Verbind je met ons

EU

Lessons learned: Hoe onrustige landen moeten in de toekomst worden opgeslagen

DELEN:

gepubliceerd

on

20140306PHT37714_originalHet werk van de trojka wordt sinds december 2013 door het Europees Parlement onderzocht en het is nu tijd om conclusies te trekken. Tijdens de plenaire vergadering van maart zullen de EP-leden op 12 maart over twee initiatiefverslagen stemmen en er de volgende dag over stemmen. Het Europees Parlement sprak met de auteurs van het rapport - Othmar Karas (EVP, Oostenrijk), Liêm Hoang-Ngoc (S&D, Frankrijk) en Alejandro Cercas (S&D, Spanje) - over hoe EU-landen in financiële moeilijkheden in de toekomst moeten worden ondersteund.

De reddingsoperaties in de landen van de eurozone worden beheerd door een groep internationale geldschieters, de Trojka genaamd, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Een rapport van de economische commissie, geschreven door Karas en Liêm Hoang-Ngoc, ging in op de werkmethoden en resultaten van de trojka. Ondertussen concentreerde een rapport van de werkgelegenheidscommissie, geschreven door de heer Cercas, zich op de invloed van deze beslissingen op de werkgelegenheid en de samenleving.

Karas benadrukte dat het belangrijk was dat de trojka de lopende programma's afrondde. "We hebben echter transparante en bindende procedureregels nodig om het democratisch toezicht te verbeteren", zei hij. "Terwijl we werken aan een op de Gemeenschap gebaseerd instrument voor crisisbeheersing, heb ik opgeroepen tot de oprichting van een Europees Monetair Fonds, dat het geld van het Europees Stabiliteitsmechanisme moet combineren met de expertise die de Commissie de afgelopen jaren heeft opgedaan."

Hij voegde eraan toe dat Europa instrumenten nodig heeft om situaties aan te pakken waarin lidstaten bijna bankroet zijn. "Maar we hebben ook instrumenten nodig om te voorkomen dat lidstaten zelfs maar in de buurt komen van een faillissement. Op de lange termijn pleit ik daarom voor een wet ter voorkoming van faillissementen."

Hoang-Ngoc benadrukte dat het mechanisme dat de trojka zal vervangen bij de volgende reddingsoperatie de wetten en basisprincipes van de EU moet eerbiedigen: "Beleidsopties zullen zorgvuldig moeten worden besproken en gekozen door gekozen vertegenwoordigers in de betrokken lidstaat en op EU-niveau. ". Daarom roepen we op om zowel het Parlement als de nationale parlementen naar behoren te betrekken bij het ontwerpen, goedkeuren en monitoren van de programma's. Het aanbevolen beleid moet economisch efficiënt en sociaal rechtvaardig zijn."

Hij voegde eraan toe dat de EU niet alleen de markten moet temmen en de overheidsschuld moet terugdringen, maar ook moet "investeren in langdurige, banenscheppende en ecologisch duurzame groei".

Ondertussen zei Cercas: "De aanpassingsprogramma's kunnen de door de sociale partners ondertekende collectieve overeenkomsten niet ondermijnen, minimumlonen en pensioensystemen verlagen of bevriezen waardoor ze onder de armoedegrens komen, of de toegang tot medische en farmaceutische basisproducten en tot betaalbare huisvesting moeilijker maken." Hij concludeerde: "Het economisch beleid moet ten dienste staan ​​van de werkgelegenheid."

advertentie

Bij het samenstellen van zijn rapport vroeg Cercas om bijdragen via de LinkedIn-discussiegroep van het EP waar mensen hun mening en ervaringen konden uiten. Een deel van die input is verwerkt in het eindrapport.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending