Verbind je met ons

Visserij

De EU komt met Noorwegen en Groot-Brittannië een akkoord over vangstmogelijkheden voor 2024 ter waarde van ruim 1 miljard euro voor EU-vissers

DELEN:

gepubliceerd

on

Vrijdag laat (8 december) heeft de EU overeenstemming bereikt met Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk over de vangstmogelijkheden voor 2024.

De overeenkomst met Groot-Brittannië heeft betrekking op 85 totaal toegestane vangsten in de Noordoost-Atlantische Oceaan. Het beveiligt vangstmogelijkheden van bijna 388,000 ton voor de EU-vloot, naar schatting ter waarde van ongeveer € 1 miljard gebaseerd op historische groothandelsprijzen, gecorrigeerd voor inflatie.

De overeenkomst zal bijdragen aan het duurzame beheer van de visbestanden die gezamenlijk door de partijen worden beheerd, en zal stabiliteit en voorspelbaarheid bieden voor de respectieve vloten en exploitanten.

De overeenkomst werd bereikt in het kader van de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst (TCA) tussen de EU en het VK na het vierde jaarlijkse overleg over de vangstmogelijkheden tussen beide partijen. De EU baseerde haar standpunten op haar rechtskader, inclusief zeebekkengerelateerde meerjarenplannen. De onderhandelingen werden geleid door de beste beschikbare wetenschappelijke advies over de toestand van de visbestanden. Sociaal-economische overwegingen Er werd ook rekening mee gehouden om verstikkingssituaties te voorkomen die zouden leiden tot een voortijdige sluiting van bepaalde visserijtakken.

Bovendien, een trilaterale overeenkomst tussen de EU, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk over de gezamenlijk beheerde visserijbestanden in de Noordzee voor 2024 vastgesteld totaal toegestane vangstenvoor meer dan 915,000 ton, goed voor een EU-quotum van bijna 415,000 ton kabeljauw, schelvis, koolvis, wijting, schol en haring. 

Ten slotte De EU en Noorwegen hebben bilateraal overleg afgerond voor gedeelde aandelen in de Noordzee en het Skagerrak, evenals voor quota-uitwisselingen. De drie bilaterale overeenkomsten betrekking hebben op de uitwisseling van quota, wederzijdse toegang to fishing in each other’s waters and quota-instelling in het Skagerrak en het Kattegat.

Beide partijen zorgden voor een ambitieus evenwicht in de uitwisseling van vangstmogelijkheden van groot economisch belang. Onder andere aandelen, de De EU zal 9,983 ton Arctische kabeljauw ontvangen voor 2024, zolang dat nog zal gebeuren 48,000 ton blauwe wijting overbrengen naar Noorwegen.

advertentie

De overeengekomen vangstbeperkingen zullen ter opname in de Vangstmogelijkhedenverordening voor 2024 worden voorgelegd tijdens de AGRIFISH-raadsvergadering die gisteren begon en vandaag voortduurt.

Meer informatie is online beschikbaar – hier en hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending