Verbind je met ons

Oezbekistan

Grondwetshervorming in Oezbekistan: de weg vrijmaken van de economische liberalisering naar de diepgaande democratisering

DELEN:

gepubliceerd

on

Toen hij in 2016 voor het eerst tot president van Oezbekistan werd gekozen, begon Shavkat Mirziyoyev onmiddellijk zijn land te openen, uitgaande van de economie. Hij heeft veel vrij strikte regels opgeheven die waren opgelegd door de vorige president Islam Karimov, en dat heeft hem veel geholpen om de harten en geesten van de mensen te winnen tijdens zijn eerste presidentiële termijn. Toch was het glashelder dat Shavkat Mirziyoyev prioriteit gaf aan economische vrijheden boven politieke, - schrijft Vita Kobiela.

Verrassend genoeg waren deze ingrijpende economische hervormingen voldoende om een ​​positief overloopeffect op binnenlandse en regionale aangelegenheden te veroorzaken. Dankzij de proactieve houding van Oezbeken werd Centraal-Azië een stabielere, meer geïntegreerde en welvarende regio, met Oezbekistan zelf als een betrouwbare partner om mee om te gaan. Op binnenlands niveau voldeed het land geleidelijk aan de internationale arbeids- en mensenrechten, terwijl het tegelijkertijd milieu- en klimaatbeschermingsmechanismen toepast met goede bestuurspraktijken. Om maar te zwijgen over de katoensector in Oezbekistan, die dankzij de bovengenoemde hervormingen een cruciale transformatie heeft ondergaan - van de gedwongen en verplichte inzet voor bijna 2 miljoen mensen tot betaald en gereguleerd vrijwilligerswerk dat volledig vrij is van systematische kinder- en dwangarbeid.

Tweede presidentiële termijn: nieuwe uitdagingen, nieuwe strategieën

De economische strategie van de president was vrij moedig en prijzenswaardig wat betreft Centraal-Azië, maar werd ook algemeen aanvaard en geprezen door de internationale gemeenschap. De Oezbeekse president bood beleid gebaseerd op de realiteit en pragmatisme dat gewoon werkte. Het was echter duidelijk dat wat werkte voor de eerste termijn, niet genoeg zou zijn voor de tweede: na succesvolle economische veranderingen moet Oezbekistan een politieke transformatie hebben ondergaan. Alleen een tweede presidentiële termijn zou de werkelijke bedoelingen van Shavkat Mirziyoyev en het niveau van liberalisme kunnen onthullen.

En zo kondigde hij in mei 2022 de eerste voorbereidingen voor een staatshervorming aan.

Ondanks het feit dat bijna elke Europese grondwet op de een of andere manier is gewijzigd in de afgelopen 30 jaar, nog steeds als mensen in Europa de woordcombinatie "grondwettelijke hervorming" horen, vooral afkomstig uit de post-Sovjet-ruimte, associeert het automatisch met een aantal negatieve gevolgen, in de eerste plaats met de reset van de vorige presidentiële voorwaarden.

Voor degenen onder jullie die gevallen zijn voor deze manipulatie met een one-size-fits-all-benadering en Oezbekistan vergelijken met andere landen, ik heb slecht nieuws. Het heeft niets met de werkelijkheid te maken. Oezbekistan is anders en het is deze constitutionele hervorming die ons zal laten zien in welke mate.

advertentie

Ten eerste, maakte constitutionele hervorming vanaf het begin deel uit van het verkiezingsprogramma van Mirziyoyev voor 2021.

Bovendien werd dit idee gedeeld met de andere kandidaten van de Milliy Tiklanish, Adolat of Ecologische partijen van Oezbekistan. Het betekent dat het voorstel om de grondwet te wijzigen al lang op zich liet wachten.

In de tweede plaats, werd het constitutionele hervormingsproces in november 2021 gelanceerd, toen de eerste groep van binnen- en buitenlandse experts, vertegenwoordigers van de wetenschappelijke, academische en educatieve kringen de opdracht kregen om de huidige situatie te evalueren, te beoordelen en de eerste voorstellen voor te bereiden. Men moet geen last-minute wijzigingen, politieke grillen of "behagen" verwachten. De hervorming heeft al een lang, goed georganiseerd en weloverwogen proces achter de rug zonder ruimte voor speculaties.

tenslotte, na maanden van brede en uitgebreide openbare raadplegingen, ontving de Constitutionele Commissie (CC) meer dan 60 000 voorstellen, ideeën en opmerkingen die nu zijn gepubliceerd en online beschikbaar zijn.

Het debat is nog gaande. In samenwerking met de EU-delegatie naar Oezbekistan organiseerde het CC op 20 juni een conferentie in Urgench om de internationale ervaring met constitutionele ontwikkeling te bespreken. Bij de conferentie waren 300 buitenlandse en nationale experts betrokken, uit 30 landen, maatschappelijke instellingen en academische gemeenschappen. Oezbekistan doet zijn best om de toonaangevende internationale praktijken en ervaringen van de grondwetswijziging te verzamelen.

Wat kun je verwachten?

De grondwetshervorming zal de grootste hoeveelheid wetgeving introduceren om de huidige regels en praktijken te wijzigen die zijn overgebleven na de ontbinding van de Sovjet-Unie. Het gaat de fundamentele individuele en collectieve rechten en vrijheden uitbreiden, de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht verbeteren, enz.

De nieuwe grondwet omvat onder meer:

1. Revolutionair verschuiving in het nationale werkparadigma van “staat – samenleving – persoon” naar een nieuwe: “persoon – samenleving – staat”;

2. voorzien in menselijke belangen in het proces van economische hervormingen als een van de belangrijkste voorwaarden voor het opbouwen van een sociale en rechtvaardige staat;

3. verbeterde en versterkte rol en status van de instellingen van het maatschappelijk middenveld;

4. bijzondere milieubepalingen;

5. verbeterd systeem van mensenrechtenbescherming, preventie van kinderarbeid, betrouwbare bescherming van de rechten van personen met een handicap, vertegenwoordigers van de oudere generatie.

Door deze veranderingen zal Oezbekistan reageren op de dringende uitdagingen en de ontwikkeling van de behoeften van een natie.

Laatste af…

We zijn getuige van een democratische ontwikkeling van de Oezbeekse natie, die een tweede stap is na de ingrijpende economische hervormingen die de huidige president eerder heeft doorgevoerd. De nieuwe grondwet zal de strategische routekaart worden voor de ontwikkeling van Oezbekistan, en daarmee een officiële opening van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land. Het is van groot belang dat Europa een objectieve evaluatie maakt van dit proces om zijn inbreng te kunnen leveren bij de vorming van het nieuwe Oezbekistan. Een grotere Europese betrokkenheid en bewustwording zal de democratisering, mensenrechten en politieke vrijheden die hoog worden geëist, alleen maar verdiepen.

Laten we niet kortzichtig zijn en ons beperken tot één optie of verklaring, maar wees snel klaar om Oezbekistan te verwelkomen in ons democratisch kamp.

Vita Kobiela is onderzoeks- en beleidsanalist op het gebied van de betrekkingen tussen de EU en Centraal-Azië en analist bij EUROUZ en communicatieadviseur bij Volt Brussel.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending