Verbind je met ons

Kernenergie

Rusland en Oekraïne omarmen het IAEA-plan om kerncentrales te beschermen niet

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Noch Rusland, noch Oekraïne hebben zich ertoe verbonden vijf principes te respecteren die dinsdag (30 mei) door de chef van de Internationale Atoomenergieorganisatie (IAEA), Rafael Grossi, zijn opgesteld om te proberen de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne te beschermen.

Grossi, die in de VN-Veiligheidsraad sprak, heeft maandenlang geprobeerd een overeenkomst te sluiten om het risico van een catastrofaal nucleair ongeval door militaire activiteiten zoals beschietingen op Europa's grootste kerncentrale te verminderen.

Zijn vijf principes waren onder meer dat er geen aanval op of vanuit de fabriek mocht plaatsvinden en dat er geen zware wapens zoals meervoudige raketwerpers, artilleriesystemen en munitie, en tanks of militair personeel werden gehuisvest.

Grossi riep ook op om externe stroom naar de centrale beschikbaar en veilig te houden; om al zijn essentiële systemen te beschermen tegen aanvallen of sabotage; en voor geen acties die deze principes ondermijnen.

De chef van de nucleaire waakhond van de VN beschreef de situatie in Zaporizhzhia als "uiterst kwetsbaar en gevaarlijk", en voegde eraan toe: "De militaire activiteiten in de regio gaan door en kunnen in de nabije toekomst aanzienlijk toenemen."

Hoewel Rusland zei dat het er alles aan zou doen om de energiecentrale, die het al meer dan een jaar bezet houdt, te beschermen, beloofde het niet expliciet om zich te houden aan de vijf principes van Grossi.

"De voorstellen van de heer Grossi om de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizhzhia te waarborgen, zijn in overeenstemming met de maatregelen die we al geruime tijd doorvoeren", zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia.

advertentie

De Oekraïense ambassadeur bij de VN, Sergiy Kyslytsya, zei dat de principes "moeten worden aangevuld met de eis van volledige demilitarisering en ontmanteling van het station".

Rusland en Oekraïne hebben elkaar de schuld gegeven van beschietingen die herhaaldelijk elektriciteitsleidingen hebben neergehaald die van vitaal belang zijn voor het koelen van de reactoren, die zijn stilgelegd maar die een constante toevoer van elektriciteit nodig hebben om de nucleaire brandstof binnenin koel te houden en een mogelijke kernsmelting te voorkomen.

Grossi beschreef de bijeenkomst van dinsdag als "een stap in de goede richting", en zei dat de IAEA haar personeel in Zaporizhzhia zou versterken en de naleving van de principes zou volgen.

Westerse mogendheden beschuldigden Rusland, wiens troepen Oekraïne in februari 2022 binnenvielen, Zaporizhzhia in gevaar te brengen, waarbij de Verenigde Staten eisten dat Rusland zijn wapens en civiel en militair personeel uit de fabriek zou verwijderen.

"Het is volledig, volledig binnen de macht van Moskou om een ​​nucleaire catastrofe af te wenden en een einde te maken aan de agressieoorlog tegen Oekraïne", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield.

Rusland ontkent dat het militair personeel bij de energiecentrale heeft en beschrijft de oorlog, die duizenden heeft gedood en steden in puin heeft gelegd, als een "speciale militaire operatie" om Oekraïne te "denazificeren" en Russischtaligen te beschermen.

Oekraïne noemt het een imperialistische landroof, ingegeven door zijn zoektocht naar nauwere betrekkingen met het Westen na een lange geschiedenis van overheersing door Moskou.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending