Verbind je met ons

Economie

Mensenrechten: situatie in Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Bahrein

DELEN:

gepubliceerd

on

516c22376Het Europees Parlement nam op 12 september drie afzonderlijke resoluties aan, waarin het de laatste uitbarsting van geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo en de ongrondwettelijke machtsovername in maart in de CAR veroordeelde en opriep tot eerbiediging van de mensenrechten en fundamentele vrijheden in Bahrein.

Democratische Republiek Congo (DRC)

Europarlementsleden veroordeelden krachtig de laatste uitbarsting van geweld in het oostelijke deel van het land en eisen een onmiddellijke stopzetting van alle mensenrechtenschendingen, inclusief het alarmerende en wijdverbreide seksuele en gendergerelateerde geweld. Ze veroordelen alle vormen van externe steun aan de "ontwrichtende krachten in de DRC" en roepen de regionale actoren op om zich te onthouden van daden of verklaringen die de situatie in Congo zouden verslechteren. De Congolese autoriteiten worden ook aangemoedigd "alle nodige maatregelen te nemen om de democratie te consolideren en echte deelname van alle politieke krachten te verzekeren" volgens de bestaande wetgeving en op basis van vrije en eerlijke verkiezingen.

Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR)

De resolutie van het Parlement veroordeelt de ongrondwettelijke machtsovername door middel van gewapend geweld door de Séléka-coalitie in maart, evenals de ernstige schendingen van het humanitair recht en de wijdverbreide schendingen van de mensenrechten. Europarlementariërs uiten hun diepe bezorgdheid over de situatie in het land en roepen de autoriteiten op om concrete maatregelen te nemen om de burgerbevolking te beschermen en de openbare orde en basisvoorzieningen te herstellen.

Bahrein

"Het legitieme recht van Bahreinse burgers om vrijelijk hun mening te uiten, bijeenkomsten te organiseren en vreedzaam te demonstreren, moet worden gerespecteerd", aldus de EP-leden in hun resolutie. Verder roepen ze de autoriteiten op om onmiddellijk een einde te maken aan alle repressie, alle gewetensgevangenen vrij te laten en de rechten van jongeren te respecteren. "De onafhankelijke commissie voor de rechten van gevangenen en gedetineerden moet hun omstandigheden effectief controleren en verbeteren", voegen ze eraan toe, terwijl "het Ministerie voor Mensenrechten en Sociale Ontwikkeling in Bahrein moet handelen in overeenstemming met internationale mensenrechtennormen en -verplichtingen".

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending