Verbind je met ons

auteurswetgeving

Auteursrechtbescherming is wereldwijd een gevoelige kwestie geworden

DELEN:

gepubliceerd

on

De toenemende mondialisering en de snelle verspreiding van technologie hebben geleid tot een toenemende behoefte om het auteursrecht te beschermen.

Steeds meer organisaties worden het slachtoffer van aanvallen en blootstellingen, en in 2023 bedroegen de gemiddelde kosten van een datalek wereldwijd een recordhoogte van 4.45 miljoen dollar – een stijging van 2.3% ten opzichte van het voorgaande jaar en een stijging van 15.3% ten opzichte van 2020.

Maar het is niet alleen de schending van het auteursrecht die in de schijnwerpers staat – dat geldt ook voor de toezichthouders en autoriteiten die toezicht houden op de sector.

Neem bijvoorbeeld Georgië.

Sinds 2019 probeert de Georgische regering haar auteursrechtregels bij te werken, met als doel deze in overeenstemming te brengen met internationale normen en praktijken. Hiertoe is nieuwe wetgeving ingevoerd, maar deze werd geteisterd door vertragingen als gevolg van een combinatie van factoren.

Het gaat onder meer om Covid, de oorlog in Oekraïne en ook waargenomen lobbywerk door internationale organisaties.

De organisatie die toezicht houdt op het auteursrecht in het land is de Georgian Copyright Association (GCA).

advertentie

Sommigen beweren dat de bestaande auteursrechtwetgeving in het land niet voldoet aan de moderne normen en ook dat “ambiguïteit” in de ontwerpwetgeving zelf tot verschillende interpretatieproblemen heeft geleid, resulterend in problemen binnen de industrie.

Het voorgestelde wetsvoorstel is gebaseerd op drie fundamentele beginselen: transparantie, goed bestuur en verantwoording.

Het pakket veranderingen werd voorbereid met de steun van verschillende instanties, waaronder het Nationale Intellectuele Eigendomscentrum van Georgië, oftewel Sakpatenti; het Commercial Law Development Program (CLDP) van het Amerikaanse ministerie van Handel en het Economic Governance Program en het Economic Security Program van het United States Agency for International Development (USAID) en de Europese Unie.

Er wordt aangenomen dat het wetsvoorstel de steun krijgt van veel Georgische auteurs en componisten, hoewel naar verluidt honderden makers de GCA hebben verlaten als gevolg van een langdurig conflict, omdat hun wettelijke rechten naar verluidt zijn geschonden. Er wordt ook beweerd dat royalty's onbetaald zijn gebleven en degenen die lid blijven van de GCA hebben tegen dergelijke kwesties geprotesteerd.

Het probleem wordt gezien als tweeledig: ten eerste wordt de CGA ervan beschuldigd “haar machtsbasis te willen behouden” en ten tweede is de invoering van de wetgeving uitgesteld.

Er is nu een woordenoorlog uitgebroken over de netelige kwestie van de hervorming van het auteursrecht.

Aan de ene kant bevinden zich degenen die aandringen op dringende verandering en die de wetgeving steunen, terwijl aan de andere kant het overkoepelende vertegenwoordigende orgaan voor auteurs bestaat. Dit is niet tevreden met de wetgeving en heeft aangedrongen op een heroverweging.

In een brief, ondertekend door enkele van degenen die de vereniging hebben verlaten, staat dat het “proces van wetswijziging al jaren aansleept. Wij zijn het erover eens dat dit niet als internationale beste praktijk kan worden beschouwd.”

Het zegt dat ze “het belangrijkste doel” van het geplande wetsvoorstel volledig ondersteunen, namelijk “de Georgische wetgeving in overeenstemming brengen met internationale en EU-normen.”

In de brief staat dat “gerenommeerde Amerikaanse entiteiten zoals USAID en CLDP” actief betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van het wetsvoorstel, samen met Georgische wetgevers, auteurs, lokale en buitenlandse experts op dit gebied.”

Het wetsvoorstel stelt verder dat het “het product is van een gezamenlijke, langdurige en vruchtbare samenwerking” met verschillende organisaties.

De brief concludeert: “Wij accepteren geen enkele inmenging die de verwezenlijking van de gestelde doelen zou belemmeren en die op geen enkele manier de beste praktijken en internationale normen van de EU zou weerspiegelen.”

“We zijn van plan de belangen van Georgische auteurs krachtig te verdedigen.”

Een overkoepelend orgaan voor auteurs en makers heeft echter opgeroepen om de geplande wetgeving aan te passen of te schrappen.

CISAC – de Internationale Confederatie van Verenigingen van Auteurs en Componisten – en anderen hebben bezwaren geuit tegen de wetgeving.

In een brief van drie organisaties, die op deze website te zien is, staat dat er “een dringende noodzaak bestaat om de voorgestelde ontwerpwijzigingen van de Georgische auteursrechtwet in te trekken.”

De brief, gedateerd 30 mei, werd ondertekend door CISAC, IFFRO (de Internationale Federatie van Reproductierechtenorganisaties) en SCAPR (de Societies' Council for the Collective Management of Performers' Rights).

Het werd gestuurd naar Eliso Bolkvadze, voorzitter van de Cultuurcommissie van het parlement van Georgië.

Er staat: “Onze drie organisaties zouden elk wetgevend initiatief steunen dat gericht is op het ontwikkelen van oplossingen in overeenstemming met internationaal aanvaarde normen en beste praktijken, om het systeem van collectief auteursrechtbeheer in Georgië te verbeteren.”

Het voegt hieraan toe: “Onze analyse heeft echter verschillende tekortkomingen, onvolkomenheden en inconsistenties aan het licht gebracht waardoor het wetsvoorstel niet in de pas zou lopen met het internationale recht en de internationale praktijken. Als gevolg hiervan zou het wetsvoorstel het bestaande systeem van collectief rechtenbeheer verzwakken in plaats van versterken. Het zou dus schadelijk zijn voor zowel lokale als buitenlandse rechthebbenden wier werken in het land worden gebruikt en wier levensonderhoud afhangt van de goede werking van het collectieve beheersysteem in Georgië.”

Er staat: “Om deze reden maken onze mondiale leden grote bezwaren tegen het huidige wetsontwerp en bevelen aan dat er een nieuw consultatieproces wordt geopend, waardoor lokale en internationale belanghebbenden de kans krijgen om het wetsontwerp op de juiste manier te bespreken en de weg vrij te maken voor het opstellen van een nieuw ontwerp.”

Georgië was de eerste van de voormalige Sovjetrepublieken die in 1992 een nationale octrooidienst – “Sakpatenti” – oprichtte.

Alle belangrijke terreinen van de intellectuele eigendom zijn nu volledig geconsolideerd onder het mandaat van Sakpatenti, variërend van industriële eigendom tot auteursrecht en naburige rechten.

Het National Intellectual Property Center of Georgia is een overheidsinstantie en bepaalt het beleid op het gebied van intellectueel eigendom.

Op 18 mei 2023 bracht zij een rapport uit over de GCA en de resultaten van een audit.

Volgens het rapport, dat op deze website te zien is, zijn er naar verluidt bepaalde “tekortkomingen” aangetroffen. Het auditrapport, dat zo’n 140 pagina’s beslaat, “herhaalt de noodzaak van tijdige en effectieve maatregelen om de eigendomsrechten van de auteurs te beschermen.”

Het gaat verder: “In dit stadium is het vooral belangrijk om de leemten in de huidige wetgeving met betrekking tot het collectieve beheer van auteursrechten en naburige rechten op te vullen. Voor dit doel is in samenwerking met CLDP, USAID, buitenlandse experts en de Cultuurcommissie van het parlement van Georgië een pakket wetswijzigingen voorbereid dat in de nabije toekomst door het parlement zal worden overwogen.”

Niemand van de GCA of CISAC was onmiddellijk beschikbaar voor formeel commentaar, maar er wordt aangenomen dat alle beschuldigingen door beide krachtig en krachtig worden weerlegd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending