Verbind je met ons

Ierland

Ierse slachtoffersgroepen om te lobbyen bij de Amerikaanse president

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het voorstel van de Britse regering om alle onderzoeken, onderzoeken en juridische acties tegen het duistere gedrag van haar soldaten in Noord-Ierland tussen 1969 en 1998 stop te zetten, heeft furore gemaakt. Families van degenen die zijn omgekomen door de geweren en bommen van Britse soldaten en Ierse en Britse terroristen, zijn vastbesloten dat Boris Johnson niet zal wegkomen met deze ontwikkeling, die alle rechtvaardigheidsbeginselen in een moderne democratische samenleving ondermijnt en staat om zijn legerveteranen vrij te laten. Zoals Ken Murray uit Dublin meldt, een aantal groepen slachtoffers lijkt klaar om te lobbyen bij de Amerikaanse president Joe Biden (foto) in de hoop dat hij op de Britse premier zal leunen om zich terug te trekken.

Sommige lezers zullen het misschien buitengewoon vinden dat 23 jaar nadat het Brits-Ierse vredesakkoord in 1998 werd ondertekend en formeel een einde kwam aan 'The Troubles', families van degenen die in het conflict zijn omgekomen, nog steeds verwikkeld zijn in kostbare, frustrerende en langdurige juridische procedures. acties tegen de Britse regering die compensatie zoekt, maar, belangrijker nog, ongrijpbare antwoorden!

De rol van het Britse leger in enkele van de meest gruwelijke moorden tijdens het conflict was onder meer het bloedbad op Bloody Sunday in 1972 in Derry City, waar 14 onschuldige slachtoffers werden doodgeschoten door soldaten van het Parachute Regiment.

advertentie

Niet alleen maakten de Britten een puinhoop van hun verklaring voor de moorden, maar Lord Widgery loog in zijn daaropvolgende rapport tegen de wereld door te zeggen dat 'de [Britse] soldaten het eerst waren beschoten'!

Zijn slechte poging om een ​​whitewash-rapport te maken, resulteerde in een toename van het IRA-nummer dat zijn stoutste dromen overtrof, wat hielp om een ​​conflict te verlengen dat nog in de kinderschoenen stond.

Na aanhoudende druk op opeenvolgende Britse regeringen, leverde een tweede Bloody Sunday Inquiry van 12 jaar met een looptijd van 5,000 pagina's onder leiding van Lord Saville en die de Britse belastingbetaler iets minder dan £ 200 miljoen kostte, een ander resultaat op dat het neerschieten van onschuldige slachtoffers 'ongerechtvaardigd' was. in premier David Cameron die in juni 2010 publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbood in het Lagerhuis.

advertentie

Ondertussen heeft de opkomst dat bepaalde Britse soldaten en MI5-officieren samenwerkten met terroristen in de Ulster Volunteer Force om gerichte Ierse republikeinen te vermoorden, ertoe geleid dat een groeiend aantal katholieke families antwoorden zochten over de controversiële moorden op hun dierbaren.

Het is niet verrassend dat de Britten hard hebben gespeeld in alle daaropvolgende juridische procedures.

Zoals Stephen Travers, een overlevende van het bloedbad van Miami Showband in 1975 - zoals te zien op Netflix - vertelde: Newstalk Radio in Dublin vorige week, "speelt het Britse establishment het lange spel door de drie D's toe te passen, namelijk ontkennen, uitstellen en sterven."

Met andere woorden, als de Britse regering het groeiend aantal rechtszaken waarmee de families van de slachtoffers worden geconfronteerd, kan wegslepen, is de kans groot dat degenen die de rechtszaak aanhangig maken of de Britse soldaten die zichzelf verdedigen, dood zullen zijn tegen de tijd dat ze stap naar de rechtbank en annuleer zo de rechtvaardiging voor een dergelijke zaak en laat de Britten vrijuit voor hun vermeende moorden!

In de afgelopen maanden is de druk op de Britten toegenomen om hun illegale activiteiten op te lossen nadat een lijkschouwer afgelopen mei oordeelde dat tien katholieken die in 1971 door het leger van Hare Majesteit in Ballymurphy Belfast werden doodgeschoten, volkomen onschuldig waren.

De bevinding van Ballymurphy heeft een precedent geschapen dat tot vorige week een gênante en financieel dure aangelegenheid werd voor de Londense regering, een die het potentieel heeft om te onthullen dat bepaalde elementen in het Britse leger opzettelijk onschuldige Ierse katholieken vermoordden zonder een goede reden!

Om de frustratie van families die dierbaren in het conflict hebben verloren nog groter te maken, heeft het Noord-Ierse Openbaar Ministerie eerder deze maand aangekondigd de procedure tegen twee voormalige Britse soldaten - soldaat F voor de moord op twee mannen tijdens Bloody Sunday - in te trekken. in 1972 en soldaat B voor de moord op de 15-jarige Daniel Hegarty zes maanden later, misschien een signaal dat de Britse regering bereid is tot het uiterste te gaan om haar eigen regering te beschermen.

Toen de Noord-Ierse minister van Buitenlandse Zaken Brandon Lewis vorige week aankondigde dat er een verjaringstermijn wordt voorgesteld om alle onderzoeken, juridische acties en procedures te beëindigen om acties tegen Britse veiligheidsdiensten en katholieke en protestantse terroristische groeperingen aan te pakken, wekte zijn opmerkingen verontwaardiging op over het eiland Ierland.

Voor het eerst in lange tijd waren Britse vakbondsleden en Ierse nationalisten in Noord-Ierland, verrassend genoeg, voor één keer verenigd over dezelfde kwestie!

De Ierse Taoiseach Micheál Martin zei dat "de aankondiging onaanvaardbaar was en neerkwam op verraad".

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney was wat diplomatieker en zei: “de Ierse regering heeft een heel andere kijk… net als NI politieke partijen en slachtoffergroepen.

 "Dit is geen een voldongen feit', voegde hij eraan toe op Twitter. 

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, kwamen de Britten tijdens de Stormont House-besprekingen van 2014 met de Ierse regering overeen om problemen uit het verleden aan te pakken en de getroffen families te verzekeren dat hun respectieve problemen naar tevredenheid zouden worden afgehandeld.

De verrassende aankondiging van vorige week door Brandon Lewis zorgde echter zelfs voor woede op de oppositiebanken in Westminster.

De schaduwminister van Noord-Ierland, Labour-parlementslid, Louise Haigh zei dat de Britse premier Boris Johnson de stap goed moest uitleggen.

“Deze regering heeft de slachtoffers hun woord gegeven [dat] ze de juiste onderzoeken zouden leveren die zo lang aan slachtoffers en hun families waren ontzegd.

"Het zou beledigend zijn om die belofte te verscheuren en om dat te doen zonder de minste zweem van overleg met degenen die dierbaren hebben verloren, zou onthutsend ongevoelig zijn."

Ondertussen kijkt de groep van Slachtoffers over de Atlantische Oceaan naar politieke druk op de Britten.

De in Dublin gevestigde Margaret Urwin, die 'Justice for the Forgotten' vertegenwoordigt, zei: 'Ik roep de Ierse regering op om te lobbyen bij de Amerikaanse president Joe Biden.

Ze hebben niets te verliezen, zei ze.

De drie onschuldige broers van Eugene Reavey werden in januari 1976 in hun huis in het zuiden van Armagh doodgeschoten door de UVF met de steun van schurkenstaten van het Britse leger.

Hij leidt gezamenlijk TARP - het Waarheids- en Verzoeningsplatform - en heeft gezworen dat hij tot de dag dat hij sterft, de regering van Londen naar de uiteinden van de aarde zal volgen om gerechtigheid te krijgen voor zijn broers en degenen die door het Britse leger zijn vermoord.

In een gesprek met eureporter.co deze week zei hij: "Ik schrijf Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en smeek haar om bij president Biden te lobbyen om op de Britten te leunen om ervoor te zorgen dat deze verjaringstermijn niet wordt geïmplementeerd.

“De schoonzoon van Nancy Pelosi is Iers en de voorouders van Joe Biden waren Iers. We hebben invloedrijke steun in Washington en we streven ernaar deze maximaal te gebruiken om ervoor te zorgen dat de Britten hier niet mee wegkomen.

"Ze zijn er al eeuwen mee bezig en het wordt tijd dat hun leugens en slechte daden eindelijk aan de rest van de wereld worden onthuld."

Het is onwaarschijnlijk dat de telefoontjes van Margaret Urwin en Eugene Reavey aan dovemansoren gericht zijn.

Vorig jaar, toen de terugtrekkingsovereenkomst tussen de EU en het VK tot een einde kwam, zei president Biden dat hij een handelsovereenkomst van de VS met Londen niet zou steunen als acties van de Britten het vredesakkoord [Goede Vrijdag] van 1998 zouden ondermijnen.

Het lijkt erop dat het een paar ongemakkelijke maanden kan worden voor de stijve bovenlip in het Britse establishment.

LOOPT AF:

Ierland

Simon Coveney: Ierse minister van Buitenlandse Zaken krijgt vertrouwensstemming

gepubliceerd

on

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney (foto) krijgt later een vertrouwensstemming als de Dáil (Ierse parlement) terugkeert van zijn zomerreces, schrijft de BBC.

Coveney is bekritiseerd vanwege zijn behandeling van de benoeming van voormalig minister Katherine Zappone als speciaal gezant van de VN.

Hij heeft ontkend dat er gelobbyd was om haar te benoemen, maar verontschuldigde zich voor het niet informeren van het kabinet voor een vergadering in juli.

advertentie

Sindsdien heeft ze de functie afgewezen.

Sinn Féin heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de heer Coveney, maar de regering moet een motie van wantrouwen indienen, die zal worden besproken door de TD's (parlementsleden) en er later over zal worden gestemd.

Taoiseach Micheál Martin, van Fianna Fáil, beschreef het als een "onoplettendheid" dat Coveney zijn regeringscollega's niet had geïnformeerd over de benoeming voorafgaand aan de kabinetsvergadering, een beweging die naar verluidt verdeeldheid heeft veroorzaakt.

advertentie

Coveney's partij, Fine Gael, maakt deel uit van een coalitie met Fianna Fáil en de Groene Partij.

Katherine Zappone
Katherine Zappone was een ministeriële collega van Simon Coveney en Leo Varadkar

Later bleek dat Coveney's partijleider Leo Varadkar pas een week voor het kabinet op de hoogte was van de benoeming van een "speciale gezant bij de VN voor vrijheid van mening en meningsuiting", toen Zappone hem hierover sms'te.

In berichten die Varadkar in september uitbracht, liet hij zien dat hij Coveney vervolgens vóór de kabinetsvergadering in juli naar de rol had gevraagd.

Zappone antwoordde dat haar contract spoedig zou worden afgerond.

Op 4 augustus kondigde Zappone aan dat ze de functie van speciale gezant niet zou opnemen, omdat ze van mening was dat "het duidelijk is dat kritiek op het benoemingsproces de legitimiteit van de rol zelf heeft aangetast".

Sinn Féin-president Mary Lou McDonald heeft opgeroepen tot ontslag van Coveney en heeft een motie van wantrouwen in het vooruitzicht gesteld.

Ze bestempelde zijn acties als niet "van het niveau dat van een minister wordt verwacht".

De PvdA heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in de regering, maar leider Alan Kelly zei dat er "grotere problemen" waren dan de ruzie.

Op dinsdag (14 september) vertelde Coveney op een partijconferentie dat hij "beschaamd" was dat de benoeming tot een "fiasco" had geleid.

"Het is niet mijn beste maand in de politiek geweest", zei hij.

Verder lezen

Brexit

Commissie keurt Ierse steunmaatregel van 10 miljoen euro voor visserijsector goed in het kader van Brexit

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Ierse regeling ter waarde van 10 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van de visserijsector die wordt getroffen door de terugtrekking van het VK uit de EU, en de daaruit voortvloeiende verlagingen van het quotaaandeel zoals voorzien in de bepalingen van de handels- en samenwerkingsovereenkomst (TCA) tussen de EU en het VK. De steun zal beschikbaar zijn voor bedrijven die zich ertoe verbinden hun visserijactiviteiten voor een maand tijdelijk stop te zetten.

Het doel van de regeling is om een ​​deel van het Ierse verminderde vangstquotum voor andere vaartuigen te sparen, terwijl de begunstigden hun activiteiten tijdelijk stopzetten. De vergoeding wordt toegekend als een niet-restitueerbare subsidie, berekend op basis van het gemiddelde bruto-inkomen voor de vlootomvang, exclusief de kosten van brandstof en voedsel voor de bemanning van het schip. Elke in aanmerking komende onderneming heeft recht op steun voor maximaal een maand in de periode van 1 september tot en met 31 december 2021. De Commissie heeft de maatregelen beoordeeld op grond van artikel 107, lid 3, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ( VWEU), dat de lidstaten in staat stelt om onder bepaalde voorwaarden de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten of regio's te ondersteunen. relatie met het VK.

Daarom vergemakkelijkt de maatregel de ontwikkeling van deze sector en draagt ​​hij bij tot de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid om ervoor te zorgen dat visserij- en aquacultuuractiviteiten op de lange termijn ecologisch duurzaam zijn. De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregel een passende vorm van steun vormt om een ​​ordelijke overgang in de EU-visserijsector na de terugtrekking van het VK uit de EU te vergemakkelijken. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

advertentie

Het besluit van vandaag (3 september) loopt niet vooruit op de vraag of de steunmaatregel uiteindelijk in aanmerking komt voor financiering van de Brexit Adjustment Reserve 'BAR', die zal worden beoordeeld zodra de BAR-verordening in werking is getreden. Het geeft Ierland echter al de rechtszekerheid dat de Commissie van oordeel is dat de steunmaatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels, ongeacht de uiteindelijke financieringsbron. De niet-vertrouwelijke versie van het besluit zal ter beschikking worden gesteld onder zaaknummer SA.64035 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

advertentie
Verder lezen

coronavirus

Ontmaskerd: 23 aangehouden wegens fraude met zakelijke e-mail met COVID-19

gepubliceerd

on

Als onderdeel van een door Europol gecoördineerde actie is door de autoriteiten in Roemenië, Nederland en Ierland een geavanceerd fraudesysteem ontdekt dat gebruikmaakt van gecompromitteerde e-mails en fraude met voorschotten. 

Op 10 augustus zijn 23 verdachten aangehouden bij een reeks gelijktijdige invallen in Nederland, Roemenië en Ierland. In totaal werden 34 plaatsen doorzocht. Deze criminelen zouden bedrijven in ten minste 20 landen voor ongeveer € 1 miljoen hebben opgelicht. 

De fraude werd gerund door een georganiseerde misdaadgroep die voorafgaand aan de COVID-19-pandemie al illegaal andere fictieve producten online te koop aanbood, zoals houten pellets. Vorig jaar hebben de criminelen hun modus operandi gewijzigd en zijn ze na het uitbreken van de COVID-19-pandemie begonnen met het aanbieden van beschermend materiaal. 

advertentie

Deze criminele groep - bestaande uit onderdanen van verschillende Afrikaanse landen die in Europa wonen, creëerde valse e-mailadressen en webpagina's die vergelijkbaar waren met die van legitieme groothandelsbedrijven. Door zich voor te doen als deze bedrijven, zouden deze criminelen de slachtoffers, voornamelijk Europese en Aziatische bedrijven, misleiden om bestellingen bij hen te plaatsen en vooruitbetalingen te vragen om de goederen te kunnen verzenden. 

De levering van de goederen heeft echter nooit plaatsgevonden en de opbrengst werd witgewassen via Roemeense bankrekeningen die door de criminelen werden beheerd voordat ze bij geldautomaten werden opgenomen. 

Europol ondersteunt deze zaak sinds het begin in 2017 door: 

advertentie
  • Het samenbrengen van de nationale onderzoekers van alle kanten die nauw hebben samengewerkt met Europol's European Cybercrime Centre (EC3) om zich voor te bereiden op de actiedag;
  • het verstrekken van continue ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen, en;
  • het inzetten van twee van haar cybercriminaliteitsexperts bij de invallen in Nederland om de Nederlandse autoriteiten te ondersteunen bij het controleren van realtime informatie die tijdens de operatie is verzameld en bij het veiligstellen van relevant bewijsmateriaal. 

Eurojust coördineerde de justitiële samenwerking met het oog op de huiszoekingen en verleende ondersteuning bij de uitvoering van verschillende justitiële samenwerkingsinstrumenten.

Deze actie werd uitgevoerd in het kader van de Europees multidisciplinair platform tegen criminele dreigingen (EMPACT).

Bij deze actie waren de volgende rechtshandhavingsinstanties betrokken:

  • Roemenië: Nationale politie (Poliția Română)
  • Nederland: Nationale Politie (Politie)
  • Ierland: Nationale politie (An Garda Síochána)
  • Europol: Europees Cybercrime Centrum (EC3)
     
gehouden EMPACT

In 2010 heeft de Europese Unie een vierjarige beleidscyclus om te zorgen voor meer continuïteit in de strijd tegen de zware internationale en georganiseerde misdaad. In 2017 heeft de Raad van de EU besloten om de EU-beleidscyclus voor de periode 2018 - 2021 voort te zetten. Het is bedoeld om de belangrijkste bedreigingen van de georganiseerde en zware internationale misdaad voor de EU aan te pakken. Dit wordt bereikt door het verbeteren en versterken van de samenwerking tussen de relevante diensten van EU-lidstaten, -instellingen en -agentschappen, evenals niet-EU-landen en -organisaties, inclusief de particuliere sector waar relevant. Cybercrime is een van de prioriteiten voor de beleidscyclus.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending