Verbind je met ons

auteurswetgeving

Commissie roept lidstaten op de EU-regels inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt na te leven

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Griekenland, Spanje, Finland, Frankrijk, Kroatië, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Letland, Polen, Portugal, Roemenië, Zweden, Slovenië en Slowakije verzocht om informatie over hoe de regels die zijn opgenomen in de richtlijn inzake auteursrecht in de digitale eengemaakte markt (Richtlijn 2019 / 790 / EU) worden omgezet in hun nationale wetgeving. De Europese Commissie heeft ook Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Estland, Griekenland, Spanje, Finland, Frankrijk, Kroatië, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Letland, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Slowakije verzocht om informatie over hoe richtlijn 2019 / 789 / EU op online televisie- en radioprogramma's wordt omgezet in hun nationale wetgeving.

Aangezien de bovengenoemde lidstaten geen nationale omzettingsmaatregelen hebben meegedeeld of dit slechts gedeeltelijk hebben gedaan, heeft de Commissie vandaag besloten inbreukprocedures in te leiden door middel van aanmaningsbrieven. De twee richtlijnen hebben tot doel de EU-regels inzake auteursrecht te moderniseren en consumenten en makers in staat te stellen optimaal gebruik te maken van de digitale wereld. Ze versterken de positie van de creatieve industrie, maken meer digitaal gebruik mogelijk in kerngebieden van de samenleving en vergemakkelijken de verspreiding van radio- en televisieprogramma's in de hele EU. De deadline voor het omzetten van deze richtlijnen in nationale wetgeving was 7 juni 2021. Deze lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om op de brieven te reageren en de nodige maatregelen te nemen. Bij gebrek aan een bevredigend antwoord kan de Commissie besluiten met redenen omklede adviezen uit te brengen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending