Verbind je met ons

Oezbekistan

Rechtsbescherming en handhaving van IP in OEZBEKISTAN

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

I. Intellectuele eigendom is een internationaal inclusief gebied

Intellectuele eigendom wordt overal ter wereld volgens dezelfde procedures, methodes en vormen geregeld op basis van internationale verdragsnormen. Met name de procedures voor het registreren van intellectuele-eigendomsobjecten en het afgeven van beschermingscertificaten zijn in de VS, EU-landen en Oezbekistan hetzelfde.

De in het nationale recht van alle landen vastgelegde regels betreffende de rechtsbescherming van intellectuele eigendomsobjecten worden geacht in overeenstemming te zijn met de vereisten van internationale verdragen op het gebied van intellectuele eigendom.

Krachtens internationale verdragen worden uitvindingen, gebruiksmodellen, industriële ontwerpen, planten- en dierenrassen, handelsmerken (dienstmerken), geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen, computerprogramma's en databases beschermd door nationale bureaus voor intellectueel eigendom, dwz ze zijn geregistreerd door de staat en passende beschermingscertificaten worden afgegeven.

(In alle landen, inclusief Oezbekistan, zijn auteursrechtelijke objecten en naburige rechten niet onderworpen aan staatsregistratie en worden ze beschermd door de wet en worden ze door de staat afgedwongen vanaf het moment dat ze zijn gemaakt.)

Volgens de Oezbeekse wet wordt een certificaat van octrooibescherming afgegeven voor de staatsregistratie van een uitvinding, gebruiksmodel, industrieel ontwerp of planten- en dierenrassen.

Handelsmerken (dienstmerken), geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen van goederen, programma's en databases worden door de staat geregistreerd en er wordt een beschermingscertificaat afgegeven.

advertentie

II. Staatsmanagement op het gebied van intellectueel eigendom

Over de hele wereld wordt de juridische bescherming van intellectuele-eigendomsobjecten uitgevoerd door één enkele overheidsinstantie, terwijl de handhaving van geregistreerde intellectuele-eigendomsobjecten wordt uitgevoerd door verschillende bevoegde instanties.

De rechtsbescherming van intellectuele-eigendomsobjecten in Oezbekistan werd tot 2019 uitgevoerd door het Intellectual Property Agency van de Republiek Oezbekistan (dat rechtstreeks verantwoording aflegt aan het kabinet van ministers).

(In overeenstemming met presidentieel besluit nr. PD-1536 van 24 mei 2011 "Over de oprichting van het bureau voor intellectuele eigendom van de Republiek Oezbekistan", werd het bureau voor intellectuele eigendom van de Republiek Oezbekistan opgericht op basis van het staatsoctrooibureau en de Republikeinse Copyright Agency van Oezbekistan)

Overeenkomstig presidentieel besluit nr. PD-4168 van 2 februari 2019 "Over maatregelen ter verbetering van het staatsbestuur op het gebied van intellectueel eigendom", werd het Agentschap voor intellectuele eigendom van Oezbekistan overgedragen aan het ministerie van Justitie en gereorganiseerd als het Agentschap voor intellectuele eigendom onder de Ministerie van Justitie (hierna het Agentschap).

Terwijl het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Republiek Oezbekistan alleen verantwoordelijk was voor de staatsregistratie van intellectueel eigendom, kreeg het nieuw opgerichte bureau de staatsregistratie van intellectueel eigendom toegewezen en zorgde het voor de rechtshandhaving ervan. Dienovereenkomstig kreeg het Agentschap het recht om wettelijke handhavingsmaatregelen toe te passen (indienen officiële eisen en voorzorgsbrieven, opstellen protocollen op administratieve overtredingen) aan personen die inbreuken hebben gepleegd op het gebied van intellectueel eigendom.

Aangezien het Agentschap de nieuwe taken die aan het Agentschap zijn toegewezen effectief heeft uitgevoerd, zijn het mandaat en de capaciteit van het Agentschap om juridische bescherming van intellectuele-eigendomsobjecten te bieden, uitgebreid.

Met name na presidentieel besluit nr. PD-4965 van 28 januari 2021 "Over maatregelen ter verbetering van het systeem voor de bescherming van intellectueel eigendom" werd de afdeling voor bescherming van intellectuele eigendom samen met centra voor bescherming van intellectuele eigendom opgericht binnen het Agentschap in de Republiek Karakalpakstan, regio's en de stad van Tasjkent.

(De hoofdtaak van de nieuwe afdeling en regionale centra is het beschermen van intellectuele eigendomsrechten, het bestrijden van namaakproducten, het helpen van individuen en rechtspersonen bij de staatsregistratie van intellectueel eigendom, en het verbeteren van de juridische kennis op dit gebied.

Krachtens presidentiële resolutie nr. PR-89 van 17 maart 2022 zijn het Agentschap voor intellectuele eigendom en zijn regionale centra samengevoegd met het ministerie van Justitie, met overdracht van hun taken, functies en mandaat.

Het Bureau Intellectuele Eigendom binnen het ministerie van Justitie werd opgericht en kreeg de bevoegdheid om IE-objecten te registreren en te handhaven.

Afgezien daarvan werd het staatsinstituut "Intellectual Property Centre" opgericht onder het ministerie van Justitie om aanvragen voor registratiedoeleinden te onderzoeken en om een ​​gecentraliseerde opslag van relevante gegevens te verzorgen.

III. Verwezenlijkingen op het gebied van intellectueel eigendom

Op het gebied van intellectueel eigendom is een aantal positieve resultaten geboekt als gevolg van systematische hervormingen gericht op verbetering van het staatsbeheer en directe ontwikkeling van het veld.

Met name:

– Oezbekistan is lid geworden van 4 internationale overeenkomsten inzake de bescherming van het auteursrecht en naburige rechten;

Verdrag inzake de bescherming van producenten van fonogrammen tegen het ongeoorloofd kopiëren van hun fonogrammen (Genève, 29 oktober 1971), het WIPO-verdrag inzake uitvoeringen en fonogrammen (Genève, 20 december 1996), het WIPO-verdrag inzake auteursrecht (Genève, 20 december 1996) en het Verdrag van Marrakesh om de toegang tot gepubliceerde werken te vergemakkelijken voor personen die blind zijn, visueel gehandicapt of anderszins een leeshandicap hebben (Marrakesh, 27 juni 2013) is daar een van.

– voor het eerst zijn meer dan 200 regionale justitiële instanties betrokken bij de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten. Met steun van deze instanties is in de regio's voor het eerst letterlijk een begin gemaakt met de handhaving van intellectueel eigendom;

– het proces van het indienen van aanvragen voor registratie van intellectuele-eigendomsobjecten is overgeschakeld naar elektronische vorm om het beginsel van openheid en transparantie te waarborgen;

In het bijzonder, terwijl er 6884 aanvragen waren in 2016, waren er 8059 in 2017, 8617 in 2018, 10142 in 2019, 8707 in 2020 en 14287 in 2021.

– na indiening van aanvragen tot registratie van een merk, dienstmerk en oorsprongsbenaming heeft het Ministerie van Justitie een procedure vastgesteld waarbij informatie over die aanvragen binnen één werkdag op haar officiële website wordt geplaatst.

(Er bestaat de mogelijkheid om schriftelijke bezwaren in te dienen bij het ministerie van registratieaanvragen die niet te goeder trouw zijn ingediend)

– het is nu mogelijk om 24/7 elektronisch beschermingsdocumenten van geregistreerde intellectuele eigendomsobjecten te verkrijgen;

– het werk van het instituut van octrooigemachtigden, dat professionele juridische bijstand verleent op het gebied van intellectueel eigendom, aanzienlijk verbeterd;

(de vereisten voor octrooivertegenwoordiging zijn drastisch verlaagd, waardoor de vereisten met betrekking tot 3 jaar ervaring en activiteit in een bepaald gebied zijn verwijderd)

– de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het onrechtmatig gebruik van intellectuele eigendomsvoorwerpen is versterkt. In de wetgeving zijn nieuwe normen opgenomen met betrekking tot inbreuk op het auteursrecht en naburige rechten en inbreuk op rechten op de uitvinding, het gebruiksmodel en het ontwerp van nijverheid;

Met een grotere verantwoordelijkheid voor het illegale gebruik van intellectueel eigendom, zijn rechtszaken over intellectueel eigendom sinds 2019 sterk gestegen.

(In 2016 - 60, in 2017 - 85, in 2018 - 89, in 2019 - 60, en in 2020 - 400 meer dan gerechtelijke procedures)

IV. Wetgevende activiteiten op het gebied van intellectueel eigendom

Het ministerie van Justitie verbetert zijn wetgevende activiteiten op dit gebied.

Als gevolg van wetgevende activiteiten zijn de volgende wijzigingen aangebracht in het veld:

– Op 26 april 2022 werd voor het eerst in de geschiedenis van Oezbekistan de strategie voor de ontwikkeling van de intellectuele eigendomssfeer in de Republiek Oezbekistan voor 2022-2026 aangenomen.

De strategie is gericht op het nemen van alomvattende maatregelen om de IE-sfeer van het land te verbeteren, waaronder een vereenvoudigd systeem voor het beoordelen van aanvragen voor IE, met inbegrip van industriële eigendom, en het versterken van de samenwerking tussen instanties en maatregelen om industriële eigendom af te dwingen op basis van internationale ervaring.

– de auteursrechttermijn is verlengd van 50 naar 70 jaar;

– het stelsel van stimuleringsmaatregelen voor personen die direct betrokken zijn bij de totstandkoming van intellectuele-eigendomsobjecten is in het leven geroepen;

(geldelijke beloningen van 30, 25, 20 keer de basisberekeningseenheid voor de winnaars van de "Beste IE-wedstrijd" werden ingebracht.)

– de staats(octrooi)taksconcessie voor de registratie van bepaalde soorten intellectuele eigendomsvoorwerpen is verleend;

– een procedure voor het vergoeden van houders van auteursrechten en naburige rechten voor hun geschonden rechten in de hoeveelheid van 20 tot 1,000 basisrekeneenheden (van 550 tot 27,300 USD) is geïntroduceerd;

– Wet van de Republiek Oezbekistan "Over geografische aanduidingen" werd aangenomen.

– bedrijfsaansprakelijkheid voor rechtspersonen ingevoerd in de vorm van een boete van 100 tot 200 basisrekeneenheden (van 2,750 tot 5,500 USD) wegens inbreuk op industriële eigendomsrechten.

VI. Juridische handhaving van intellectuele eigendomsobjecten

Het ministerie van Justitie werkt systematisch aan handhaving intellectuele eigendomsrechten.

In overeenstemming met het presidentieel decreet № PD-4965 van 28 januari 2021 "Over maatregelen ter verbetering van het systeem voor de bescherming van intellectueel eigendom" "Namaakvrije maand", werd van 15 februari tot 15 maart campagne gevoerd om de verkoop te voorkomen van namaakgoederen en het vergroten van het juridische bewustzijn en de juridische cultuur van auteursrechthouders.

In deze maand zijn de volgende resultaten behaald:

– er zijn meer dan 2,000 namaakproducten gedetecteerd die worden verkocht op markten, winkelcomplexen en mobiele verkooppunten in het hele land.

– "Catalogus van namaakproducten" is gemaakt en verspreid onder alle zakelijke entiteiten en handelaren die zich bezighouden met handelsactiviteiten;

– Het informatieportaal "IP-Protection", dat informatie geeft over namaakproducten die in de republiek worden verkocht, werd gelanceerd;

– informatie over namaakproducten die een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid en het leven van de mens werd op grote schaal verspreid via massamedia en internetsites;

– meer dan 500 lokale bedrijven die namaakproducten produceren en verhandelen, kregen hulp bij het creëren van hun eigen merken (handelsmerken);

– Er zijn handhavingsmaatregelen genomen tegen personen die door de productie en verkoop van namaakgoederen inbreuk maakten op de intellectuele eigendomsrechten van anderen.

(86 officiële vereisten en 455 brieven uit voorzorg werden ingediend, protocollen over administratieve overtredingen tegen 50 personen werden geformaliseerd en doorverwezen naar relevante rechtbanken)

In 2020-2022 zijn ongeveer 3080 overtredingen geconstateerd naar aanleiding van monitoring en observatie door het ministerie van Justitie en op basis van aanvragen van natuurlijke personen en rechtspersonen.

Op basis van de geconstateerde overtredingen zijn 354 officiële eisen en 1,367 voorzorgsbrieven afgegeven aan natuurlijke personen en rechtspersonen, en zijn er protocollen inzake administratieve overtredingen opgesteld en in 253 gevallen doorverwezen naar de rechtbank.

De rechtbanken legden boetes op van in totaal 26,000 USD aan 196 personen die schuldig werden bevonden aan overtredingen.

Ministerie van Justitie van de Republiek Oezbekistan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending