Verbind je met ons

EU

Ombudsman: de raad van bestuur van de ECB heeft kansen voor openheid en transparantie laten liggen

DELEN:

gepubliceerd

on

20130110_govc_meeting_photoEuropese Ombudsman Emily O'Reilly heeft haar spijt betuigd dat de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) de openbaarmaking heeft geblokkeerd van een brief die de toenmalige president van de ECB, Jean-Claude Trichet, in november 2010 aan de Ierse minister van Financiën schreef. Dit volgt op een klacht van een Ierse journalist, die om toegang tot de brief had gevraagd. In de brief, verstuurd op het hoogtepunt van de financiële crisis, wordt de Ierse regering opgeroepen snel actie te ondernemen om de stabiliteit van het Ierse financiële systeem te beschermen.

O'Reilly legde uit: "Ik betreur het dat de raad van bestuur van de ECB een kans heeft laten liggen om het principe toe te passen dat in een democratie transparantie de regel moet zijn en geheimhouding de uitzondering. In een tijd waarin zoveel mensen dat zijn geweest, en zijn, lijdend onder de bezuinigingen als gevolg van de economische crisis, kan een burger op zijn minst openheid en transparantie verwachten van degenen die beslissingen nemen die rechtstreeks van invloed zijn op hun leven en op het leven van hun families. , ben ik niet overtuigd door de uitleg van de raad van bestuur om het geheim te blijven houden."

Ierse journalist verdacht ECB 'probeerde Ierland onder druk te zetten'

De Ierse journalist verzocht in december 2011 om toegang tot de brief van de ECB. Hij vermoedde dat daarin druk op de Ierse regering stond om deel te nemen aan het reddingsprogramma van de EU.

De ECB rechtvaardigde haar weigering om de brief in 2011 openbaar te maken door de noodzaak om de financiële stabiliteit van Ierland te beschermen. Volgens de ECB is de brief verzonden in de context van aanzienlijke marktdruk en extreme onzekerheid over de vooruitzichten voor de Ierse economie.

Na bestudering van de brief concludeerde de Ombudsman dat de ECB op het moment van het verzoek om toegang terecht toegang tot het document had geweigerd. Aangezien er echter meer dan drie jaar zijn verstreken sinds de brief is verzonden, stelde ze voor dat de ECB de brief nu openbaar maakt om haar inzet voor transparantie te onderstrepen.

De raad van bestuur van de ECB heeft de openbaarmaking van de brief echter geblokkeerd, omdat de bescherming van het algemeen belang met betrekking tot het monetaire beleid in de Europese Unie en de financiële stabiliteit in Ierland vertrouwelijkheid blijft rechtvaardigen. De raad van bestuur is het belangrijkste besluitvormende orgaan van de ECB en bestaat uit de zes leden van de directie en de presidenten van de nationale centrale banken van de 18 landen van het eurogebied.

advertentie

De Europese Ombudsman onderzoekt klachten over wanbeheer in de EU-instellingen en organen. Elke EU-burger, ingezeten, of een onderneming of vereniging in een lidstaat, kan een klacht indienen bij de Ombudsman. De Ombudsman biedt een snelle, flexibele en vrij middel van het oplossen van problemen met de EU-administratie. Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending