Verbind je met ons

Rusland

Rusland gebruikt Centraal-Aziatische landen om sancties te ontlopen

DELEN:

gepubliceerd

on

“Opa overleed, maar het bedrijf leeft voort. Het zou beter zijn als het andersom was.” Dat zegt de Sovjet-folklore over Lenin. Vandaag heeft een andere Russische leider, Vladimir genaamd, herhaaldelijk en publiekelijk de staat van Oekraïne ontkend, als onderdeel van het rechtvaardigen van de eeuwenlange geschiedenis van het Russische imperialisme tegen mijn land en anderen in de voormalige Sovjet-Unie – schrijft Vladyslav Vlasiuk, een sanctie-expert in het kantoor van president Zelenskij .

Tien jaar geleden resulteerde deze ontkenning van Oekraïne in oorlog; twee jaar geleden, tijdens een grootschalige invasie. Helaas worden leden van etnische minderheden die op hun historische grondgebied in het moderne Rusland leven – waaronder duizenden Armeniërs, Kazachen, Oezbeken en Kirgiziërs – gedwongen om te gaan met de gevolgen van Poetins agressie.

De Oekraïense regering verwelkomt de acties van de landen in Centraal-Azië en onze bondgenoten over de hele wereld die de Russische oorlog hebben veroordeeld en hebben geweigerd de annexatie van Oekraïense gebieden te erkennen. Maar tegelijkertijd fungeren verschillende landen als belangrijke schakels in het logistieke netwerk dat de criminele oorlogsmachine van Poetin bevoorraadt, ongeacht officiële pogingen om aan het sanctieregime te voldoen.

Het is duidelijk dat er meer moet worden gedaan om de Russische inspanningen om een ​​terroristische oorlog tegen Oekraïne te voeren en het doden van onschuldige burgers te stoppen, te belemmeren. Dit wordt geïllustreerd door slechts enkele van de vele voorbeelden van hoe Rusland zijn buurlanden gebruikt om sancties te ontlopen.

In Kazachstan is het aantal daar geregistreerde Russische bedrijven sinds de invasie gestegen van minder dan 8,000 naar 13,000; onderdeel van het systeem van ‘parallelle import’ dat Rusland helpt sancties te omzeilen en zijn wapenproductie te vergroten. In 2022 betekende een stijging van 2 miljard dollar in de Kazachse export naar Rusland dat minstens een tiende van de door Rusland ontvangen gesanctioneerde goederen via het land werd gesluisd. Kazachstan, inclusief micro-elektronica en machinebouwapparatuur.

Kazachstan wordt ook gebruikt om de toegang van het Russische leger tot dodelijke drones die op grote schaal worden gebruikt in Oekraïne te ondersteunen, om hen te helpen hun vliegtuigen te repareren en om de levensstijl te ondersteunen van oligarchen die de oorlog sponsoren.

In het zuiden, in Kirgizië, zijn tientallen vrachtvluchten van Aerostan Airlines gebruikt om buitenlandse producten, voornamelijk vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (waar veel Russische importeurs bedrijven hebben geregistreerd), naar Rusland te vervoeren. Denk hierbij aan elektrische componenten, vliegtuigonderdelen, videocamera’s en afstandsbedieningsapparatuur voor drones die hun weg naar het slagveld vinden.

advertentie

In westelijke richting leveren Oezbeekse producenten katoenpulp aan Russische buskruitfabrieken die munitie en artilleriegranaten produceren voor Russische troepen in Oekraïne. Alleen al van januari tot augustus 2023 importeerde Rusland katoenpulp voor een totale waarde van 7.2 miljoen USD, waarvan 87% afkomstig was uit Oezbekistan.

En aan de overkant van de Kaspische Zee in Armenië steeg de export naar Rusland in de eerste negen maanden van 85 met 2023%, waarvan 80% wederuitvoer was. De Stichting Jamestown Het analytische centrum in de Verenigde Staten heeft opgemerkt dat de omzet van Armenië in de buitenlandse handel na het begin van de oorlog met 69% is gegroeid, wat dit toe te schrijven is aan de wederuitvoer naar Rusland. In februari toonden nieuwe gegevens, gepubliceerd door Robin Brooks van het Institute of International Economics, aan dat de Armeense export naar Rusland met 430% was gestegen vergeleken met de periode vóór de invasie.

Bijgevolg worden bedrijven uit elk van deze landen nu beperkingen opgelegd. Dit vergroot de risico's voor respectabele bedrijven, zou ernstige schade aan de nationale economieën kunnen veroorzaken en de levenskwaliteit van gewone mensen kunnen schaden, allemaal als gevolg van de wens van het Kremlin om zijn agressieoorlog tegen Oekraïne te voeren.

Sinds de val van de USSR hebben een groot aantal voormalige Sovjetstaten, waaronder Oekraïne, geprobeerd aan de Russische controle te ontsnappen en onze soevereiniteit te beschermen. In de geest van een gedeeld geloof in vreedzaam samenleven en wederzijds respect tussen naties, vragen we alle provincies in de regio om naast ons te staan ​​tegen deze brutale agressie en ervoor te zorgen dat ze niet langer als achterdeur kunnen worden gebruikt om sancties te vermijden.

De veranderende economische betrekkingen in de regio, ingegeven door het huidige sanctieregime, helpen ons niet alleen de oorlog te winnen, maar openen ook nieuwe mogelijkheden voor samenwerking met partners over de hele wereld. De verplaatsing van bedrijven die Rusland verlaten naar buurlanden kan ook een krachtige impuls geven aan de economische ontwikkeling. Wij staan ​​klaar om verdere coördinatie van de inspanningen op deze gebieden aan te moedigen, evenals overleg over verdere sancties, om deze nieuwe kansen voor onze bondgenoten te ontsluiten.

Er is nu een kans voor landen in Centraal-Azië om niet alleen op te komen voor wat juist is, maar ook te ontsnappen aan de klauwen van een economische relatie met Rusland, die Poetin schaamteloos uitbuit om zijn eigen ambities na te streven om de grenzen met geweld opnieuw op de kaart te zetten.

Oekraïners zijn van mening dat het delen van de verantwoordelijkheid met het criminele Poetin-regime niet is wat gewone mensen in de regio willen. Er is een betere manier, en we reiken de hand van vriendschap uit naar iedereen die ervoor heeft gekozen de sancties te handhaven die door de wereldgemeenschap zijn opgelegd als reactie op deze gruwelijke Russische agressie. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending