Verbind je met ons

Ierland

NextGenerationEU: Europese Commissie keurt herstel- en veerkrachtplan van Ierland goed

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft een positieve beoordeling gegeven van het herstel- en veerkrachtplan van Ierland. Dit is een belangrijke stap in de richting van de EU-uitbetaling van 989 miljoen euro aan subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility. Deze financiering zal de uitvoering ondersteunen van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Ierland. Het zal Ierland in staat stellen sterker uit de COVID-19-pandemie te komen.

De Commissie heeft het plan van Ierland beoordeeld op basis van de criteria die zijn uiteengezet in de RRF-verordening. De Raad heeft nu in de regel vier weken de tijd om de voorstellen van de Commissie goed te keuren. De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat € 800 miljard (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in de hele EU. EEN persbericht, Q & A als factsheet (Engels) zijn online beschikbaar.

advertentie

Ierland

Simon Coveney: Ierse minister van Buitenlandse Zaken krijgt vertrouwensstemming

gepubliceerd

on

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney (foto) krijgt later een vertrouwensstemming als de Dáil (Ierse parlement) terugkeert van zijn zomerreces, schrijft de BBC.

Coveney is bekritiseerd vanwege zijn behandeling van de benoeming van voormalig minister Katherine Zappone als speciaal gezant van de VN.

Hij heeft ontkend dat er gelobbyd was om haar te benoemen, maar verontschuldigde zich voor het niet informeren van het kabinet voor een vergadering in juli.

advertentie

Sindsdien heeft ze de functie afgewezen.

Sinn Féin heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de heer Coveney, maar de regering moet een motie van wantrouwen indienen, die zal worden besproken door de TD's (parlementsleden) en er later over zal worden gestemd.

Taoiseach Micheál Martin, van Fianna Fáil, beschreef het als een "onoplettendheid" dat Coveney zijn regeringscollega's niet had geïnformeerd over de benoeming voorafgaand aan de kabinetsvergadering, een beweging die naar verluidt verdeeldheid heeft veroorzaakt.

advertentie

Coveney's partij, Fine Gael, maakt deel uit van een coalitie met Fianna Fáil en de Groene Partij.

Katherine Zappone
Katherine Zappone was een ministeriële collega van Simon Coveney en Leo Varadkar

Later bleek dat Coveney's partijleider Leo Varadkar pas een week voor het kabinet op de hoogte was van de benoeming van een "speciale gezant bij de VN voor vrijheid van mening en meningsuiting", toen Zappone hem hierover sms'te.

In berichten die Varadkar in september uitbracht, liet hij zien dat hij Coveney vervolgens vóór de kabinetsvergadering in juli naar de rol had gevraagd.

Zappone antwoordde dat haar contract spoedig zou worden afgerond.

Op 4 augustus kondigde Zappone aan dat ze de functie van speciale gezant niet zou opnemen, omdat ze van mening was dat "het duidelijk is dat kritiek op het benoemingsproces de legitimiteit van de rol zelf heeft aangetast".

Sinn Féin-president Mary Lou McDonald heeft opgeroepen tot ontslag van Coveney en heeft een motie van wantrouwen in het vooruitzicht gesteld.

Ze bestempelde zijn acties als niet "van het niveau dat van een minister wordt verwacht".

De PvdA heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in de regering, maar leider Alan Kelly zei dat er "grotere problemen" waren dan de ruzie.

Op dinsdag (14 september) vertelde Coveney op een partijconferentie dat hij "beschaamd" was dat de benoeming tot een "fiasco" had geleid.

"Het is niet mijn beste maand in de politiek geweest", zei hij.

Verder lezen

Brexit

Commissie keurt Ierse steunmaatregel van 10 miljoen euro voor visserijsector goed in het kader van Brexit

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Ierse regeling ter waarde van 10 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van de visserijsector die wordt getroffen door de terugtrekking van het VK uit de EU, en de daaruit voortvloeiende verlagingen van het quotaaandeel zoals voorzien in de bepalingen van de handels- en samenwerkingsovereenkomst (TCA) tussen de EU en het VK. De steun zal beschikbaar zijn voor bedrijven die zich ertoe verbinden hun visserijactiviteiten voor een maand tijdelijk stop te zetten.

Het doel van de regeling is om een ​​deel van het Ierse verminderde vangstquotum voor andere vaartuigen te sparen, terwijl de begunstigden hun activiteiten tijdelijk stopzetten. De vergoeding wordt toegekend als een niet-restitueerbare subsidie, berekend op basis van het gemiddelde bruto-inkomen voor de vlootomvang, exclusief de kosten van brandstof en voedsel voor de bemanning van het schip. Elke in aanmerking komende onderneming heeft recht op steun voor maximaal een maand in de periode van 1 september tot en met 31 december 2021. De Commissie heeft de maatregelen beoordeeld op grond van artikel 107, lid 3, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ( VWEU), dat de lidstaten in staat stelt om onder bepaalde voorwaarden de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten of regio's te ondersteunen. relatie met het VK.

Daarom vergemakkelijkt de maatregel de ontwikkeling van deze sector en draagt ​​hij bij tot de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid om ervoor te zorgen dat visserij- en aquacultuuractiviteiten op de lange termijn ecologisch duurzaam zijn. De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregel een passende vorm van steun vormt om een ​​ordelijke overgang in de EU-visserijsector na de terugtrekking van het VK uit de EU te vergemakkelijken. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

advertentie

Het besluit van vandaag (3 september) loopt niet vooruit op de vraag of de steunmaatregel uiteindelijk in aanmerking komt voor financiering van de Brexit Adjustment Reserve 'BAR', die zal worden beoordeeld zodra de BAR-verordening in werking is getreden. Het geeft Ierland echter al de rechtszekerheid dat de Commissie van oordeel is dat de steunmaatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels, ongeacht de uiteindelijke financieringsbron. De niet-vertrouwelijke versie van het besluit zal ter beschikking worden gesteld onder zaaknummer SA.64035 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

advertentie
Verder lezen

coronavirus

Ontmaskerd: 23 aangehouden wegens fraude met zakelijke e-mail met COVID-19

gepubliceerd

on

Als onderdeel van een door Europol gecoördineerde actie is door de autoriteiten in Roemenië, Nederland en Ierland een geavanceerd fraudesysteem ontdekt dat gebruikmaakt van gecompromitteerde e-mails en fraude met voorschotten. 

Op 10 augustus zijn 23 verdachten aangehouden bij een reeks gelijktijdige invallen in Nederland, Roemenië en Ierland. In totaal werden 34 plaatsen doorzocht. Deze criminelen zouden bedrijven in ten minste 20 landen voor ongeveer € 1 miljoen hebben opgelicht. 

De fraude werd gerund door een georganiseerde misdaadgroep die voorafgaand aan de COVID-19-pandemie al illegaal andere fictieve producten online te koop aanbood, zoals houten pellets. Vorig jaar hebben de criminelen hun modus operandi gewijzigd en zijn ze na het uitbreken van de COVID-19-pandemie begonnen met het aanbieden van beschermend materiaal. 

advertentie

Deze criminele groep - bestaande uit onderdanen van verschillende Afrikaanse landen die in Europa wonen, creëerde valse e-mailadressen en webpagina's die vergelijkbaar waren met die van legitieme groothandelsbedrijven. Door zich voor te doen als deze bedrijven, zouden deze criminelen de slachtoffers, voornamelijk Europese en Aziatische bedrijven, misleiden om bestellingen bij hen te plaatsen en vooruitbetalingen te vragen om de goederen te kunnen verzenden. 

De levering van de goederen heeft echter nooit plaatsgevonden en de opbrengst werd witgewassen via Roemeense bankrekeningen die door de criminelen werden beheerd voordat ze bij geldautomaten werden opgenomen. 

Europol ondersteunt deze zaak sinds het begin in 2017 door: 

advertentie
  • Het samenbrengen van de nationale onderzoekers van alle kanten die nauw hebben samengewerkt met Europol's European Cybercrime Centre (EC3) om zich voor te bereiden op de actiedag;
  • het verstrekken van continue ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen, en;
  • het inzetten van twee van haar cybercriminaliteitsexperts bij de invallen in Nederland om de Nederlandse autoriteiten te ondersteunen bij het controleren van realtime informatie die tijdens de operatie is verzameld en bij het veiligstellen van relevant bewijsmateriaal. 

Eurojust coördineerde de justitiële samenwerking met het oog op de huiszoekingen en verleende ondersteuning bij de uitvoering van verschillende justitiële samenwerkingsinstrumenten.

Deze actie werd uitgevoerd in het kader van de Europees multidisciplinair platform tegen criminele dreigingen (EMPACT).

Bij deze actie waren de volgende rechtshandhavingsinstanties betrokken:

  • Roemenië: Nationale politie (Poliția Română)
  • Nederland: Nationale Politie (Politie)
  • Ierland: Nationale politie (An Garda Síochána)
  • Europol: Europees Cybercrime Centrum (EC3)
     
gehouden EMPACT

In 2010 heeft de Europese Unie een vierjarige beleidscyclus om te zorgen voor meer continuïteit in de strijd tegen de zware internationale en georganiseerde misdaad. In 2017 heeft de Raad van de EU besloten om de EU-beleidscyclus voor de periode 2018 - 2021 voort te zetten. Het is bedoeld om de belangrijkste bedreigingen van de georganiseerde en zware internationale misdaad voor de EU aan te pakken. Dit wordt bereikt door het verbeteren en versterken van de samenwerking tussen de relevante diensten van EU-lidstaten, -instellingen en -agentschappen, evenals niet-EU-landen en -organisaties, inclusief de particuliere sector waar relevant. Cybercrime is een van de prioriteiten voor de beleidscyclus.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending