Verbind je met ons

UK

De Noord-Ierse regering keert terug na een pauze van twee jaar.

DELEN:

gepubliceerd

on

De verdeelde regering in Noord-Ierland zal worden teruggebracht, precies twee jaar nadat deze uiteenviel. Een bijeenkomst van de wetgevende vergadering in Stormont in Belfast vandaag (zaterdag) om 13 uur GMT zal de instellingen die de macht delen weer tot leven brengen.

Een Ierse nationalist zal voor het eerst de eerste minister in de regering zijn.

Na het stopzetten van de boycot vanwege de Brexit-handelsregels riep de Democratic Unionist Party (DUP) op tot terugroeping van Stormont.

Het is twee jaar geleden dat de DUP zijn eerste minister ontsloeg uit protest tegen het verplaatsen van goederen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië, waarvoor meer controles en papierwerk nodig was.

Deze stap bracht de machtsdelende uitvoerende macht ten val, en sindsdien blokkeert de partij de heropleving van de instellingen.

Maar maandag besloot de DUP terug te gaan naar Stormont als onderdeel van een deal met de regering die bedoeld was om de zorgen van unionisten over de plaats van Noord-Ierland in de Britse interne markt weg te nemen.

Wat gaat er vandaag gebeuren?
Leden van de wetgevende vergadering (MLA's) zullen als eerste taak een nieuwe voorzitter kiezen.

advertentie

Zodra de spreker gekozen is, zullen de partijen die leiding kunnen geven aan de uitvoerende macht (het orgaan in Noord-Ierland dat beslissingen neemt en beleid voert) hun kandidaten voor ministersposten naar voren schuiven.

Nu Sinn Féin de meeste zetels in de Kamer heeft (mei 2022), zal het voor het eerst een eerste minister kiezen. De functie zal worden vervuld door Michelle O'Neill, vice-president van de Ierse Republikeinse Partij.

De DUP zal voor het eerst een vice-eerste minister kiezen. Zij zijn de grootste unionistische partij. Mensen hebben gedacht dat Emma Little-Pengelly zou kunnen worden gekozen, maar de DUP heeft niet met zekerheid gezegd wat haar plannen zijn.

De eerste en assistent-eerste ministers werken samen en hebben dezelfde hoeveelheid macht. De benoeming van mevrouw O'Neill tot de eerste Republikeinse eerste minister van Noord-Ierland wordt echter gezien als een belangrijk keerpunt voor het Ierse nationalisme.

Er is vóór de vergadering veel gepraat over welke gebieden de Stormont-partijen zouden kunnen innemen.

De op twee na grootste partij in het parlement, de Alliantiepartij, heeft nog niet met zekerheid gezegd of zij zich bij de regering zullen aansluiten. Naomi Long, de leider van de partij, was echter eerder minister van Justitie.

Een stem van mensen uit verschillende gemeenschappen, en niet van het D'Hondt-systeem, beslist wie de baan krijgt. Het D'Hondt-systeem bepaalt hoeveel van de andere zeven afdelingen elke partij krijgt en in welke volgorde.

De Ulster Unionist Party (UUP) zei dat zij zich bij de regering zou aansluiten in plaats van zich als officiële oppositiepartij op te stellen.

Foto door Osama Madlom on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending