk zeldzaam, maar we hebben ook deze mix van mensen, paarden en munitiekisten die een momentopname van de strijd bieden. Het is verbazingwekkend voor mij, als iemand die 25 jaar slagveldarcheologie heeft gedaan, dat dit aan het licht is gekomen.”

Een van de partners in de opgraving is 'Waterloo Uncovered', een baanbrekende liefdadigheidsinstelling die archeologie van wereldklasse combineert met veteranenzorg en herstel. Sinds 2015 gebruikt de liefdadigheidsinstelling archeologie als hulpmiddel om veteranen en militairen te ondersteunen bij hun herstel van de trauma's van oorlog en de overgang naar het burgerleven.

Een veteraan vertelde EU Reporter dat toen hij bij het leger ging, het was om te evenaren wat andere mensen in het verleden hadden gedaan, hun land verdedigend. Hij zei dat er nog steeds een stigma op PTSS rust en dat het door het grote publiek slecht wordt begrepen: “Veel mensen lijden om allerlei redenen aan PTSS, sommige mensen denken dat het zich uit in woede en geweld, maar in feite, het kan mensen op veel verschillende manieren beïnvloeden.”

Er is een diepgaande online cursus die moet worden gevolgd door veteranen die nieuw zijn in de discipline archeologie, er zijn een aantal niveaus en deelnemers worden geselecteerd uit degenen die de cursus met succes hebben afgerond. Liam Telfer, van de Household Cavalry, is een van de veteranen die een passie voor archeologie heeft ontwikkeld: “Het is heel therapeutisch en heel louterend. Je moet je echt concentreren op wat je doet. Het heeft mijn leven echt veranderd en ik denk serieus na over een carrière in de archeologie.”

Pollard zegt dat de veteranen echt het verschil maken: “Veel van deze mensen zijn in de strijd geweest. Ze lezen het landschap niet zoals wij, maar als militair terrein. Er is een wisselwerking tussen het verleden en het heden. Ik zeg tegen mijn studenten dat archeologie het dichtst bij een tijdmachine staat. Maar veteranen bij het project hebben is bijna alsof je de sleutels van die tijdmachine hebt, het is gewoon fenomenaal."

advertentie

De slag bij Waterloo maakte een einde aan de keizerlijke ambities van Napoleon en luidde een periode van relatieve vrede in door het 'Concert van Europa', niettemin herinneren de opgravingen aan de kosten van conflicten. Kieran Oliver, een Coldstream Guard, sprak over de opwinding van de ontdekking, maar zag het ook als een herinnering aan de angst die oorlog met zich meebrengt. Net als militaire dienst is de opgraving een gezamenlijk werkstuk, zei Oliver: "Dienstmannen en -vrouwen ondersteunen elkaar, wat we gewend zijn te doen."

Ashley Gordon, die bij het 1st Battalion The Rifles diende, zei dat de ervaring nederig was: "Je bent gefocust op het historische en het archeologische proces, maar dan realiseer je je dat dit een persoon was en je bent in staat om ze hun plaats in de geschiedenis te geven .”

Rod Eldridge, die het welzijnsteam leidt, zei dat de rol van het team is om ervoor te zorgen dat veteranen en bedienend personeel een goede ervaring hebben die hun gezondheid verbetert. Gezien hun achtergrond zegt Eldridge dat de mannen en vrouwen van de militairen bijzonder respect hebben gezien hun begrip dat ze te maken hebben met een strijder die zijn leven heeft verloren in de strijd.

Deel dit artikel:

Trending