Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan en Oezbekistan streven ernaar de betrekkingen te versterken en de handelsomzet te stimuleren

DELEN:

gepubliceerd

on

Kazachstan hecht het grootste belang aan de ontwikkeling van samenwerking met het broederlijke Oezbekistan, zei president van Kazachstan Kassym-Jomart Tokayev tijdens een ontmoeting op 19 februari met de Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken Bakhtiyor Saidov.

De president verwelkomde Saïdov en benadrukte de bereidheid van Kazachstan om de initiatieven van Oezbekistan voor het welzijn en de welvaart van de volkeren van de regio te blijven steunen.

Tijdens de bijeenkomst bespraken de partijen de vooruitzichten voor uitbreiding van de handels- en economische samenwerking, waardoor het volume van de handelsomzet tussen de twee landen zou toenemen en werd het belang geschetst van het vinden van nieuwe groeipunten. Ook de watersector en regionale veiligheid in Centraal-Azië stonden hoog op de agenda van de bijeenkomst.

Tokayev concentreerde zich op het versterken van de samenwerking in de doorvoer- en transportsector en herhaalde de aanleg van de Darbaza-Maktaraal-spoorlijn met toegang tot de grens met Oezbekistan, die zal helpen het volume van het vrachtvervoer te vergroten.

Op zijn beurt deelde Saïdov plannen voor gezamenlijk werk om de adequate uitvoering van eerder bereikte overeenkomsten te garanderen.

Tijdens de ontmoeting met de Kazachse vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Murat Nurtleu bespraken de partijen de bilaterale samenwerking, waarbij prioriteit werd gegeven aan politieke, economische, water-energie, doorvoer-transport en cultureel-humanitaire interactie.

“Oezbekistan is een betrouwbare bondgenoot en een belangrijke strategische partner van Kazachstan. Wij verwelkomen en waarderen de nieuwe prestaties van uw land op veel gebieden oprecht”, aldus Nurtleu.

advertentie

Nurtleu en Saidov benadrukten het belang van verdieping van de economische samenwerking. Kazachstan is een van de drie grootste handelspartners van Oezbekistan. De afgelopen jaren is de bilaterale handelsomzet consequent boven de 4 miljard dollar uitgekomen.

De tegenhangers kwamen overeen om de onderlinge handel te verhogen tot 10 miljard dollar en de zakelijke banden uit te breiden. De partijen onderstreepten het belang van de uitvoering van het project voor de bouw van het Centraal-Azië Internationaal Centrum voor Industriële Samenwerking aan de Kazachs-Oezbeekse grens, waarvan de lancering de handels-, economische en investeringsbetrekkingen zal vergemakkelijken.

Volgens de partijen kende de industriële samenwerking aanzienlijke vooruitgang met twaalf gezamenlijke projecten ter waarde van $12 miljoen. De landen zullen nog eens 156 projecten lanceren ter waarde van bijna 21 miljard dollar.

De partijen hielden ook rekening met de ontwikkeling van culturele en humanitaire banden, die de basis vormen voor sterke en langdurige betrekkingen tussen de twee staten.

Om spirituele waarden nieuw leven in te blazen, werd voorgesteld gezamenlijk onderzoek te doen om het gemeenschappelijke culturele en humanitaire erfgoed te bestuderen en te populariseren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending