Verbind je met ons

coronavirus

Ontmaskerd: 23 aangehouden wegens fraude met zakelijke e-mail met COVID-19

DELEN:

gepubliceerd

on

De autoriteiten in Roemenië, Nederland en Ierland hebben in het kader van een door Europol gecoördineerde actie een geavanceerd fraudeplan ontdekt waarbij gebruik wordt gemaakt van gecompromitteerde e-mails en fraude met vooruitbetalingen. 

Op 10 augustus werden 23 verdachten aangehouden bij een reeks gelijktijdig uitgevoerde invallen in Nederland, Roemenië en Ierland. In totaal werden 34 plaatsen doorzocht. Deze criminelen zouden bedrijven in ten minste 20 landen hebben opgelicht voor ongeveer € 1 miljoen. 

De fraude werd geleid door een georganiseerde misdaadgroep die voorafgaand aan de COVID-19-pandemie al illegaal andere fictieve producten online te koop aanbood, zoals houten pellets. Vorig jaar veranderden de criminelen hun modus operandi en begonnen ze beschermend materiaal aan te bieden na het uitbreken van de COVID-19-pandemie. 

Deze criminele groep, bestaande uit onderdanen van verschillende Afrikaanse landen die in Europa wonen, creëerde valse e-mailadressen en webpagina's die vergelijkbaar zijn met die van legitieme groothandelsbedrijven. Door zich voor te doen als deze bedrijven, zouden deze criminelen de slachtoffers - voornamelijk Europese en Aziatische bedrijven - misleiden om bestellingen bij hen te plaatsen en vooruitbetalingen te vragen om de goederen te verzenden. 

De levering van de goederen vond echter nooit plaats en de opbrengsten werden witgewassen via Roemeense bankrekeningen die door de criminelen werden gecontroleerd voordat ze bij geldautomaten werden opgenomen. 

Europol ondersteunt deze zaak sinds het begin in 2017 door: 

  • Het samenbrengen van de nationale onderzoekers van alle partijen die nauw hebben samengewerkt met Europol's European Cybercrime Centre (EC3) om zich voor te bereiden op de actiedag;
  • het leveren van continue ontwikkeling en analyse van inlichtingen ter ondersteuning van de veldonderzoekers, en;
  • het inzetten van twee van zijn cybercriminaliteitsexperts bij de invallen in Nederland om de Nederlandse autoriteiten te ondersteunen bij kruiscontroles in real-time informatie die tijdens de operatie is verzameld en bij het veiligstellen van relevant bewijsmateriaal. 

Eurojust coördineerde de justitiële samenwerking met het oog op de huiszoekingen en bood ondersteuning bij de uitvoering van verschillende instrumenten voor justitiële samenwerking.

advertentie

Deze actie vond plaats in het kader van de Europees multidisciplinair platform tegen criminele dreigingen (EMPACT).

De volgende rechtshandhavingsinstanties waren bij deze actie betrokken:

  • Roemenië: Nationale politie (Poliția Română)
  • Nederland: Nationale Politie (Politie)
  • Ierland: Nationale politie (An Garda Síochána)
  • Europol: Europees Cybercrime Centrum (EC3)
     
gehouden EMPACT

In 2010 heeft de Europese Unie een vierjarige beleidscyclus to ensure greater continuity in the fight against serious international and organised crime. In 2017 the Council of the EU decided to continue the EU Policy Cycle for the 2018 – 2021 period. It aims to tackle the most significant threats posed by organised and serious international crime to the EU. This is achieved by improving and strengthening cooperation between the relevant services of EU member states, institutions and agencies, as well as non-EU countries and organizations, including the private sector where relevant. Cybercrime is een van de prioriteiten voor de beleidscyclus.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending