Verbind je met ons

Roemenië

Roemenië registreert grootste bevolkingsdaling in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Volgens recent Eurostat gegevens, had Roemenië in 0.7 een bevolkingsafname van 2020% opgetekend, de grootste daling in de hele Europese Unie, schrijft Cristian Gherasim, correspondent Boekarest.

2020 was ook een jaar met het hoogste sterftecijfer in de EU in meer dan 60 jaar.

De grootste afname van de bevolking, in totaal aantal mensen, is te zien in Italië (-384,000, of -0.6% van de bevolking), gevolgd door Roemenië (-143,000, -0.7%) en Polen (-118,000, -0, 3%). Als percentage van de totale bevolking, ten opzichte van de bevolking van elke staat, neemt Romani echter de eerste plaats in. EU-landen registreerden in 534 2020 duizend meer sterfgevallen dan in 2019 (een stijging van 11%), van 4.7 naar 5.2 miljoen, en de gegevens weerspiegelen de impact van de Covid-19-pandemie, aldus Eurostat. Oversterfte heeft bijgedragen aan een lichte daling van de bevolking, van 447.3 miljoen inwoners naar 447 miljoen inwoners.

Een woordvoerder van Eurostat zei dat dit "het hoogste jaarlijkse dodental sinds 1961" is sinds de gegevens voor al deze landen beschikbaar kwamen. Volgens cijfers van het Europees Bureau voor de Statistiek.

Tot overmaat van ramp bleef ook het aantal geboorten dalen. Het natuurlijk evenwicht (verschil tussen geboorte en sterfte) is sinds 2012 negatief. Van 2001 tot 2019 is de bevolking met 4% gestegen, een stijging die wordt aangewakkerd door migratie, die in 2020 afnam als gevolg van de pandemie. "Er was een impact, hetzij omdat de grenzen gesloten waren, wat de verplaatsing van de bevolking in deze periode belemmerde, of omdat mensen terugkeerden naar hun land van herkomst vanwege baanverlies of andere oorzaken", zei Giampaolo Lanzieri van Eurostat.

Als de demografische situatie van de EU alarmbellen kan doen rinkelen, hebben niet-EU-lidstaten zoals de Republiek Moldavië het veel erger. volgens an analyse door het in Chisinau gevestigde Instituut voor Ontwikkeling en Sociaal Initiatief (IDIS) Viitorul, van 1991 tot nu is de bevolking van de Republiek Moldavië met bijna 1.5 miljoen mensen afgenomen. Het aantal Moldavische burgers bedraagt ​​nu 2.9 miljoen - inclusief burgers op de linkeroever van de Dnjestr, die de afgescheiden regio Transnistrië vertegenwoordigen, waar nog iets meer dan 300,000 Moldavische burgers over zijn. De bevindingen tonen aan dat Moldavië het bevolkingsniveau van 1950 nadert, als de trend zich voortzet.

Bijna een derde van de Moldavische bevolking is de afgelopen drie decennia vertrokken, waardoor het land een van de zwaarst getroffen is door de demografische achteruitgang die in veel delen van het postcommunistische Europa wordt waargenomen. De afgescheiden regio Transnistrië zag de meest schokkende bevolkingsdaling, van 731,000 naar 306,000 in de afgelopen 30 jaar.

advertentie

Volgens Veaceslav Ioniță, de IDIS-expert op het gebied van economisch beleid, bedroeg de bevolking van Moldavië in 1991 4,364,000, inclusief de bevolking van Transnistrië met 731 duizend inwoners. Zo is gedurende 30 jaar het aantal Moldavische burgers dat in het land is achtergebleven met 1,5 miljoen afgenomen: 1 miljoen minder op de rechteroever van de Dnjestr en 036 duizend minder in de regio Transnistrië.

Met Moldavië is de demografische daling sterk verbonden met de economische ellende van het land. Last van politieke onrust, extreme armoede en corruptie, is het geen verrassing dat zelfs met een sterk afnemende bevolking, de overgebleven Moldaviërs nog steeds op zoek zijn naar een uitweg. Volgens een enquête zou een op de drie Moldaviërs het land nog steeds graag verlaten. Moldavië wordt geconfronteerd met Europa's ergste demografische crisis, en de situatie is zo slecht dat sommige deskundigen zelfs spreken over een existentiële crisis waarbij het voortbestaan ​​van die staat op het spel staat.

De pro-Europese regering van Moldavië hoopt het tij te keren door corruptie aan te pakken en de economische situatie van het land te verbeteren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending