Verbind je met ons

Polen

Poolse president tekent 'Tusk-wet' tegen ongepaste Russische invloed

DELEN:

gepubliceerd

on

De president van Polen zei op maandag (29 mei) dat hij een wetsvoorstel zou ondertekenen om een ​​panel in staat te stellen te onderzoeken of de oppositiepartij Burgerplatform (PO) toestond dat het land ongepast werd beïnvloed door Rusland en als gevolg daarvan te afhankelijk werd van zijn brandstof wanneer het werd aan de macht.

De liberale PO, die van 2007 tot 2015 in de regering zat, verwerpt de beweringen en zegt dat de wet bedoeld is om de steun voor haar leider en voormalig premier Donald Tusk te vernietigen in de aanloop naar de verkiezingen die gepland staan ​​voor oktober of november.

President Andrzej Duda (afgebeeld) zei dat hij het wetsvoorstel zou ondertekenen omdat hij vond dat het "in werking zou moeten treden", maar hij zei ook dat hij het Constitutioneel Tribunaal zou vragen de kritiek dat de wetgeving ongrondwettelijk is te onderzoeken.

Het wetsvoorstel zou een onderzoekscommissie instellen die in september een eerste rapport zou kunnen uitbrengen. Oppositieleden hebben het de bijnaam Lex Tusk gegeven, het Latijnse woord voor wet.

"In een normaal democratisch land zou iemand die president van dat land is nooit zo'n Stalin-achtige wet ondertekenen", zei PO-wetgever Marcin Kierwinski tegen de particuliere omroep TVN 24.

BEDENKINGEN

De Poolse rechtersvereniging Iustitia zei dat de wet in strijd is met de waarden van de Europese Unie en zou kunnen leiden tot meer bestraffende EU-maatregelen wegens democratische achteruitgang in Polen. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Polen, Mark Brzezinski, uitte zijn zorgen.

"De Amerikaanse regering deelt de bezorgdheid over wetten die ogenschijnlijk het vermogen van kiezers om te stemmen op degenen op wie ze willen stemmen, kunnen verminderen, buiten een duidelijk omschreven proces in een onafhankelijke rechtbank om", vertelde hij de particuliere omroep TVN24 BiS.

advertentie

Recente opiniepeilingen toonden aan dat PiS nog steeds de meeste steun geniet onder de politieke partijen - meer dan 30% - maar dat het misschien niet genoeg stemmen krijgt om een ​​meerderheid in het parlement te krijgen.

De parlementaire commissie zal de periode 2007-2022 onderzoeken en heeft de bevoegdheid om mensen die onder Russische invloed blijken te hebben gehandeld gedurende 10 jaar te verbieden een veiligheidsmachtiging te hebben of te werken in functies waarin ze verantwoordelijk zouden zijn voor openbare middelen, waardoor ze effectief worden gediskwalificeerd voor een openbaar ambt. .

De afhankelijkheid van Polen van Russische energie is geleidelijk afgenomen, zelfs voordat Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel.

De bouw van een importterminal voor vloeibaar aardgas (LNG), die de invoer van niet-Russisch gas mogelijk maakt, begon toen Tusk aan de macht was.

Eveneens tijdens de ambtsperiode van Tusk tekende Polen in 2010 een deal met het Russische Gazprom, zoals de officiële rechtvaardiging van het wetsvoorstel vermeldt.

Door de staat gecontroleerde raffinaderij PKN Orlen (PKN.WA) zei vorige maand dat het zijn contract met Rusland had opgezegd tatneft nadat de bevoorrading in februari was stopgezet, gebruikt het nog steeds Russische brandstof in zijn Tsjechische raffinaderijen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending