Verbind je met ons

Turkmenistan

Vooruitzichten op handels- en economisch partnerschap tussen Oezbekistan en Turkmenistan

DELEN:

gepubliceerd

on

Turkmenistan is onze naaste buur en een beproefde betrouwbare strategische partner, waarmee Oezbekistan niet alleen verbonden is door de gemeenschappelijkheid van eeuwenoude rijke geschiedenis, gelijkenis van talen, cultuur, tradities en gebruiken, nabijheid van spirituele en culturele waarden, maar ook door dezelfde standpunten over bijna alle bilaterale, regionale en mondiale kwesties van onze tijd, schrijft Obid Khakimov.

Een levendig symbool van eeuwige vriendschap, eenheid en culturele nabijheid van volkeren is de opening van de straat vernoemd naar de Turkmeense dichter, filosoof en literatuurklassieker Makhtumkuli en een bas-reliëf met zijn afbeelding in Tasjkent, de lancering van het Ashgabat-park in Tasjkent , de oprichting van het Oezbeeks-Turkmeense Vriendschapshuis en het Ulli Hovli-complex in de regio Khorezm in Oezbekistan.

Op zijn beurt is Alisher Navoi Street geopend in de hoofdstad van Turkmenistan, die symbolisch kruist met Makhtumkuli Fraga Avenue.

In ons land is een Republikeins Turkmeens Cultureel Centrum opgericht, dat zes Turkmeense culturele centra in verschillende regio's verenigt.

Dr Obid Khakimov

In Oezbekistan wonen ongeveer 200 duizend Turkmenen. Ze leven in vrede en harmonie met vertegenwoordigers van andere naties en nationaliteiten. Meer dan achtduizend kinderen van de Turkmeense nationaliteit studeren in 45 scholen met het onderwijzen van de Turkmeense taal, daar worden verschillende creatieve wedstrijden georganiseerd om getalenteerde studenten uitgebreid te stimuleren. De geavanceerde ervaring van de beste leraren die lessen geven in de Turkmeense taal wordt gepopulariseerd.

advertentie

Hoge dynamiek van strategisch partnerschap

Moderne bilaterale betrekkingen worden gekenmerkt door een hoge dynamiek van ontwikkeling van samenwerking tussen de landen, die gebaseerd zijn op de bepalingen van het Verdrag inzake de verdere versterking van vriendschappelijke betrekkingen en alomvattende samenwerking, ondertekend in 2007. In 2022 vieren Oezbekistan en Turkmenistan de 29e verjaardag van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen.

De gevestigde open en vertrouwende dialoog tussen de leiders van de twee landen is de basis geworden voor een positieve dynamiek van samenwerking, die een nieuw niveau van Oezbeeks-Turkmeens strategisch partnerschap aantoont.

Het bezoek van de president van de Republiek Oezbekistan, Shavkat Mirziyoyev, aan Turkmenistan in 2017 opende een nieuwe pagina in de verdere ontwikkeling van betrekkingen en verdieping van veelzijdige samenwerking.

De landen hebben positieve ervaring met het oplossen van waterbeheerkwesties, wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een regiobreed standpunt over het effectieve en rationele gebruik van de wateren van grensoverschrijdende rivieren in Centraal-Azië, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle landen in de regio. Beide staten ondersteunen ook de verbetering van de activiteiten van het Internationaal Fonds voor het redden van het Aralmeer en spreken de intentie uit om samen te werken bij de uitvoering van het VN-Verdrag ter bestrijding van woestijnvorming.

Samenwerking op het gebied van handel, economie en investeringen

Er is een merkbare toename van de indicatoren van economisch partnerschap, de intensivering van gezamenlijke inspanningen om deze verder te verhogen.

Ondanks de wereldwijde negatieve gevolgen van de pandemie bedroeg de handelsomzet tussen de landen eind 2021 bijna 902 miljoen dollar (een stijging van 67.6% t.o.v. 2020) en toegenomen vijfvoudige in vergelijking met 2017 ($ 177 miljoen).

De export van Oezbekistan naar Turkmenistan nam toe 2.4 keer tijdens de verslagperiode: van $ 79.5 miljoen naar $ 191.9 miljoen (een stijging van 52.2% t.o.v. 2020). De invoer uit Turkmenistan nam toe 5.3 keer: van $ 129.5 miljoen naar $ 710.1 miljoen ($ 72.36 miljoen vergeleken met 2020).

Daarom is Turkmenistan een van de tien belangrijkste handelspartners van Oezbekistan.

In de structuur van de export van Oezbekistan naar Turkmenistan in 2021 wordt het grootste deel ingenomen door diensten - $ 96.8 miljoen, chemische producten - $ 55 miljoen, voedingsproducten - $ 14.1 miljoen, non-food grondstoffen - $ 9.1 miljoen, industriële goederen - $ 8.8 miljoen, medicijnen - $ 2.4 miljoen.

In de structuur van de invoer van Oezbekistan uit Turkmenistan bestaat het grootste deel uit brandstof, smeeroliën, soortgelijke producten - $ 649.6 miljoen, chemische producten - $ 34.5 miljoen, industriële goederen - $ 13.9 miljoen, machines en uitrusting - $ 2.5 miljoen, diensten - $ 6.3 miljoen.

De praktische implementatie van de ondertekende handelscontracten volgend op de resultaten van de evenementen op hoog niveau die afgelopen najaar zijn gehouden, zal het mogelijk maken de handelsomzet te verhogen tot een miljard dollar.

De groei van de wederzijdse handelsvolumes zal ook worden gefaciliteerd door een gezamenlijk handelscentrum, dat wordt gelanceerd in de nieuw gecreëerde grenshandelszone, evenals overeenkomsten over de vervanging van invoer uit derde landen door concurrerende producten die in Oezbekistan en Turkmenistan worden geproduceerd.

De investeringssamenwerking ontwikkelt zich dynamisch. In de afgelopen vier jaar is het aantal ondernemingen met deelname van Turkmeens kapitaal in Oezbekistan gegroeid van 11 naar 160.

Er zijn 61 bedrijven actief op het grondgebied van Turkmenistan met deelname van inwoners van Oezbekistan, waaronder de ondernemingen van JSC UzAvtoSanoat en UzAgroTehSanoatHolding (respectievelijk export van auto's en landbouwmachines).

Er zijn goede fundamenten voor de intensivering van industriële samenwerking en het creëren van complete waardeketens met productiefaciliteiten die op het grondgebied van de twee landen zijn gestationeerd. Op dit gebied wordt, rekening houdend met het potentieel van Oezbekistan, de textiel-, bouw-, chemische, automobiel- en elektronica-industrie, de landbouw voor de partijen het belangrijkst.

Uitvoeren van gezamenlijke projecten

Het Oezbeeks-Turkmeense interregionale forum dat onlangs in Bukhara is gehouden, de bijeenkomst van de Business Council van Kamers van Koophandel en Industrie en de tentoonstelling van de productiecapaciteiten van de twee landen zijn gericht op het versterken van de interregionale samenwerking door regelmatige directe dialoog tussen de grensregio's. Het jaarlijks houden van fora van de regio's Oezbekistan en Turkmenistan zal een nieuwe motor worden voor de groei van economische samenwerking.

Dit zal ook worden vergemakkelijkt door een intergouvernementele overeenkomst over de wederzijdse oprichting van handelsmissies, die een mechanisme heeft gecreëerd om de samenwerking tussen de economische structuren van de twee landen uit te breiden, ook op afstand in realtime.

Vervoer communicatie

In 2021 bedroeg het internationale vrachtvervoer tussen Oezbekistan en Turkmenistan bijna 2 miljoen ton, een stijging van 18% ten opzichte van 2020, inclusief per spoor - 1.7 miljoen ton, over de weg - 0.3 miljoen ton.

Het transport van goederen naar Turkmenistan en in de tegenovergestelde richting vindt plaats via de snelwegen van Oezbekistan. Ook wordt een grote vrachtstroom van Oezbeekse goederen uitgevoerd via het grondgebied van Turkmenistan naar de grenzen van Iran en vervolgens naar de havens van de Perzische Golf. De partijen werken samen om het potentieel van de transportroute Oezbekistan-Turkmenistan-Kaspische Zee-Zuid-Kaukasus te maximaliseren. Deze corridor is ontworpen om toegang te bieden tot de Zwarte Zeehavens van Georgië, Turkije, Roemenië en andere landen.

De integratie van de communicatiesystemen van de twee landen maakt het niet alleen mogelijk om vrachtvervoer door onze territoria uit te voeren, maar ook om de kortste toegang te bieden tot de markten van de landen van de Azië-Pacific-regio, het Midden-Oosten, de Perzische Golf en Europa.

Dit is een internationale multimodale route "Azië-Pacifische landen - China - Kirgizië - Oezbekistan - Turkmenistan - Azerbeidzjan - Georgië - Europa (via de zeehaven van Turkmenbashi)," evenals bekende transportcorridors: "Rusland - Kazachstan - Oezbekistan - Turkmenistan - Iran - Oman - India; Oezbekistan - Turkmenistan - Kaspische Zee - Zuid-Kaukasus, verder - Bulgarije, Roemenië, Hongarije en andere Europese landen; Oezbekistan - Turkmenistan - Iran - Turkije - Bulgarije."

De uitvoering van grootschalige infrastructuurprojecten als de spoorlijnen Termez-Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar en Kerki-Akina-Andkhoy zal bijdragen aan de ontwikkeling van het doorvoerpotentieel van de twee landen en gunstige voorwaarden scheppen voor een meervoudig toename van het vrachtvolume via Turkmenistan en Oezbekistan naar de landen van Zuid- en Centraal-Europa, het Midden-Oosten, Zuid- en Zuidoost-Azië. Dit zal ook worden vergemakkelijkt door het verdere gebruik van het unieke potentieel van de Turkmenbashi-zeehaven en de volledige lancering van een multimodale transportcorridor langs de route Oezbekistan-Turkmenistan-Kaspische Zee en verder door de Zwarte Zeehavens met toegang tot Europa.

Onze landen hechten veel belang aan de sociaal-economische ontwikkeling van Afghanistan door vervoersprojecten van regionaal belang uit te voeren en de bevolking van elektriciteit te voorzien. Een praktische bijdrage in dit verband was de succesvolle exploitatie van de Hairaton-Mazar-i-Sharif-spoorwegen, de Akina-Andkhoy-spoorlijn, evenals de Surkhan-Puli-Khumri, Kerki-Imamnazar-Andkhoy, Serkhetabat-Herat, Rabatkashan- Hoogspanningslijnen Kalainau en Kerki-Shibirgan. Al deze vitale projecten zullen bijdragen aan het waarborgen van vrede en stabiliteit in Afghanistan.

Het bestaande uitgebreide systeem van transportcommunicatie tussen de twee landen, de toename van de capaciteit van grensdoorlaatposten en het creëren van gunstige tarifaire en non-tarifaire voorwaarden zullen zorgen voor de groei van het continentale vrachtvervoer en de onderlinge verwevenheid van het vervoer en het doorvoerpotentieel van de twee landen en heel Centraal-Azië.

Strategische richting - energiesector

Op dit gebied nemen we naast bilaterale samenwerking ook actief deel aan multilaterale projecten. Turkmenistan levert sinds 2009 aardgas aan China via Oezbekistan en Kazachstan. In deze context speelt de hoofdgasleiding Turkmenistan-Oezbekistan-Kazachstan-China een belangrijke rol bij het waarborgen van regionale stabiliteit en duurzame ontwikkeling. Bovendien zijn beide staten partners in een groot regionaal stroomvoorzieningsproject Turkmenistan - Oezbekistan - Tadzjikistan - Afghanistan-Pakistan ("TUTAP").

***

De betrekkingen tussen Oezbekistan en Turkmenistan worden gekenmerkt door een toenemende convergentie van belangen op gebieden als de ontwikkeling van regionaal handels-, doorvoer-, transport- en energiepotentieel, evenals het waarborgen van de regionale veiligheid.

In deze context wordt het staatsbezoek van president van Turkmenistan, Serdar Berdimuhamedov, aan Oezbekistan een logische voortzetting van effectieve en actieve onderhandelingen op het hoogste niveau. Het is ook gericht op het versterken van het bereikte niveau van bilaterale betrekkingen op basis van de beginselen van eeuwenoude vriendschap, goed nabuurschap, wederzijds vertrouwen en steun, constructieve politieke dialoog; uitbreiding van handels-, economische en investeringspartnerschappen; verdieping van culturele en humanitaire banden.

De resultaten van de besprekingen op hoog niveau zullen bijdragen tot de alomvattende versterking en uitbreiding van strategische partnerschapsrelaties in de geest van eeuwenoude vriendschap, goed nabuurschap en wederzijdse steun van de broederlijke Oezbeekse en Turkmeense volkeren.

Verdere verdieping van de bilaterale samenwerking zal dienen om de vrede en stabiliteit te versterken en universele welvaart in de Centraal-Aziatische regio te waarborgen.

Obid Khakimov
Directeur van het Centrum voor economisch onderzoek en hervormingen onder het bestuur van de president van de Republiek Oezbekistan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending