Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie keurt een Poolse staatssteunregeling van 53.6 miljoen euro goed ter ondersteuning van maïshandelaren in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Pools plan van ongeveer € 53.6 miljoen (PLN 240 miljoen) goedgekeurd om maïshandelaren te ondersteunen in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne. De regeling werd goedgekeurd in het kader van de staatssteun Tijdelijk Crisis- en Transitiekader, door de Commissie aangenomen op 9 maart 2023 ter ondersteuning van maatregelen in sectoren die essentieel zijn om de groene transitie te versnellen en de brandstofafhankelijkheid te verminderen. Het nieuwe Raamwerk wijzigt en verlengt gedeeltelijk de Tijdelijk crisiskader, aangenomen op 23 maart 2022 om de lidstaten in staat te stellen de economie te ondersteunen in de context van de huidige geopolitieke crisis, reeds gewijzigd op 20 juli 2022 of via 28 oktober 2022.

Volgens de regeling zal de steun de vorm aannemen van directe subsidies aan kleine en middelgrote bedrijven die actief zijn in de handel in of inkoop van maïs. Het doel van de regeling is om de in aanmerking komende begunstigden te ondersteunen die het risico lopen hun financiële liquiditeit te verliezen als gevolg van het gebrek aan stabiliteit op de landbouwmarkt als gevolg van de huidige geopolitieke crisis.

De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen, in overeenstemming met Artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden vermeld in de Tijdelijk Crisis- en Transitiekader. Op basis hiervan keurde de Commissie de maatregel goed op basis van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie over het tijdelijke crisis- en overgangskader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te pakken en de overgang naar een net-zero-economie te bevorderen, vindt u hier hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.108721 in de staatssteun register over de concurrentie van de Commissie website zodra vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending