Verbind je met ons

Oezbekistan

De meest actieve banken van Oezbekistan

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen heeft de rating van de meest actieve banken in Oezbekistan bijgewerkt. De grootste groei was te zien bij “National Bank” en “Infinbank” met respectievelijk 4 en 3 punten stijging. Tegelijkertijd viel 'Ipotekabank' uit de top drie en vertoonde 'Uzpromstroybank' de grootste daling in de algehele rating.

Het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen (CERR) heeft een “Bank Activity Index” ontwikkeld voor 31 commerciële banken van Oezbekistan. Op basis van de CERR Index wordt de rating van banken elk kwartaal geactualiseerd. De studie wordt uitgevoerd om veranderingen in het aandeel van de particuliere sector in bankactiva te volgen en om de effectiviteit van hervormingen en transformatieprocessen in de banksector van het land te beoordelen.

Per 1 juni 2022 bedroegen de activa van het bankwezen van de republiek 493.7 biljoen bedragen (een stijging van 25% per 1 juni 2021), passiva - 420.2 biljoen bedragen (+26%), leningen - 345.2 biljoen bedragen (+15.9%), deposito's - 173.9 biljoen bedragen (+37.8%).

In de studie van CERR werden banken in twee groepen verdeeld: Grote en Klein. De rating wordt voor elk van deze groepen afzonderlijk samengesteld. Tegelijkertijd omvat de groep kleine banken banken die alleen actief zijn in de stad Tasjkent (of slechts in één regio).

Rating van activiteit van grote banken voor het tweede kwartaal van 2022

Van de 17 grote banken ziet de Top-3 er als volgt uit: "Kapitalbank" blijft de toppositie in de algemene rating behouden, het heeft zijn indicatoren verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal in termen van financiële kapitaaltoereikendheid en winstgevendheid, wat aangeeft dat de actief werk van de bank met de bevolking en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Uit de ratingresultaten blijkt echter dat de bank aandacht moet besteden aan kapitaaltoereikendheid en winstgevendheid.

"Trastbank" behield zijn leidende positie, met de tweede regel van de rating, en "Hamkorbank" sluit de Top-3 af met 1 punt hoger.

advertentie

"Ipotekabank" is een van de grootste banken met een staatsaandeel, dat voorheen een dynamische groei liet zien (met 6 punten), verschoven van de 3e naar de 5e plaats in de algemene rating. De lage indicator voor de financiële intermediatie van de bank wijst op de noodzaak om de verhouding tussen termijndeposito's en leningen verder te verhogen, de efficiëntie van het gebruik van ontvangen gelden van andere banken en financiële instellingen te verhogen, evenals verplichtingen jegens het ministerie van Financiën. 

"National Bank of Oezbekistan" is in de algemene rating gestegen met 4 posities (12e plaats). Positieve resultaten werden genoteerd op het gebied van efficiëntie en liquiditeit van het beheer van de bank.

“Mikrokreditbank” steeg ook met 2 punten in het algemeen klassement en behaalde de 10e plaats, wat wordt veroorzaakt door significante positieve veranderingen in de financiële intermediatie-indicatoren van de bank (10e plaats) en de kwaliteit van de activa (11e plaats).

"Uzpromstroybank" heeft 4 posities in de rating verloren en is gedaald van de 10e naar de 14e plaats, wat wordt veroorzaakt door veranderingen in de kwaliteit van de activa van de bank, de efficiëntie van het management en de liquiditeit. Met name het volume van de probleemleningen is toegenomen en de verhouding tussen zeer liquide activa en totale activa is afgenomen.

Beoordeling van de activiteit van kleine banken voor het tweede kwartaal van 2022

Van de 14 kleine banken in Oezbekistan werd 'Universalbank' de meest actieve in het 2e kwartaal, waardoor haar positie in één keer met 3 punten verbeterde. Tegelijkertijd blijft "Davr Bank" de leider van de rating in de categorie van kleine banken en behoudt het zijn leidende posities.

“TBC Bank” verloor drie posities in de algemene rating en zakte van de 6e naar de 9e lijn van de rating.

Khalilulloh Khamidov, hoofd van de sector, CERR

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending