Verbind je met ons

Ierland

Moeten mensen in Noord-Ierland een stem hebben bij de verkiezingen voor het Europees Parlement? - Gezien het land onderworpen is aan de EU-wetgeving 

DELEN:

gepubliceerd

on

“Het lijkt een beetje vreemd dat als je een Frans staatsburger bent en op Bali woont, je kunt stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar als je een Iers staatsburger bent die in Belfast woont, kun je dat niet doen.” - schrijft Else Kvist, van New Europeans UK.

In het Britse parlement zijn vragen gerezen over de vraag waarom Ierse en Britse burgers die in Noord-Ierland wonen, niet kunnen stemmen en zich kandidaat kunnen stellen bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement – ​​ondanks dat de regio feitelijk nog steeds deel uitmaakt van de interne markt. De kwestie werd aan de orde gesteld door de voormalige vicevoorzitter van de Noord-Ierse Assemblee, Jane Morrice, die meer dan 25 jaar geleden hielp bij het opstellen van het Goede Vrijdagakkoord. Het komt op een moment dat de Noord-Ierse Assemblee net weer aan de slag is na twee jaar van impasse over de Brexit-handelsovereenkomst. 

De Citizen's Rights APPG, gehouden in een van de vergaderzalen bij Westminster Hall, waar koningin Elizabeth II opgebaard lag, had gehoord over het stemrecht van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen bij de komende lokale en algemene verkiezingen. De focus van de bijeenkomst, georganiseerd door New Europeans UK, verschoof vervolgens naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni, waarbij veel EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen, zullen kunnen stemmen, als hun land van herkomst zijn burgers toestaat vanuit het buitenland te stemmen. Op vier na bieden alle 27 EU-landen hun burgers de mogelijkheid om vanuit het buitenland te stemmen. 

Ierland is een van de vier landen die burgers in het buitenland hun rechten ontnemen 

De “boosdoeners” – zoals voorzitter van New Europeans UK prof. Ruvi Ziegler het heeft beschreven – die hun burgers niet toestaan ​​om vanuit het buitenland te stemmen, zijn: Ierland, Cyprus, Malta en Denemarken. “En dat is vooral problematisch in Groot-Brittannië, omdat die mensen de EU niet hebben verlaten. Groot-Brittannië heeft ervoor gezorgd dat ze buiten de EU zijn gaan leven. Ze kwamen hier als mensen die naar een EU-land zijn verhuisd, ze hebben niet mogen stemmen in het referendum en staan ​​nu op het punt te verliezen. In Noord-Ierland zelfs nog meer”, zei prof. Ziegler vóór de bijeenkomst hoorde van Jane Morrice, een voormalige BBC-journalist die politiek campagnevoerder werd, die vanuit Belfast online op de bijeenkomst afstemde.

Jane Morrice wilde weten wat er wordt gedaan om tegemoet te komen aan de Europese rechten van de burgers van Noord-Ierland – verwijzend naar degenen met het Britse of Ierse staatsburgerschap of beide – tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Ze vroeg zich af waarom de burgers van Noord-Ierland niet zullen kunnen stemmen of zich kandidaat zullen stellen bij die verkiezingen. “Het is belangrijk op te merken dat er in Noord-Ierland ongeveer een half miljoen mensen zijn met het Ierse staatsburgerschap, inclusief Britse en Ierse staatsburgers. -Velen van hen zullen hun Europese rechten willen uitoefenen. Kunnen we vaststellen wat er aan wordt gedaan?”, vroeg ze. 

Voorzitter van New Europeans UK, prof. Ruvi Ziegler, antwoordde: “De geadresseerde is in werkelijkheid de Ierse staat, aangezien het voor elk land in de EU een nationale aangelegenheid is om zijn burgers stemrecht te geven. De bijzondere complicatie in Noord-Ierland is niet alleen dat zoveel burgers daadwerkelijk Europese burgers zijn, maar dat het Europese burgers zijn in een gebied dat buiten de EU ligt, maar toch voor een groot deel onder het EU-recht valt vanwege het Noord-Ierse Protocol. -Dat is anders dan wanneer ze op Bali of Canada zouden wonen.’

advertentie

Prof. Ziegler vervolgde met te zeggen dat het aan de Ierse instellingen is om te overwegen of er, gegeven de omstandigheden van dat land, een speciale uitzondering voor Noord-Ierland moet komen. – “Omdat er in Ierland een groter debat gaande is over de vraag of Ierse burgers die buiten Ierland wonen, moeten kunnen stemmen – aangezien er eerlijk gezegd zoveel Ierse staatsburgers zijn die buiten Ierland wonen.” hij voegde toe. 

Jane Morrice, hoofd van het bureau van de Europese Commissie in Noord-Ierland, vervolgde met te zeggen dat ze niet per se op zoek was naar een onmiddellijk antwoord, maar dat ze het bewustzijn wilde vergroten dat een half miljoen EU-burgers in Noord-Ierland hun kiesrecht worden ontnomen. de verkiezingen voor het Europees Parlement, die plaatsvinden van 6 tot 9 juni. In het Goede Vrijdagakkoord is vastgelegd dat mensen die in Noord-Ierland geboren zijn, ervoor kunnen kiezen het Ierse of Britse staatsburgerschap te behouden, of beide. 

Een unie van burgers 

Oprichter en CEO van New Europeans UK, Roger Casale, zei toen: “De EU is een unie van markten en geld – maar het is ook een unie van burgers. De Europese Unie praat graag over zichzelf als een Europa van burgers – dus hoe zit het met de Europese burgers in Noord-Ierland? Het lijkt een beetje vreemd dat als je een Frans staatsburger bent en op Bali woont, je kunt stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar als je een Iers staatsburger bent die in Belfast woont, kun je dat niet doen. 

“Ik wil de boot niet op zijn kop zetten, jij (Jane Morrice) was zeer nauw betrokken bij het Goede Vrijdag-akkoord, en ik was destijds een nieuw gekozen parlementslid. We zullen ons altijd herinneren waar we vandaan komen en waar we moeten blijven. – Niettemin bestaat er zoiets als Europa en de Europese Unie – en natuurlijk maakt Noord-Ierland deel uit van de interne markt. - Dus als het deel uitmaakt van de interne markt, zou het dan niet ook vertegenwoordigers in het Europees Parlement moeten hebben? 

Als stichtend lid van de Northern Ireland Women's Coalition, een gemeenschapsoverschrijdende partij, was Jane Morrice betrokken bij de onderhandelingen die in 1998 tot het Goede Vrijdagakkoord leidden. Ze reageerde door uit te leggen: “Brits of Iers, volgens het Goede Vrijdagakkoord kan er geen sprake zijn van discriminatie – zowel Britten als Ieren moeten hun Europese rechten kunnen uitoefenen – ongeacht of ze wel of niet over een Iers paspoort beschikken – en dat is een zeer moeilijke en gevoelige kwestie . 

“Ook wat betreft representatie is dat een argument van velen die tegen het protocol zijn, die zeggen: waarom zouden we dit doen zonder representatie? Het is dus zeker een oplossing voor hen om vertegenwoordiging te krijgen en zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.” 

De Brexit-onderhandelingen en de ineenstorting van de regering 

Het Noord-Ierse Protocol was de eerste handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de EU, als onderdeel van de bredere Brexit-onderhandelingen. Het werd op 1 januari 2021 van kracht met als doel een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden. Maar het betekende nieuwe controles op goederen die vanuit Groot-Brittannië in de havens van Noord-Ierland aankwamen, waardoor er in feite een grens langs de Ierse Zee ontstond. - Iets wat vakbondsleden van streek maakt, omdat zij menen dat dit de plaats van Noord-Ierland binnen Groot-Brittannië ondermijnt. En leidde de DUP tot een boycot van de Noord-Ierse machtsdelingsregering in Stormont. 

Het protocol werd later gewijzigd met een nieuwe overeenkomst genaamd het Windsor Framework, die een systeem van twee handelsroutes introduceerde. De groene rijstroken zijn bedoeld voor goederen die in Noord-Ierland achterblijven met minimaal papierwerk en zonder controles. De rode banen zijn voor goederen die mogelijk in de EU terechtkomen en dus nog steeds controles vereisen. Het systeem werd op 1 oktober 2023 in gebruik genomen, ondanks de weigering van de DUP om het te ondersteunen. 

Impasse doorbroken 

De impasse werd eerder dit jaar eindelijk doorbroken toen de DUP na onderhandelingen met de Britse regering instemde met een nieuwe handelsovereenkomst genaamd "Safeguarding the Union". De deal zal de controles en het papierwerk op goederen die vanuit de rest van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd, verder verminderen. Het maakte ook de weg vrij voor de DUP om een ​​einde te maken aan de boycot van de gedecentraliseerde regering, en de Noord-Ierse Assemblee in Stormont is nu weer operationeel. Het was een historisch moment toen Michelle O'Neill, vice-president van Sinn Féin, werd benoemd tot de eerste nationalistische eerste minister van Noord-Ierland. De rol van vice-eerste minister werd overgenomen door Emma Little-Pengelly van de DUP. Een gedecentraliseerde regering in Noord-Ierland kan alleen opereren op een gemeenschapsoverschrijdende basis met de betrokkenheid van zowel unionisten als nationalisten, volgens de regels voor machtsdeling in het kader van het Goede Vrijdagakkoord. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending