Verbind je met ons

Roemenië

Herstelde wetlands in de Donaudelta worden opnieuw omgezet in landbouwgrond – tegen de wensen van de gemeenschap in

DELEN:

gepubliceerd

on

Een groot deel van de natuurlijk herstelde wetlands in de Roemeense Donaudelta zou binnenkort weer kunnen worden omgezet in landbouwgrond. Gemeenschappen, die de vruchten plukken van het lokale levensonderhoud en de klimaatbestendigheid van dit natuurgebied, verzetten zich tegen het besluit.

De controverse begon afgelopen juni toen het hoge water in de Donau door de dijk rond een moerasgebied in Mahmudia brak. Het gebied was acht jaar eerder met EU-fondsen hersteld en was een bloeiend moerasgebied met een grote biodiversiteit geworden dat het toerisme aanzienlijk stimuleerde. De resulterende overstroming overspoelde 1,000 hectare landbouwgrond en transformeerde deze in een typisch delta-ecosysteem.

Het pas ondergelopen wetland werd verwelkomd door de gemeenschap: 97% van de lokale bevolking geeft de voorkeur aan het wetland in zijn huidige staat in plaats van dat het opnieuw wordt drooggelegd voor landbouwdoeleinden, zo blijkt uit een onderzoek van WWF-Roemenië*. Maar de landbouwpachters in het gebied hebben een eerste rechterlijke beslissing gekregen om het gebied weer om te vormen tot akkerland – een bevel dat ook dreigt het hele wetland uit te drogen en te vernietigen, inclusief het gebied dat met EU-fondsen is hersteld.

Op Wereld Wetlands Dag roept WWF op om het wetland in Mahmudia door de overheid aan te wijzen als 'ecologisch herstelgebied van nationaal belang', om de natuurlijke rijkdommen veilig te stellen en de gemeenschap te laten floreren.

“WWF staat achter de bevolking van Mahmudia, omdat ze weten hoezeer deze herstelde wetlands hun leven en levensonderhoud ten goede komen”, zegt Orieta Hulea, landdirecteur van WWF-Roemenië. “Het herstellen van gezonde wetlands is van cruciaal belang om natuurverlies tegen te gaan en veerkracht tegen klimaatverandering op te bouwen. Het verlies van dit herstelde wetland zou de duurzame ontwikkeling in het gebied en de inspanningen om de gezondheid van de grootste wetlands van Europa te herstellen, ondermijnen.”

Tussen 2012 en 2016 heeft WWF-Roemenië, in samenwerking met de gemeenteraad van Mahmudia en de Donau Delta Biosphere Reserve Administration, met succes 924 hectare van het landbouwgebied Carasuhat hersteld tot wetland. Het herstelde ecosysteem verbeterde snel de waterkwaliteit en stimuleerde de vis- en andere wilde dieren in het gebied, wat ten goede kwam aan lokale vissers en toeristenexploitanten, aangezien de locatie een magneet voor bezoekers werd.

Het aantal kamers voor toeristen verdubbelde na de restauratie, omdat investeerders in accommodaties het gerestaureerde gebied als een potentiële toeristische trekpleister beschouwden en profiteerden van de beschikbaarheid van Europese fondsen.

advertentie

Het is niet verwonderlijk dat het extra gebied met wetland dat vorig jaar werd hersteld na het falen van de dijk, werd verwelkomd door een overweldigende meerderheid van de inwoners van Mahmudia. De landbouwpachters kregen echter een rechterlijke uitspraak om het gebied opnieuw om te zetten in landbouwgrond – ook al vloeit het grootste deel van de winst niet terug naar de gemeenschap of de delta.

”De Donaudelta is een van de meest complexe en biodiverse gebieden in Europa. Gemeenschappen, zoals die in Mahmudia, zullen meer profiteren van gezonde wetlands dan van intensieve landbouw, die schade toebrengt aan het lokale milieu, grote bedrijven ver van de delta ten goede komt en de klimaatbestendigheid ondermijnt”, aldus Hulea. “Het is tijd om schadelijke en perverse subsidieregelingen in de delta een halt toe te roepen en deze herstelde wetlands dringend te beschermen door ze aan te wijzen als ‘ecologische herstelgebieden van nationaal belang’.”

De Roemeense wet staat de overheid toe om op deze manier bijzondere terreinen veilig te stellen, waardoor de landbouwcontracten nietig kunnen worden verklaard en uit de nationale begroting een compensatie aan de pachters kan worden betaald.

Het zou ook een belangrijk precedent scheppen voor de Donaudelta, het grootste natuurlijke moerasland van Europa en van cruciaal belang voor mens en natuur. Vaak 'de parel van het Roemeense toerisme' genoemd vanwege zijn status als UNESCO-werelderfgoed, werden grote delen van de delta tijdens het communistische tijdperk afgedamd, drooggelegd en omgezet in landbouwgrond, waardoor het lokale levensonderhoud, vooral de visserij, werd ondermijnd en een dramatisch natuurverlies werd veroorzaakt. .

“In 2024 kunnen we het ons niet veroorloven nog meer wetlands te verliezen. Gezien de biodiversiteitsstrategie van de EU, die oproept tot het intensiveren van de bescherming en het herstel van de natuur, en het regionale initiatief van Ramsar op de wilde eilanden in de Donau, liggen er kansen voor het behoud van wetlands”, aldus dr. Musonda Mumba, secretaris-generaal van de Convention on Wetlands. “Herstelde wetlands bieden immense ecosysteemdiensten die bijdragen aan een op de natuur gebaseerde economie, zoals duurzaam toerisme. Dit sluit aan bij het thema van Wereld Wetlands Dag over menselijk welzijn. Herstel heeft het potentieel om strategieën voor natuurbehoud en regionale ontwikkeling in uiterwaarden en wetlands te stimuleren. Daarom moeten we grensoverschrijdende samenwerking aanmoedigen om dit vitale wetland te beschermen.”

Lokale en regionale overheden hebben onlangs het belang van het herstel van wetlands erkend, maar er is beperkte vooruitgang geboekt.

Integendeel, de grote bedreigingen voor de wetland-ecosystemen van de delta blijven bestaan ​​als gevolg van het misbruik van EU-subsidies en het in stand houden van beleid en financiële instrumenten die prioriteit geven aan het gebruik in de landbouw. Momenteel beslaat landbouwgrond bijna 13% van de oppervlakte van de Delta. Een groot deel daarvan wordt voor wel dertig jaar verhuurd aan grote commerciële landbouwbedrijven, vaak in buitenlandse handen.

“Gezien het fragiele evenwicht van de wetland-ecosystemen en de toenemende gevolgen van de klimaatverandering, zijn grootschalige commerciële landbouwactiviteiten in het biosfeerreservaat van de Donaudelta onverenigbaar met duurzame ontwikkeling”, aldus Hulea.

“De komende natuurherstelwet van de EU laat zien dat Roemenië zich moet concentreren op het herstel van de Donaudelta – het verbeteren van de gezondheid van dit mondiaal belangrijke wetland en ten goede komt aan lokale gemeenschappen in plaatsen als Mahmudia, die zich krachtig blijven verzetten tegen een terugkeer naar de dorre dagen van grote grootschalige landbouw”, voegde Hulea eraan toe.

  • WWF-Roemenië voerde soortgelijke onderzoeken uit in andere delen van de Donaudelta. In de gemeente Chilia Veche sprak 83,4% van de volwassen bevolking zijn steun uit voor het herstel van de voormalige wetlands, terwijl in de gemeente Murighiol maar liefst 97,3% van de inwoners de voorkeur gaf aan de wederopbouw van wetlands boven landbouwpolders.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending