Verbind je met ons

Economie

PAN Europe hekelt de levering van pesticiden

DELEN:

gepubliceerd

on

panint_logoDe Europese groep Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) heeft de bepaling om a priori een herziening van de Europese criteria voor de uitsluiting van pesticiden hormoonontregelende stoffen te ondersteunen en vragen om deze bepaling uit de nationale tekst van de huidige openbare raadpleging te schrappen.

PAN Europe feliciteerde de Franse regering met haar toezegging om een
nationale strategie voor de kwestie van hormoonontregelende stoffen (SNPE), die volgens haar aanzienlijke vooruitgang inhoudt, met name de erkenning van het nieuwe paradigma dat wordt gevormd door de specifieke werking van hormoonontregelende chemicaliën (EDC's): het bevat echter een bepaling om
steun op Europees niveau een grote tegenslag voor de recente wetgeving op het gebied van bestrijdingsmiddelen
2009).

Als deze bepaling, waaraan zowel nationale ngo's als leden van het Europees Parlement deelnemen aan de
werkgroep die de strategie voorbereidde waren tegen, werden behouden, het zou "duidelijk het einde markeren van de Franse ambities en aanspraken een leidende, vrijwillige en verantwoordelijke speler te zijn op dit gebied van volksgezondheid en innovatie op het Europese en internationale toneel", PAN Europe vermeld.

In de voorgestelde tekst wordt verwacht dat er weer overleg zal plaatsvinden over de a priori uitsluiting van pesticiden die worden erkend als hormoonontregelaars, waarvan PAN Europe zegt dat "de fundamentele beginselen van de Europese wet worden gewijzigd... door deze te vervangen door een soort risicobeoordeling, die niet aanwezig is onder EU-verordening 1107/2009. Inderdaad, de 1107/ De Europese verordening van 2009 is gebaseerd op het intrinsieke gevaar van pesticiden die als hormoonontregelaars worden erkend en niet op een beoordeling van het risico voor verschillende soorten mensen".

"Het behouden van de tekst in dit artikel zou niets minder zijn dan de betekenis van de enige Europese wetgeving die erin voorziet leeg te maken a priori uitsluiting van pesticide hormoonontregelend. Een dergelijke stap achteruit hoort niet thuis in een nationale strategie voor EDC's die integendeel beweren het veiligheidsniveau van hun burgers op dit gebied te verhogen. Het mag zeker niet worden bewaard in een document dat is gepresenteerd door een regering die beweert de Franse landbouw tot een model van agro-ecologie te maken", zei PAN Europe-voorzitter François Veillerette. "We dringen er bij de Franse regering op aan om deze bepaling onverwijld uit de tekst te verwijderen."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending