Verbind je met ons

Polen

De Poolse Tusk keert terug naar de frontlinie om het op te nemen tegen de oude vijand Kaczynski

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk keerde op zaterdag (3 juli) terug naar de voorgrond van de Poolse politiek en werd leider van de belangrijkste oppositiepartij in een beweging die een duel met zijn langdurige vijand Jaroslaw Kaczynski nieuw leven inblaast. schrijven Alan Charlish als Anna Koper.

Voor velen in de liberale Burger Platform (PO) partij die Tusk hielp oprichten, staat er niets minder op het spel dan de toekomst van Polen in de Europese Unie.

Verkiezingen gepland voor 2023 zullen bepalen of de regerende nationalistische Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, geleid door Kaczynski, haar geschillen met Brussel zal voortzetten over kwesties, waaronder justitiële hervormingen die volgens de EU de onafhankelijkheid van rechters en LGBT-rechten ondermijnen.

advertentie

"Civic Platform is onmisbaar, het is nodig als een kracht, niet als een herinnering, om de strijd voor de toekomst tegen PiS te winnen", vertelde Tusk op een PO-congres in Warschau. "Er is geen kans op overwinning zonder Civic Platform, en onze geschiedenis leert ons dat."

De rivaliteit tussen Tusk en Kaczynski is zowel diep persoonlijk als symbolisch voor de scheiding tussen het pro-Europese economische en sociale liberalisme van de PO en de conservatieve sociale waarden en linkse economie van PiS, die in hoge mate het Poolse politieke landschap bepaalt. .

Kaczynski sprak zaterdag op een PiS-congres in Warschau - waar hij werd herkozen als leider voor wat volgens hem de laatste keer zou zijn - wat hij zei als verbeteringen in de levensstandaard onder PiS tegen het elitisme dat volgens hem aan hun heerschappij voorafging.

advertentie

"Deze groep (de elite) zou domineren... (en) de rest zou instemmen met een bescheiden, arm en soms ellendig leven", zei hij.

"We hebben de waardigheid van mensen hersteld, de waardigheid van het werk door de lonen te verhogen, een zeer significante verhoging van de pensioenen, het verhogen van het minimumloon."

DRIEWEGSPRAKEN

Voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk schudt de hand van het hoofd van het Burgerplatform Borys Budka tijdens een partijconventie van het belangrijkste burgerplatform van de oppositie in Warschau, Polen, 3 juli 2021. Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS
Voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en het hoofd van het Burgerplatform Borys Budka begroeten het publiek tijdens een partijconventie van het belangrijkste burgerplatform van de oppositie in Warschau, Polen, 3 juli 2021. Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS

De aankondiging van de terugkeer van Tusk kwam na gesprekken achter gesloten deuren tussen de nieuwe leider, zijn voorganger Borys Budka en de burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski, die ook getipt was voor het leiderschap.

Tusk, voorzitter van de Europese Raad van 2014 tot 2019, hielp de Europese Unie door een tumultueuze periode te leiden die werd gekenmerkt door Brexit en de migratiecrisis.

Hij was de eerste premier in de postcommunistische geschiedenis van Polen die twee ambtstermijnen won. Hij leidde de PO in de regering van 2007 tot 2014.

Tijdens de wereldwijde financiële crisis vermeed Polen een recessie onder leiding van Tusk, maar de regering begon te worden gezien als een land dat steeds meer geen voeling had met de problemen van jongere en minder welvarende Polen.

Bij zijn terugkeer in de Poolse politiek zal Tusk dit probleem nog steeds het hoofd moeten bieden, aangezien de partij, waarvan sommige analisten zeggen dat ze moeite heeft gehad om haar agenda te bepalen en contact te maken met kiezers buiten haar kernmiddenklasse, het stedelijke electoraat, wegkwijnt rond recorddieptes in de peilingen.

"De grootste oppositiepartij maakt de grootste crisis in haar geschiedenis door... Veel kiezers die PiS niet leuk vinden, willen ook niet op PO stemmen", zegt Rafal Chwedoruk, politicoloog aan de Universiteit van Warschau.

PO, wiens groepering van de Civic Coalition 126 afgevaardigden in het Poolse parlement heeft tegen de 230 van de regerende coalitie, is naar de derde plaats geduwd in opiniepeilingen door de Poolse 2050-partij van de katholieke journalist Szymon Holownia, wiens centrumrechtse agenda weerklank vindt bij veel PO-kiezers.

Bovendien beschouwen veel jongere kiezers het standpunt van de partij over verdeeldheid zaaiende kwesties zoals abortus en LGBT-rechten als te voorzichtig.

PiS heeft echter ook problemen met het bij elkaar houden van zijn steeds breekbare United Right-coalitie, en heeft dit jaar het aantal peilingen zien dalen.

Onlangs verlieten drie wetgevers de partij te midden van onderlinge strijd over haar vlaggenschipprogramma "Polish Deal", dat volgens de partij zal betekenen dat de meeste Polen minder belasting betalen, maar dat volgens critici de eigenaren van kleine bedrijven en de middenklasse bestraft.

Polen

'De informele zaak' van de Oekraïense zakenman Yevgeny Dzyuba

gepubliceerd

on

Op 18 maart 2020 werd Yevgeny Dzyuba, een door de Oekraïense tak van Interpol gezochte zakenman, vastgehouden op de luchthaven van Warschau. Hij zit momenteel onder arrest in Polen. Ons land ligt in het hart van Centraal-Europa, vandaar het bijzondere belang van het werk van het INTERPOL Nationaal Centraal Bureau (NCB) in Polen. De NCB is een stichting die zorgt voor zowel de nationale als de regionale veiligheid. Het is een zeer belangrijk nationaal platform dat de Poolse politie verbindt met internationale wetshandhavingsinstanties en het mogelijk maakt om de uitwisseling van informatie over strafregisters te beveiligen en om internationaal politieonderzoek uit te voeren.

Yevgeny Dzyuba

Het is geen geheim dat onze buren – die ook lid zijn van het Interpol-systeem – de afgelopen jaren steeds vaker om de uitlevering van hun burgers (die verdacht worden van het plegen van misdaden) hebben gevraagd. Terwijl ze dat doen, lijken ze echter soms te vergeten dat internationale wetten - met name die welke het gezamenlijke werk van de Internationale Criminele Politieorganisatie, beter bekend als Interpol, en de wetshandhavingsinstanties die haar dochterondernemingen zijn - voor iedereen hetzelfde zijn .

Interpol voert huiszoekingen uit naar personen die verdacht worden van het plegen van internationale misdrijven: dit omvat ook operationele opsporingsactiviteiten die worden uitgevoerd buiten het grondgebied van de staat waar het misdrijf is gepleegd. Als een operatie slaagt, wordt de crimineel vastgehouden en in hechtenis genomen; de onderhandelingen over de uitlevering van de misdadiger aan de staat van zijn staatsburgerschap of aan de staat waar het misdrijf is gepleegd, verlopen via diplomatieke en soortgelijke kanalen. De rechtbank van het land waar een buitenlandse burger wordt vastgehouden op verdenking van het plegen van een misdrijf zou allereerst zorgvuldig de reden voor plaatsing op de gezochte lijst onderzoeken, alle benodigde documenten opvragen en pas daarna uitspraak doen procedure is afgelopen.

advertentie

Helaas heeft de internationale pers zich de afgelopen jaren steeds meer bemoeid met de uitlevering van burgers van andere landen uit Polen - de media zouden de Poolse strafrechtelijke instanties actief beschuldigen van vermeende vooringenomenheid of onwil om een ​​crimineel uit te leveren. Laten we opmerken dat het feit dat iemand door Interpol wordt gezocht, niet betekent dat hij zal worden veroordeeld; iemand die verdacht wordt, is geen crimineel. De Europese wetgeving is pre-traditioneel, objectief en transparant - de rechtbank staat aan het hoofd van de wet, de andere partijen (die absoluut dezelfde rechten genieten) zijn de aanklager en de verdediging. De procespartijen zouden hun schriftelijke bewijs vooraf aan de rechtbank voorleggen, zodat de rechter de mogelijkheid heeft om de mening van de deelnemers te bestuderen en tijdens de rechtszitting alleen verhelderende vragen te stellen. Dit sluit elke vorm van formele of vooringenomen houding uit waarvan buitenlandse kranten het Poolse rechtssysteem soms proberen te beschuldigen. Dit wordt bevestigd door het feit dat een aantal internationale mensenrechtenorganisaties het zeer op prijs stelt dat ook in het geval van een uitleveringsbesluit het Poolse ministerie van Justitie de beklaagde niet negeert. Het ministerie vraagt ​​zijn buitenlandse collega's altijd om informatie over de staat van de uitgeleverde persoon, bereid om hen te beschermen tegen illegale acties die zij zouden kunnen ondergaan tijdens hun hechtenis en die verband kunnen houden met politieke en andere vormen van vervolging.

Het verhaal van de heer Dzyuba verschilt van veel andere gevallen van buitenlanders die rechtmatig werden vastgehouden en overgedragen aan strafrechtelijke instanties in hun land. Het bleek bijvoorbeeld dat een burger van Oekraïne aangehouden in juni van dit jaar in de stad Kostrzyn nad Odrą in de woiwodschap Lubusz, had zich verstopt onder negen verschillende achternamen (op de gezochte lijst van 190 landen als houder van de "rode kaart" van Interpol - op verdenking van het plegen van moord en diefstal van eigendom in Oekraïne). Dzyuba verborg of veranderde zijn naam helemaal niet; bovendien bezocht hij in de zes maanden voor zijn arrestatie vrijelijk verschillende landen met het doel chronische ziekten te behandelen - en liet hij zijn eigen paspoort zien tijdens het reizen. Gediagnosticeerd met meerdere brandwonden (60-80% van het oppervlak) van armen, benen en romp (gevolgd door een aantal medische complicaties), bijna altijd vergezeld van zijn twee minderjarige kinderen en een bejaarde moeder (die van hem afhankelijk is) die hij moest zijn verhuisd uit de stad Donetsk, lijkt de heer Dzyuba nauwelijks op een onderduikende beroepscrimineel. Blijkens de door zijn advocaten overgelegde stukken heeft hij door het verrichten van voornoemde handelingen gebruik gemaakt van zijn grondwettelijk recht op vrij verkeer. Alle wijzigingen aan de plaats van inschrijving en verblijfplaats werden volgens de vastgestelde procedure geregistreerd. Volgens de Oekraïense wet kan een verblijf in het buitenland op zich niet duiden op het ontduiken van het onderzoek en het verbergen voor de onderzoeksbureaus van het vooronderzoek. De door de advocaten verstrekte documenten bevestigden ook dat Dzyuba niet goed op de hoogte was gesteld dat hij onder verdenking stond en op de lijst met gezochte personen werd geplaatst (dit feit werd bewezen). Tegelijkertijd is er een goed gedocumenteerd feit dat er een langdurige strafrechtelijke procedure heeft plaatsgevonden die het onderzoek daadwerkelijk heeft uitgevoerd na de procedurele termijnen. In de documenten die door vertegenwoordigers van Dzyuba aan de Poolse rechtbank zijn voorgelegd, staat dat, in overeenstemming met paragraaf 10, deel 1, artikel 284 van het wetboek van strafvordering van Oekraïne, een onderzoeker, een onderzoeker en een officier van justitie de strafprocedure officieel moeten beëindigen zodra de periode van het vooronderzoek is verstreken. onderzoek zoals gedefinieerd in artikel 219 van het Wetboek van Strafvordering van Oekraïne is beëindigd - en deze periode eindigde in november 2017. Desalniettemin, vijf jaar later (wat veel langer is dan de door de wet gespecificeerde maximumtermijnen van het vooronderzoek), werd een rapport inzake het vermoeden van het plegen van een strafbaar feit krachtens deel 5 Artikel 191 van het Wetboek van Strafrecht van Oekraïne werd opgesteld met betrekking tot Yevgeny Dzyuba. Het door hem gespecificeerde Vermoeden van het plegen van strafbare feiten is daarom opgesteld in het kader van een niet-bestaand strafproces. Bovendien heeft de strafprocedure met het in het rapport aangegeven nummer nooit bestaan ​​en bestaat ook niet. Bovendien hebben de vertegenwoordigers van Oekraïne geen haast om documenten te verstrekken over de zaak van Yevgeny Dzyuba - ze verklaren de vertraging door de zware werkdruk en de noodzaak om het dagelijkse werk uit te voeren.

Tegen de achtergrond van alles wat te maken heeft met internationale misdaad en haar vertegenwoordigers die naar Polen komen, lijken de hierboven genoemde feiten, om het zacht uit te drukken, een vreemde reden voor uitlevering. Een Poolse schrijver Stefan Garczynski zei: "Feiten zijn het zand dat maalt in de tandwielen van de theorie." Uiteraard zijn vanuit het oogpunt van de formele procedure alle acties waarin het internationaal recht en Interpol voorzien met betrekking tot de Oekraïense burger Dzyuba op het grondgebied van Polen dienovereenkomstig uitgevoerd. Niemand mag echter in de versnellingen vallen van een allesomvattende formele machine - en het maakt niet uit in welk land ze zich op dat moment bevinden. Bovendien, wanneer de beweging van deze machine wordt gedwarsboomd door het "zand van onbetwistbare feiten"; bovendien moet worden toegevoegd dat, wetende van de ziekte van Yevgeny Dzyuba, zijn familie en collega's de vereiste borgsom hebben veiliggesteld die hem de mogelijkheid zou geven om onder huisarrest te blijven in Warschau, naast zijn familie, en niet in de gevangenis.

advertentie

Het unieke van Interpol ligt in het principe van niet-inmenging in politieke, militaire, religieuze en raciale aangelegenheden zoals vastgelegd in het handvest. Door deze verplichtingen strikt na te leven, behoudt de organisatie de status van een puur professionele internationale politiegemeenschap. Hierdoor kunnen de wetshandhavingsinstanties van alle lidstaten communiceren, zelfs als er geen diplomatieke betrekkingen tussen hen zijn. Tegelijkertijd zijn de informatiebronnen het belangrijkste "wapen" van Interpol. Het telecommunicatiesysteem dat in Interpol wordt gebruikt, stelt wetshandhavers van de lidstaten van de organisatie in staat om binnen de kortst mogelijke tijd operationele informatie uit te wisselen en de benodigde gegevens van hun buitenlandse collega's te ontvangen. Dit alles draagt ​​bij aan het feit dat elk geval objectief en niet formeel kan worden bekeken en, indien nodig, onder controle kan worden gebracht door het Interpol-secretariaat-generaal en zijn secretaris-generaal Jürgen Stock.

Verder lezen

Europese Commissie

Polen moet de Europese Commissie een dagelijkse boete van een half miljoen euro betalen voor de Turów-mijn

gepubliceerd

on

Het Europese Hof heeft Polen een dagelijkse boete van 500,000 euro opgelegd die aan de Europese Commissie moet worden betaald omdat het een bevel van 21 mei om de winningsactiviteiten in de open bruinkoolmijn van Turów stop te zetten niet heeft opgevolgd, schrijft Catherine Feore.

De mijn ligt in Polen, maar ligt dicht bij de Tsjechische en Duitse grens. Het kreeg een concessie om in 1994 te exploiteren. Op 20 maart 2020 verleende de Poolse minister van klimaat toestemming voor een verlenging van de bruinkoolwinning tot 2026. Tsjechië verwees de zaak naar de Europese Commissie en op 17 december 2020 vaardigde de Commissie een met redenen omkleed advies waarin het Polen bekritiseerde voor verschillende inbreuken op het EU-recht. De Commissie was met name van oordeel dat Polen, door een maatregel vast te stellen die een verlenging met zes jaar mogelijk maakt zonder een milieueffectbeoordeling uit te voeren, het EU-recht had geschonden. 

De Tsjechische Republiek heeft de rechtbank verzocht een voorlopige beslissing te nemen, in afwachting van de definitieve uitspraak van de rechtbank, die zij heeft verleend. Aangezien de Poolse autoriteiten zijn verplichtingen uit hoofde van dat bevel echter niet zijn nagekomen, heeft Tsjechië op 7 juni 2021 een verzoek ingediend tot veroordeling van Polen tot betaling van een dagelijkse dwangsom van 5,000,000 euro aan de EU-begroting wegens niet-nakoming zijn verplichtingen. 

advertentie

Vandaag (20 september) heeft de rechtbank een verzoek van Polen om de voorlopige maatregelen ongedaan te maken afgewezen en Polen veroordeeld tot betaling aan de Commissie van een dwangsom van € 500,000 per dag, een tiende van wat de Tsjechische Republiek had geëist. Het Hof zei dat ze niet gebonden waren aan het door de Tsjechische Republiek voorgestelde bedrag en meende dat het lagere bedrag voldoende zou zijn om Polen aan te moedigen "een einde te maken aan zijn niet-nakoming van zijn verplichtingen uit hoofde van het voorlopige bevel".

Polen beweerde dat de stopzetting van de bruinkoolwinningsactiviteiten in de Turów-mijn een onderbreking zou kunnen veroorzaken in de distributie van verwarming en drinkwater in de gebieden Bogatynia (Polen) en Zgorzelec (Polen), wat een bedreiging vormt voor de gezondheid van de inwoners van die gebieden. De rechtbank oordeelde dat Polen onvoldoende had onderbouwd dat dit een reëel risico vormde.

Gezien het feit dat Polen het voorlopige bevel niet naleefde, oordeelde het Hof dat het geen andere keuze had dan een boete op te leggen. Het HvJ-EU heeft benadrukt dat het zeer zeldzaam is dat een lidstaat een vordering wegens niet-nakoming tegen een andere lidstaat indient, dit is de negende vordering in de geschiedenis van het Hof.

advertentie

Verder lezen

Educatie

GSOM SPbU en Kozminski University hebben een overeenkomst getekend voor hun eerste double degree-programma

gepubliceerd

on

Graduate School of Management, St. Petersburg University (GSOM SPbU) en Kozminski University (KU) lanceren hun eerste gezamenlijke double degree-programma in Corporate Finance en Accounting. Het nieuwe double degree-programma omvat gekwalificeerde studenten van het Master in Corporate Finance (MCF) -programma aan GSOM en studenten van Master in Finance and Accounting aan de KU. De selectie van studenten voor het nieuwe double degree-programma start in herfstsemester 2021, de studies starten in studiejaar 2022/2023.

Als onderdeel van een nieuwe overeenkomst zullen studenten hun drie en vier semesters doorbrengen bij gastinstellingen, en kandidaten die met succes aan alle programma-eisen van GSOM en KU hebben voldaan, krijgen masterdiploma's van beide instellingen.

"De toekomst is aan partnerships, allianties en samenwerkingen: het helpt om doelen vanuit verschillende hoeken te bekijken, snel te reageren op veranderingen en relevante en gevraagde producten te creëren. In het nieuwe academische jaar lanceren we samen met Kozminski University een double degree-programma binnen het Master in Corporate Finance-programma: we wisselen ervaringen uit, vergelijken onze doelen en resultaten en bieden studenten van beide kanten uitgebreide kennis die overal ter wereld kan worden toegepast.Kozminski University en GSOM SPbU zijn al lang bestaande academische partners, onze de relatie is door de jaren heen getest en tientallen uitwisselingsstudenten. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe niveau van samenwerking business schools dichter bij elkaar zal brengen en onze masterprogramma's interessanter en praktijkgerichter zal maken", aldus Konstantin Krotov, uitvoerend directeur van GSOM SPBU.

advertentie

Sinds 2013 nemen GSOM SPbU bachelor- en masterstudenten deel aan uitwisselingsprogramma's, en docenten en medewerkers van de Business School - aan academische uitwisselingsprogramma's met Kozminski University.

"Nauwe samenwerking met de oudste universiteit van Rusland - Sint-Petersburg University en GSOM SPbU zijn onlangs bekroond met een dubbele graad op het Master in Finance and Accounting-programma. Het is een natuurlijke stap om de uitwisselingsmogelijkheden van onze topstudenten te intensiveren door hen toegang tot een van de grootste markten. Zo blijft de KU haar positie versterken als een wereldwijde brug voor zakelijke kansen en intercultureel begrip", zegt Franjo Mlinaric, Ph.D., leider van het Master in Finance & Accounting Program aan de KU.

Vanaf 2022 kunnen vier MCF-studenten hun studie voortzetten binnen het Master in Finance and Accounting-programma aan een van de toonaangevende business schools in Polen. Kozminski University heeft triple crown-accreditatie, evenals ACCA- en CFA-accreditaties. Het Finance and Accounting-programma van Kozminski University is gerangschikt als de 21e positie in de Financial Times (FT) ranking bij 's werelds 55 beste masterprogramma's in bedrijfsfinanciering.

advertentie

Het Master in Corporate Finance-programma van GSOM SPbU is ook ACCA-geaccrediteerd. GSOM SPbU behoort volgens de internationale zakenkrant Financial Times al vele jaren op rij tot de meest toonaangevende programma's en business schools ter wereld. In 2020 stond GSOM SPbU op de 41e plaats in de Financial Times Masters in Management-ranglijst en 51e in de Financial Times Europese Business School-ranglijst. Het GSOM SPbU Executive MBA-programma kwam voor het eerst in de top 100 van wereldprogramma's en nam 93e positie in de Financial Times Executive MBA Ranking 2020.

GSOM SPbu is een toonaangevende Russische Business School. Het werd in 1993 opgericht aan de Universiteit van Sint-Petersburg, een van de oudste klassieke universiteiten en het grootste centrum van wetenschap, onderwijs en cultuur in Rusland. Tegenwoordig is GSOM SPbU de enige Russische Business School die is opgenomen in de top-100 van beste Europese scholen in de Financial Times-ranglijst en heeft twee prestigieuze internationale accreditaties: AMBA en EQUIS. De GSOM Advisory Board bestaat uit leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en de internationale academische gemeenschap.

Kozminski-universiteit werd opgericht in 1993. Het is een van de oudste niet-openbare instellingen voor hoger onderwijs in Polen. De niet-gegradueerde, afgestudeerde en doctorale studenten en de deelnemers aan postdoctorale en MBA-programma's die aan de KU studeren, vormen een populatie van 9,000. Het aantal KU-afgestudeerden bedraagt ​​momenteel ruim 60,000. Kozminski University is een bedrijfsgerichte instelling voor hoger onderwijs met een breed scala aan onderwijsprogramma's, met volledige academische rechten, en wordt beschouwd als de beste bedrijfsschool in Centraal- en Oost-Europa volgens de Financial Times rangschikking. In 2021 werd Kozminski University 21e gerangschikt in de Global Masters in Finance Ranking gepubliceerd door Financial Times. Het is de enige universiteit gerangschikt uit Polen en Centraal- en Oost-Europa.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending